Träslöjd - Smide, grundår

Ansökan stängd

Slöjda i traditionella tekniker med handverktyg. Med kniv, yxa och andra handverktyg lär du dig olika slöjdtekniker/metoder. I smedjan får du lära dig forma det glödande järnet.

Kurstyp: Profilkurs

Studietakt: 100%

Längd: 1 år

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: personligt brev, intervju

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 16 aug 2021 - 3 jun 2022

Kontakt:
Tore Qvarfordt

Telefon: 0290-340 54
E-post:
tore.qvarfordt@regiongavleborg.se


Det här är en kurs för dig som vill lära dig slöjda i traditionella tekniker med handverktyg. Med kniv, yxa och andra verktyg lär du dig olika slöjdtekniker och metoder. I smedjan får du lära dig att forma det glödande järnet.

Du får kunskap om traditioner, material, tillverkningstekniker, funktionell form och kan låta det komma till uttryck i ditt eget skapande.

För träslöjden hämtar vi materialet från skogen. Genom detta får du kunskap om slöjden från växtplats till färdigt föremål. I smidesdelen arbetar du från ämne till färdig form eller produkt.

Inspiration får du genom studier av
bruksföremål från då och nu, tillsammans med besök hos aktiva slöjdare och på museer.

Utbildningen ger dig goda kunskaper i slöjdens material, form, funktion, historia och verktyg. Du får en grund till ditt eget formarbete och en bra bas till fortsatta studie, eget skapande eller arbete.

Du kan kombinera denna kurs med att läsa in enstaka ämnen på allmän kurs för att komplettera din behörighet till högskola.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
Efter avslutad kurs har du förvärvat dig goda kunskaper i de material och verktyg som används inom träslöjden och smidet. Du kan sköta eggverktygen så att dom fungerar på rätt sätt. Du har övat dig i formgivning och färgsättning och du har fått en inblick i den nordiska kulturhistorien så att du kan sätta in det hantverksmässiga kulturarvet i sitt sammanhang. Du har en god grund för fortsatta studier exempelvis till träslöjdslärare, möbelsnickare eller inom formgivning.

Länk till kursen på skolans webbplats
http://www.lg.se/vasterberg/tra