• Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1-3 år
 • Ansök senast:
  8 januari 2024
 • Kurstyp:
  Behörighetsgivande kurs

Allmän kurs är ett alternativ till gymnasieskola eller komvux. Den är till för dig som behöver komplettera din utbildning från grundskolan och/eller gymnasiet.

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Ansökan ska innehålla ansökningsblankett, betyg/intyg och ett personligt brev. När vi antar deltagare till allmän kurs tittar vi på: studiemotivation och dina möjligheter att klara studierna. Du ska ha varit drogfri minst 6 månader.

Studiestödsnivå (CSN): Grundskole- och gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 8 jan 2024 - 31 maj 2024

Kostnader: Kursen är studiemedelsberättigad. För mer information kontakta gärna CSN. Undervisningen är kostnadsfri, kurslitteratur och annat ingår i terminsavgiften. Kostnad för eventuella studieresor kan tillkomma En terminsavgift tillkommer med 550kr.

Kontakt: Susanne Haglund

Telefon: 070-203 38 85

E-post:
susanne.haglund@regiongavleborg.se

Allmän kurs är ett alternativ till gymnasieskola eller komvux. Den är till för dig som behöver komplettera din utbildning från grundskolan och/eller gymnasiet. På folkhögskolan har du möjlighet att studera i lugn takt i en trygg miljö, där du får både stimulans och tid till eftertanke. För oss är dialog, kunskap och personlig utveckling lika viktiga.

Studierna är i stor utsträckning anpassade till dina förkunskaper vilket betyder att du börjar där du står. Vi vill ge dig en god grund för ett livslångt lärande vare sig dina fortsatta studier sker på gymnasienivå, högskolan eller yrkeshögskolan, som fortbildning i arbetslivet eller som ett eget bildningsprojekt.

Vi erbjuder extra undervisning i svenska för dig som har svenska som andraspråk och vi kan också anpassa studietakten.

Kurens innehåll

Du läser de gymnasiegemensamma ämnena svenska, engelska, matematik, samhällskunskap, naturkunskap, historia och religion.

Du kommer att få arbeta mycket med att utveckla din studieteknik och din förmåga att ta ansvar för och planera dina studier.

Våra blockstudier innebär att du får träning i att fördjupa dig i ett ämnesområde. Du får söka kunskaper och samarbeta i grupp för att därmed få en helhetsbild av det område du arbetar med.

Kreativitet stärker självkänslan och underlättar dina teoretiska studier. Därför innehåller kursen också estetiska/praktiska ämnen. Det kan till exempel vara bild, musik, drama eller hantverk.

En trygg miljö med högt i tak underlättar studiearbetet. Därför lägger vi tid på att skapa ett gott studieklimat genom att arbeta mycket med gruppaktiviteter som till exempel gemensamma friskvårdsaktiviteter, temadagar och estetisk verksamhet.

Kurslängd och tider

Hur lång tid du går allmän kurs beror på vad du studerat tidigare och vad du har för syfte med dina studier. Kursen är på heltid och upplagd så att du ska kunna klara av dina studier under arbetsdagen, ca 8.30 – 16. Du ska alltså normalt inte behöva sitta hemma på kvällarna med studier.

 

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Förutom grundläggande behörighet till högskolan eller yrkeshögskolan vill vi ge dig en god grund för ett livslångt lärande, vare sig dina fortsatta studier sker på högskolan, som fortbildning i arbetslivet, eller som ett eget bildningsprojekt.

Västerbergs folkhögskola

 

Studera på Västerbergs folkhögskola

Du hittar Västerbergs folkhögskola i en naturskön miljö strax utanför Storvik i Sandvikens kommun. Här finns ett brett utbud av utbildningar som ger behörighet till högskola eller yrkeshögskola och utbildningar för dig som vill fördjupa dig inom särskilda ämnen. Studerar du på Västerberg kan du även välja att bo på skolans internat.

Läs mer om skolan

Postadress:
Västerbergs folkhögskola
Ovansjövägen 333
812 90 Storvik

Telefon: 0290-340 40
E-post: vasterberg.folkhogskola@regiongavleborg.se
Webbadress: http://www.regiongavleborg.se/vasterberg

Här kan man känna att det går att lyckas. Här kan man briljera!

Både Indra och Anya ska efter tre år vardera lämna Östra Grevie folkhögskola för att ge sig ut på nya äventyr. Båda hade testat komvux och gymnasiet, men hittade rätt först när de kom till Allmän kurs på folkhögskola.

Läs hela artikeln