Det här en kurs för dig som vill ha grundskolekompetens och behörighet till studier på gymnasienivå. Här kan du studera i lugn & ro, mitt i Gävle, 5 min från Centralstationen.

Kurstyp: Behörighetsgivande kurs

Studietakt: 100%

Längd: 1-3 år Ett år

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: För att kunna söka kursen måste du ha fyllt 18 år. Om du ska läsa svenska som andraspråk bör du ha godkänt SFI D-betyg innan du börjar på kursen.

Kostnader: En administrativ avgift på 500 kr per termin. Avgiften täcker en del kursmaterial, kopiering och försäkring.

Studiestödsnivå (CSN):
Grundskolenivå (A1)

Internat: Nej

Kurstid: 13 jan 2020 - 5 jun 2020

Plats för kursen: Gävle

Kontakt:
Karin Nilsson

Telefon: 0291-202 75 eller 070 6670657
E-post:
info@farnebo.se

Allmän kurs – Grundnivå är ett alternativ till att läsa grundskolenivå på Komvux. Kursen ger dig chans att studera 1-2 år för att läsa in behörighet till studier på gymnasienivå. Kursen genomförs på Färnebo folkhögskola i Gävle. På skolan finns fyra klasser, och lite drygt 80 studerande.

Vad innehåller kursen?

I denna kurs studerar du olika ämnen på grundskolenivå. Du kan läsa kursen om vi bedömer att du kan bli klar med din grundskolekompetens på max 2 år.

Du får arbeta mycket med att utveckla din studieteknik. Du får också öva din förmåga att organisera och planera dina studier. Du arbetar både själv och tillsammans med andra.

Du läser mycket svenska, men även engelska, matematik, samhällskunskap och naturkunskap.

Även estetiska och praktiska ämnen ingår i kursen. Dessa ämnen kan vara olika varje termin, men det kan t.ex. vara bild, musik, drama eller hantverk.

När du är färdig med kursen får du grundskolekompetens och kan studera vidare på gymnasienivå. Målet för kursen är att du ska få en grund för att fortsätta studera, samtidigt som du får växa som människa med dina nya kunskaper.

Tema: Ett Gävle för alla

I kursen jobbar vi ofta med frågor om vår stad och aktuella samhällsfrågor. Vad händer i vår stad? Hur är vår stad en del av världen? Vilka relationer har vi människor i Gävle och Sverige till andra delar av världen? Vi blandar lokala och globala frågor. Vi kan göra en utflykt till skogen ena dagen och läsa om aktuella nyheter från andra länder nästa dag. Vi lär oss om vår plats i världen genom att vara en del av samhället runtikring oss.

Heltidsstudier

Studierna på Allmän kurs är på heltid och dina studier tar varje dag lika mycket tid som en hel arbetsdag. För att du ska hinna med dina studier i skolan måste du vara i skolan från morgonen till sen eftermiddag. Det mesta av dina studier ska du klara av i skolan, men givetvis kan du ändå behöva ta med dig en del skolarbete hem.

En god studiemiljö

Skolan i Gävle är en gemensam arbetsplats, och vi delar på ansvaret för att det ska vara en god arbetsplats för alla. Vi arbetar mycket med att alla ska känna sig trygga i sin klass och på skolan i stort. En trygg omgivning där man samtidigt får säga sin åsikt är viktigt för att alla ska kunna prestera sitt bästa.

Alla studerande har tillgång till mikrovågsugnar och en matsal där de kan köpa fika och äta medtagen lunch. Studerande och lärare driver tillsammans ett fikakooperativ och vi tar tillsammans ansvar för vissa dagliga sysslor på skolan, t.ex. att brygga kaffe, koka tevatten, ställa fram fika och hålla rent i lokalerna.

På skolan har vi också regelbundet gemensamma friluftsdagar, skolsamling där vi bjuder in olika gäster till skolan samt temadagar då vi arbetar med alla ämnen, alla klasser tillsammans.

Skolan ligger i Baltichuset, Holmparken 1, cirka 5 minuter från Gävle Centralstation.

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
Genom att läsa på Allmän kurs - Grundnivå förbereder du dig för att läsa Allmän kurs på gymnasienivå.

Länk till kursen på skolans webbplats
http://farnebo.se/allman-kurs-grundniva-vt2020/