Allmän kurs Enter - för ungdomar med diagnos inom högfungerande autismspektrumtillstånd

Gotlands folkhögskola


Ansökan stängd

Den här kursen riktar sig till dig som i första hand är skriven på Gotland, är minst 18 år och har diagnos inom högfungerande autismspektrumtillstånd.

Kurstyp: Behörighetsgivande kurs

Studietakt: 100%

Längd: 1 år 1-5 år

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Diagnosen Aspergers syndrom eller annan diagnos inom högfungerande autismspektratillstånd, minimiålder 18 år och skriven på Gotland.

Kostnader: För info om externat-/internatavgift, se skolans hemsida.

Studiestödsnivå (CSN):
Grundskole- och gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 26 aug 2019 - 28 maj 2020

Kontakt:
Per Olof Sahlberg

Telefon: 070-447 68 20
E-post:
per_olof.sahlberg@gotland.se

Enter är en del av Allmänna linjen och det är möjligt att studera på Allmänna linjen mellan 1 och 5 år beroende på vilken skolbakgrund du har. Studierna kan leda till att du blir klar med dina grundskole- och/eller gymnasiestudier inför fortsatta studier och arbetsliv.

På Enter kan du komma igång med studier och ditt vardagsliv på ett lugnt och tryggt sätt. Kanske behöver du komma igång och hitta en fungerande vardag genom att söka till folkhögskolan. Det kan bli första gången som du prövar att bo hemifrån.

Vilket skälet än är, kan den här kursen vara en nystart för dig. Här får du en chans till att stärka både din självkänsla och ditt självförtroende.

Mer om kursen
Du kommer att gå i en klass med cirka femton deltagare. Du studerar på heltid, mestadels med din egen klass. Ditt schema planeras så att det ska passa just dig och gruppen. Praktik med handledning kan ingå i din individuella studieplan. Så långt det är möjligt tar vi hänsyn till dina önskningar och behov.

Hos oss finns ett arbetslag av lärare och socialpedagoger som vill hjälpa dig att hitta en fungerande studiesituation och också hjälpa dig att växa och utvecklas som person. Förutom ämnesstudier i grupp kommer du att ha tillgång till individuella samtal med syfte att stötta dig i studierna och i vardagen.

Studierna sker i Enters egna hus på skolans område. Skoldagarna startar klockan nio och pågår till ca 15. Någon skoldag kan sträcka sig lite längre, någon kan vara kortare.

Om ämnena
Kurserna på Enter är på grundskole- eller gymnasienivå. Du studerar ämnen som svenska, engelska, matematik, religion, samhällskunskap, naturkunskap, historia och psykologi. Vi har även pass med hälsa/motion samt uppföljning av studierna.
En dag i veckan har vi särskilda Enterdagar som innebär allt från att göra studiebesök på olika arbetsplatser till att lära sig söka jobb och bli mer medveten om sig själv i olika situationer.

Om boende
För den som vill bo på skolan finns ett internat med helpension, men man kan också pendla till och från Hemse.

Foto: Lena Jonasson

Länk till kursen på skolans webbplats
http://gotlandsfolkhogskola.se/sv/kurser/enter