Allmänna linjen Enter - för dig med diagnos inom högfungerande autismspektrumtillstånd

Ansök nu

Allmänna linjen Enter - för dig med diagnos inom högfungerande autismspektrumtillstånd

Gotlands folkhögskola


Ansök nu

Den här kursen riktar sig till dig som i första hand är skriven på Gotland, är minst 18 år och har diagnos inom högfungerande autismspektrumtillstånd.

Kurstyp: Behörighetsgivande kurs

Studietakt: 100%

Längd: 1-3 år 1-5 år

Ansök senast: 31 maj

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Diagnosen Aspergers syndrom eller annan diagnos inom högfungerande autismspektratillstånd, minimiålder 18 år och förtur om du är skriven på Gotland.

Kostnader: För info om externat-/internatavgift, se gotlandsfolkhogskola.se

Studiestödsnivå (CSN):
Grundskole- och gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 25 aug 2021 - 3 jun 2022

Kontakt:
Per Olof Sahlberg

Telefon: 070-447 68 20
E-post:
per_olof.sahlberg@gotland.se


OBS!
Ansök senast 31 maj

Allmän kurs Enter 

Allmän kurs Enter - för ungdomar med diagnos inom högfungerande autismspektrumtillstånd 

Enter är en del av folkhögskolans Allmänna linje. Här läser man grundskole- och/eller gymnasieämnen som kan leda till fortsatta studier eller ökade möjligheter inom arbetslivet. Beroende på vilken skolbakgrund du har sedan tidigare är det möjligt att studera på Enter mellan 1 och 5 år.

På Enter kan du komma igång med studier och ditt vardagsliv på ett lugnt och tryggt sätt. Du kan få hjälp att få en fungerande vardag genom att gå på folkhögskolan. Det kan bli första gången som du prövar att bo hemifrån.

Vilket skälet än är, kan den här kursen vara en nystart för dig. Här får du en chans till att stärka både din självkänsla och ditt självförtroende.

Mer om kursen

  • Du kommer att gå i en klass med cirka femton deltagare. Du studerar på heltid, mestadels med din egen klass. Schemat planeras så att det ska passa dig och gruppen. Praktik med handledning kan ingå i din individuella studieplan. Så långt det är möjligt tar vi hänsyn till dina önskningar och behov.
  • Hos oss finns ett arbetslag av lärare och socialpedagoger som hjälper dig att hitta en fungerande studiesituation där du får växa och utvecklas som person. Förutom ämnesstudier i grupp kommer du att ha tillgång till individuella samtal, med syfte att stötta dig i studierna och i vardagen.
  • Studierna sker i Enters egna hus på skolans område. Skoldagarna startar klockan 09.00 och pågår till ca 15.00. Någon skoldag kan sträcka sig lite längre, någon kan vara kortare.

Om ämnena

Kurserna på Enter är på grundskole- eller gymnasienivå. Du studerar ämnen som svenska, engelska, matematik, religion, samhällskunskap, naturkunskap och historia. Vi har även pass med hälsa/motion samt uppföljning av studierna.

En dag i veckan har vi en särskild Enterdag som innebär allt från att göra studiebesök på olika arbetsplatser till att lära sig söka jobb och bli mer medveten om sig själv i olika situationer.

Om boende

För den som vill bo på skolan finns ett internat med helpension. Man kan också pendla till och från Hemse.

 

Foto: Lena Jonasson

Länk till kursen på skolans webbplats
https://gotlandsfolkhogskola.se/kurser/allman-kurs/enter