Musiklinjen

Ansökan stängd

På musiklinjen har du möjlighet att utveckla din musikaliska personlighet både individuellt och som ensemblemusiker i olika genrer – pop, jazz, blues och visa.

 

Här har du möjlighet att under ett eller två år utveckla dina musikaliska färdigheter samt förbereda dig för vidare studier på musikhögskola.

Kurstyp: Profilkurs

Studietakt: 100%

Längd: 1-2 år

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Vi tillämpar en löpande antagning och du kan bli kallad till intervju personligen eller via telefon redan innan ansökningsperioden är slut. Se ansökan och antagning på gotlandsfolkhogskola.se

Kostnader: Du som studerar på Musiklinjen betalar en fast avgift på 1.500 kr/läsår för förbrukningsmaterial, se gotlandsfolkhogskola.se för mer information.

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 25 aug 2021 - 3 jun 2022

Kontakt:
Mats Hallberg

Telefon: 070-548 43 26
E-post:
mats.hallberg@gotland.se


Fler kurser inom: Musik , Pop , Jazz , Körsång , Komposition

Musiklinjen på Gotlands folkhögskola

Musiklinjen riktar sig till dig som spelar och/eller sjunger och vill satsa 1–2 år på heltidsstudier i musik.

På musiklinjen finns det stora förutsättningar för egen musikalisk utveckling. Du får praktisk undervisning både individuellt och i grupp, du får spela i ensemble och prova på musikproduktion. Du får också en gedigen musikteoriundervisning och lära dig grunderna hur du skriver och läser noter.

Vad musiklinjen lär dig

 • Lyssna - Du lär dig om olika musikstilar och vad som kännetecknar dem. Du lär dig lyssna aktivt på dina kurskamraters spel och sång, och hur man kan stötta varandra till musikalisk utveckling.
 • Spela - Du får undervisning både enskilt och i grupp på ditt huvudinstrument. I våra ensembler spelar du i första hand på ditt huvudinstrument, men du har också möjlighet att utveckla spel på andra instrument.
 • Skriva - Att förstå vad som händer i musiken är ett sätt att kunna kommunicera med andra musikanter, ett gemensamt språk. Musikteori är en viktig del av utbildningen. Du får coachning av lärare i att skriva egna låtar vilket ger dig möjlighet att fokusera på ditt egna skapande.
 • Öva - Att lära sig ackord, en melodi, en text, en svår melodislinga, en rytmiskt avancerad passage; allt detta behöver du som musikstuderande stöta och blöta på egen hand. I musiklinjens lokaler finns många övningsrum där du har möjlighet att öva när du vill.
 • Framföra - Du får många tillfällen att framträda inför publik. I skolans konsertlokal anordnas konserter och musikcaféer flera gånger per termin. Vi ger också konserter runt om på Gotland, ibland i någon av de medeltida kyrkorna med fantastisk akustik.

Undervisning 

 

På Musiklinjen är det högt i tak och du har stora möjligheter att påverka utbildningens innehåll utifrån nivå, önskemål och behov. Undervisningen sker både enskilt och i grupp.

Gruppen är viktig för individens utveckling och vi arbetar därför mycket för att få en grupp som fungerar ihop och samarbetar. Det är för att du som individ ska utvecklas och känna trygghet.

Det är viktigt att du som deltagare är delaktig i lärprocessen och tar eget ansvar. Ambitionen är att du får utveckla dina musikaliska färdigheter så att du känner dig styrkt att gå vidare, exempelvis till högre musikutbildningar eller andra utbildningar.

Du får undervisning i: 

 

 • Huvudinstrument enskilt och i grupp
 • Ensemblespel i olika genrer
 • Musikteori och gehörsträning
 • Kör
 • Skriva låtar
 • Scenisk träning
 • Musikproduktion och inspelning

Lokaler

På musiklinjen har du tillgång till skolans lokaler dygnet runt, vilket ger dig unika möjligheter till samspel och övning.

Du har tillgång till vår konsertlokal, Gullinsalen, med scen och plats för cirka 150 personer.

I vår moderna och välutrustade studio arbetar du på en Mac-dator med inspelningsprogrammet Logic och lyssnar via Genelec-högtalare. Studion är mycket flexibel, och du kan välja att spela in från skolans konsertsal (med konsertflygel) eller från ett ljuddämpat inspelningsrum. Det går att spela in på 16 kanaler simultant och vi har ett stort urval av mikrofoner, från stormembran till små overheadmickar och dynamiska mikrofoner. 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Utbildningen är dig som vill utveckla dina musikaliska färdigheter.

Utbildningen är förberedande inför högre musikstudier på exempelvis musikhögskola.

Efter avslutad utbildning ska du ha fått: 

 • Vana av spel i ensemble i olika genrer
 • Utvecklat ditt sjungande i kör
 • Grundläggande kunskaper i musikproduktion
 • Fördjupad kunskap inom ditt huvudinstrument
 • Utvecklat låtskrivande
 • Större konsertvana och scenisk färdighet
 • Fördjupad förståelse för musikteori

Länk till kursen på skolans webbplats
https://gotlandsfolkhogskola.se/kurser/profilkurser/musiklinjen