Cyanotypi och albumtillverkning

Sommar/helg/veckokurs Gotlands folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  5 dagar
 • Ansök senast:
  15 juni 2022
 • Kurstyp:
  Sommar/helg/veckokurs

Skapa fotografier utan kamera och lär dig att presentera dina bilder på ett tilltalande sätt.

Lediga platser: Ja

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 4 jul 2022 - 8 jul 2022

Kostnader: Se gotlandsfolkhogskola.se.

Kontakt: Peter Wiklund

Telefon: 070 824 04 14

E-post:
peter@peterwiklund.se

Här får du både prova på en teknik från fotografins barndom och tillverkning av personliga album. Den passar dig som är till exempel konstnär, grafiker, formgivare, fotograf – eller bara allmänt nyfiken på de här kreativa metoderna.

I cyanotypidelen framställer vi bilder utifrån växter och föremål som vi hittar runt omkring oss, till exempel blommor, löv, glas eller fjädrar. Vi använder oss av akvarellpapper som bestryks med en ljuskänslig emulsion. När den har torkat exponeras papperet – med våra föremål – i solen. Därefter ”framkallas” den karaktäristiskt blåa bilden framför våra ögon i helt vanligt vatten.

I albumdelen av kursen tittar vi på vad som kännetecknar ett album och ser på olika varianter. Vi tillverkar varsitt eget komplett album för antingen de cyanotypier som framställs på kursen, eller för helt andra bilder om du så vill. Detta album har dragspelsrygg och har passepartoutsidor.

Inga förkunskaper krävs. Allt material är förskuret för att du effektivt ska kunna fokusera på ditt arbete och alla verktyg finns att låna.

Kursansvariga ledare:
Peter Wiklund (cyanotypi) www.peterwiklund.se och
Monica Langwe (album) www.langwe.se

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://gotlandsfolkhogskola.se/sommarkurser/vara-sommarkurser/cyanotypi

Gotlands folkhögskola

Välkommen till Gotlands folkhögskola – en plats för utveckling, lärande och skapande. På folkhögskolan får du lära dig mycket. Inte bara om det du lär dig på kursen – utan även en hel del om dig själv. Du arbetar tillsammans med andra men får ta mycket eget ansvar för ditt eget lärande.

Vår folkhögskola har två enheter – en i Hemse fem mil söder om Visby och en i Fårösund, fem mil norr om Visby. Vi har allmänna kurser för dig som vill få grundskole-/ eller gymnasiebehörighet och profilkurser för dig som vill utveckla ditt intresse inom ett visst område. Vi har också yrkesutbildningar.

Läs mer om skolan

Postadress:
Gotlands folkhögskola
Storgatan 11
623 50 Hemse

Telefon: 0498-20 36 50
E-post: folkhogskolan@gotland.se
Webbadress: http://www.gotlandsfolkhogskola.se/

Förälskad i att måla med akvarell

Susanne, Maja och Annika går kurs i färg och form i inredning. Varje år får klassen i uppdrag att renovera ett av skolans rum som en del av kursen. Kök, klassrum och biosalong är bara några rum som fått ett lyft genom åren.

Läs hela artikeln