Keramiklinjen

Ansökan stängd
Skola:
Löftadalens folkhögskola
Plats:
Åsa - Hallands län
Längd:
Utbildningen är på ett år och efter den har du möjlighet att fortsätta ytterliggare ett år för att bredda dina kunskaper
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Du söker till Keramiklinjen via vår digitala ansökan (öppnar 1 mars). I ansökan bifogar du ett personligt brev och motiverar varför du söker till utbildningen. Vid antagningen kommer vi i första hand anta de som vill bo på skolans internat.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 28 aug 2023 - 5 jun 2024

Kostnader: Se kostnaderna på skolans hemsida

Kontakt: Tina Sjölund Gyllensten

E-post:
Tina.SjolundGyllensten@regionhalland.se

Vill du lära dig grunderna i keramiskt hantverk och formgivning, och under studietiden ha tillgång till din egen arbetsplats i en inspirerande miljö på västkusten? Sök då Keramiklinjen hos Löftadalen!

Keramiklinjen ger dig grundläggande kunskaper i drejning och andra formningstekniker till bruksföremål och skulptur. Du får också kunskaper om lertyper, engober, glasyrer, ugnssättning, olika bränningstekniker, keramikens historia och samtid samt kroki, teckning och träning om form och funktion. Teoretiska genomgångar varvas med praktiskt arbete där dina tidigare erfarenheter tas tillvara och byggs på utifrån din och gruppens intresse och behov.

Den ettåriga utbildningen är för dig som vill lära dig grunderna i keramiskt hantverk och formgivning. Det finns även möjlighet att läsa ett andra år som ger fördjupad kunskap inom det keramiska fältet.

I keramikverkstaden har du din egen arbetsplats samt delade gemensamma utrymmen som du har fri tillgång till i princip alla kvällar och helger.

Inspiration och aktiviteter
Skolans läge ger inspiration året runt. Ytterligare inspiration hämtar vi från studiebesök hos lokala konstnärer och konsthantverkare. Närheten till Göteborg bjuder också på besök på Högskolan för Design och Konsthantverk (HDK) samt museer och utställningar.

Möjlighet att åka med på studieresa med övernattningar.

Utöver kursens ordinarie schema arrangerar hela skolan gemensamma aktiviteter som friluftsdagar, temadagar, teaterbesök och föreläsningar. De flesta av dessa är obligatoriska och ger dig möjlighet att lära dig av och tillsammans med deltagarna på skolans andra linjer.

Kursmål

  • Att eleven skall lära sig de olika keramiska teknikerna
  • Att eleven, efter avslutad kurs, skall kunna välja vilken teknik som passar bäst för givet ändamål
  • Att få erfarenhet av vad en kreativ och konstnärlig process kan innebära
  • Att få en större förståelse vad ett hantverk innebär
  • Att kunna söka högre studier

Förkunskaper

  • Du behöver inga förkunskaper i keramik för att studera på Keramiklinjen men ha ett stort intresse av att lära och utforska materialet
  • Du ska ha slutfört årskurs 9 i grundskolan eller motsvarande utbildning med godkända betyg
  • Du bör också vara engagerad i din egen kunskapsinhämtning och vilja ta eget ansvar av att lära med och av gruppen.

Vid antagningen kommer vi prioritera de som vill bo på skolans internat.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Efter avslutad utbildning ska du • vara mer nyfiken än någonsin på materialet keramik • väl förberedd för din fortsatta utveckling till keramiker

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://loftadalen.regionhalland.se/varakurser/keramiklinjen

Det är en sådan häftig känsla att allt ligger framför fötterna

Att gå en konstkurs på folkhögskola kan vara både ett första steg mot en drömutbildning på konsthögskola och en tid då du växer som människa. Ida och Moa går andra året i bild och konst på Region Uppsalas folkhögskola i Wik. Ida vill söka till bildlärare efter utbildningen, medan Moa drömmer om att satsa på speldesign.

Läs hela artikeln

Löftadalens folkhögskola

Precis vid havet, nära till både Göteborg och Varberg, erbjuder vi många utbildningar med olika inriktningar. Allmän kurs ger grundskole- och/eller gymnasiekompetens och är förberedande för högskolestudier. Vi har särskilda kurser inom konst, hantverk, musikproduktion, Singer/Songwriter, dans och musikal som ger dig möjlighet att studera vidare eller gå ut i arbetslivet med goda förutsättningar.

Läs mer om skolan

Postadress:
Löftadalens folkhögskola
Folkhögskolevägen 19
439 54 Åsa

Besöksadress: Folkhögskolevägen 19, 439 54 Åsa

Telefon: 0340-58 18 00
E-post: loftadalen@regionhalland.se
Webbadress: http://loftadalen.regionhalland.se/