Ambulanssjukvårdare

Ansök nu

Är du utbildad undersköterska och nyfiken på att jobba som ambulanssjukvårdare? Hösten 2021 startar vi en uppdragsutbildning till ambulanssjukvårdare. Utbildningen är på ett år.

Kurstyp: Profilkurs, Yrkesutbildning

Studietakt: 100%

Längd: 1 år

Ansök senast: löpande

Lediga platser: Ja

Studiestödsnivå (CSN):
Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 23 aug 2021 - 19 aug 2022

Kontakt:

Telefon:
E-post:


Fler kurser inom: Vård / Omsorg , Undersköterska

Är du utbildad undersköterska och nyfiken på att jobba som ambulanssjukvårdare? Hösten 2021 startar vi en uppdragsutbildning till ambulanssjukvårdare. Utbildningen är ett år. 

Som ambulanssjukvårdare hjälper du människor i livets alla faser. Du arbetar i ambulansen vid utryckning och har ansvar för körning, kommunikation, medicinsk utrustning/teknik och att assistera ambulanssjuksköterskan i prehospital akutsjukvård. Ena stunden kan vara en lugn sjuktransport medan den andra kan innebära akut färd med blåljus.

Arbetet innebär ett nära samarbete med kollegor då ni under ett pass arbetar tillsammans under många timmar. Du bör tycka om att jobba olika arbetstider och ofta med långa och sammanhängande arbetspass där du är borta från hemmet. Du är lugn, flexibel, stresstålig och har ett bra bemötande. Du måste orka bära tungt och hålla dig i form för att klara arbetets påfrestningar.

Innan du söker utbildningen

Du behöver ha tänkt igenom vad det innebär att arbeta inom ambulanssjukvård. Du måste vara stresstålig och flexibel. Utbildningen ställer stora krav på motivation och eget ansvar. Du behöver ta hand om din hälsa som är en förutsättning för att klara studier. Du behöver bo på skolan eller praktikplatsen flera gånger under året. Det är många resor och obligatorisk närvaro på alla lektioner, körutbildning, träffar och praktik. På praktiken kommer du att jobba dag, kväll och natt enligt din handledares schema. Under kursens gång kommer det finnas moment du måste klara av för att kunna fortsätta utbildningen.

Innan ansökan öppnar

Du kan förbereda dig genom att hålla igång din kondition och din träning och genom att fortsätta arbeta som undersköterska och lära dig av situationer du möter i arbetet. Innan antagning görs tester som kondition, handstyrka, bål- och ryggstyrka/stabilitet, lyftstyrka och bårbärning. Inför körtestet kan du träna på att köra bil med hjälp av GPS, gärna i andra områden än de du vanligtvis besöker, mörkerkörning, öva på att backa, titta i sidospeglar och fordonsplacering. Trafikkunskap, regler och trafikpsykologi kan du också bekanta dig med.