Allmän kurs - Natur, jakt & fiske

Behörighetsgivande kurs Bäckedals folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1-3 år
 • Ansök senast:
  Löpande
 • Kurstyp:
  Behörighetsgivande kurs

Är du intresserad av naturliv, jakt och fiske och vill förena intresset med gymnasiestudier? Då är det här kursen för dig. Välkommen att söka!

 

Lediga platser: Ja

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 8 jan 2024 - 6 jun 2024

Kostnader: På kursen betalar du en serviceavgift och för material. Ytterligare kostnader kan tillkomma gällande litteratur för jägarexamen, avgift för övning/test på skjutbana och fiskekort.

Kontakt: Marie Hjelm

Telefon: +46680 166 70

E-post:
info@backedal.se

I den här kursen kombinerar du kombinerar teoretiska studier med praktiska moment. 

Förutom profilämnet Natur, Jakt och Fiske kan du läsa de ämnen som behövs för att du ska få grundläggande behörighet till högre studier.

Vad och för vem?

Kursens mål är att du som vill nå grundläggande behörighet till högre studier får en chans att göra det i vackra omgivningar och med anknytning till det rika friluftslivet i Härjedalen. Du som söker är en person med intresse för friluftsliv och natur. Delar av kursen kommer att bedrivas utomhus, ute i naturen under årets alla årstider. Övernattningar i tält eller bivack kan förekomma. Därför är det viktigt att du är förberedd på och känner att du gärna vill utmana dig själv med lite strapatser och fysisk ansträngning.

Kursinnehåll

På Allmän kurs – Natur, Jakt och Fiske läser du teoretiska ämnen utifrån dina behov. Tillsammans med skolans lärare lägger du upp en studieplan för dig, med de ämnen du läser. En vanlig vecka ser ut som så att du läser tillsammans med övriga deltagare på Allmän kurs under fyra dagar och har en dag med profilen Natur, Jakt och Fiske.

Du kommer att arbeta tillsammans med resten av klassen med grupparbeten kring exempelvis Jägarexamen och ni kommer att vara tillsammans på utfärder, fisketurer samt att dela tält och mycket annat som ni själva hittar på.

Exempel på praktiska kursmoment som ingår är bland annat höst- och vinterfiske. Tillvaratagning och rökning av fisk. Delta i olika former av jakt. Exkursioner till bland annat Sonfjället och Helags (den högsta toppen söder om polcirkeln, 1790 m.ö.h.).

Du kommer att ha flera olika lärare utifrån vilka ämnen du läser och inom profilen kommer du få ta del av kunskap från flera kunniga föreläsare samt praktisk kunskap ute i skog och mark.

I kursen får du utbildning inom olika områden som berör natur, skog- och jordbruk, jakt, fiske med en natursyn inriktad på etik, hänsyn och för att bevara och berika mångfalden i faunan. I kursen får du också läsa dig till Jägarexamen, delta i jakt, fiske, få kunskap om viltekologi, vattenmiljö, slakt samt tillvaratagande av råvaror genom en hållbar och ekologisk livsmedelshantering.

I samklang med naturen

Kursens ledord är Hållbarhet, Etik och Hänsyn och du får genom olika perspektiv och diskussioner skapa dig din egen bild av hur vi kan samspela med naturen och nyttja de resurser vi har på ett sätt som håller i längden.

Människan har nyttjat de resurser som naturen ger sedan urminnes tider men som på senare tid har kommit att bli mer en rovdrift på resurser, kraft och med ett stort avtryck på den vilda världen. Det är dags att vända det!

Det går att fortsätta nyttja våra vilda resurser på ett hållbart vis. En syn där balans får stå i fokus och där vi kan se oss som en del av väven.

Praktisk information

Omfattning: Du kan välja att studera heltid 100% eller deltid, dock minst en studietakt på 50%. Allmän Kurs – Natur, Jakt och Fiske är det första året av tre där du som fullföljt det första året kan söka ytterligare två år med mer utmaningar, kunskap och friluftsliv. Kontakt: info@backedal.se, 0680-16670 (exp).

Kostnad:
På kursen betalar du en serviceavgift och för material. Ytterligare kostnader kan tillkomma gällande litteratur för jägarexamen, avgift för övning/test på skjutbana och fiskekort.

Bo på skolan:

Du kan bo på skolans internat. Du hyr ett eget rum där sängkläder och handdukar ingår. Du får också mat på skolan både på vardagar och helger. Att bo på skolan ger dig stort utrymme för gemenskap och intressen!

Bäckedals folkhögskola är känd för sin varma och positiva miljö där alla kan känna sig välkomna.

 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://backedal.se/allman-kurs-natur-jakt-och-fiske/

Bäckedals folkhögskola

Strax utanför Sveg i Härjedalen ligger Bäckedals folkhögskola, precis där älven kröker sig och skogen tar vid. Skolan är en mötesplats för folkbildning och kultur, där varje människas nyfikenhet ligger till grund för ett livslångt lärande. Här får du tillgång till unika upplevelser, gedigen kunskap och stor gemenskap. Allt i samklang med människor, djur och natur.

Läs mer om skolan

Postadress:
Bäckedals folkhögskola
Box 206
842 22 Sveg

Besöksadress: Bäckedal 319, 842 31 Sveg

Telefon: 0680-166 70
E-post: info@backedal.se
Webbadress: http://www.backedal.se/

Nu kan jag stå och prata inför hela skolan utan att vara nervös

Sage Norrström, 22 år, går sitt tredje år på Allmän kurs på Region Uppsala folkhögskola. Men det var inte alls självklart att hon skulle söka sig till folkhögskolan. – I början satt jag ensam i ett grupprum under lunchen för jag vågade inte vara bland människor. Nu kan jag liksom stå och prata inför hela skolan. Alla stöttar varandra vilket jag tycker är jättehärligt.

Läs hela artikeln