Vad krävs för att leda grupper ute på fjället? Vilka svårigheter kan du stöta på och hur ska du hantera dem? Hur leder du andra på ett pedagogiskt, hållbart och säkert sätt?

Kurstyp: Profilkurs

Studietakt: 100%

Längd: 1 år

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Du ska fylla minst 18 år det år du börjar på folkhögskolan. För Fjällguide gäller även att du ska ha en ettårig utbildning inom friluftsliv eller motsvarande kunskaper/erfarenheter. Du ska tycka om att vara ute och bör ha viss frilufts- och skidvana

Kostnader: Studieomkostnaden ca 3900 kr. Ytterligare kostnader i samband med transporter vid kursmoment på annan ort tillkommer.

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 5 aug 2019 - 29 maj 2020

Kontakt:
Olle Mobärg

Telefon: 0647-665500
E-post:
olle@aredalensfhsk.se


Denna utbildning är för dig som är ute mycket i naturen och nu vill ta det till nästa nivå genom att lära dig hur du leder andra på ett pedagogiskt, hållbart och säkert sätt. Efter avslutad kurs och godkända moment räknas du som examinerad fjälledare enligt Fjälledarnormen. Fjälledarnormen är något som ofta krävs för att leda grupper i svenska fjällen. För att gå Fjällguide krävs en grundutbildning inom friluftsliv, t.ex. vår utbildning Fjäll & Friluftsliv.

Kursbeskrivning
Fjällsäkerhetsrådets norm för fjälledare går som en röd tråd hela genom utbildningsåret. Kursen är uppbyggd av sexton olika utbildningsmoment och består av olika friluftsaktiviteter som du genomför tillsammans med övriga kursdeltagare. Efter avslutad kurs och godkända moment räknas du som examinerad fjälledare vilket ofta krävs för att leda grupper i svenska fjällen.

Utbildningen bygger på fältbaserade metodikstudier inriktade mot friluftsliv och turism. Alla årstider behandlas. Vi har både praktiska och teoretiska lektioner kring fjället, friluftsliv och naturturism. Du kommer även att få träna ditt eget ledarskap genom att leda andra grupper.

Delar av kursinnehållet:


  • Ledarskap i praktik och teori, naturguidning
  • Vattensäkerhet och paddling, strömmande vatten
  • Vinterfriluftsliv: Tältning, Bivack, navigation, säkerhet
  • Skidkunskap: instruktörsutbildning, introduktion till att leda toppturer

  • Naturturism på ett hållbart sätt 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
Efter avslutad kurs och godkända moment räknas du som examinerad fjälledare, vilket ofta krävs för att leda grupper i svenska fjällen.

Länk till kursen på skolans webbplats
http://aredalensfhsk.se/utbildningar/fjallguide/