Fjäll & Friluftsliv - Allmän kurs eller fördjupning

Ansök nu

Fjäll & Friluftsliv - Allmän kurs eller fördjupning

Åredalens folkhögskola

Ansök nu
MÄNNISKA - NATUR - MILJÖ! Längtar du efter att vara ute mycket i naturen & upptäcka de svenska fjällen? Vill du lära dig mer om friluftsliv, vildmark och naturen? Då är detta är utbildningen för dig!

Kurstyp: Behörighetsgivande kurs

Studietakt: 100%

Längd: 1 år

Ansök senast: löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Du ska fylla minst 18 år det år du börjar på folkhögskolan.

Kostnader: Studieomkostnader ca 4000 kr

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 22 aug 2022 - 2 jun 2023

Kontakt:
Olle Mobärg

Telefon: 0647-665500
E-post:
olle@aredalensfhsk.se


Kursbeskrivning

Under hösten lägger vi kunskapsgrunden inom fjällets forna kultur, växter och djur. Vi lär oss om fjällets livsmiljö, växtlighet, växtzoner, topografi, bergarter och om våra gamla fjällfolk. När vintern närmar sig blir kunskaper om utrustning, packning, orientering och lägerliv viktiga för att få trevliga och säkra turer.

Under vintern studerar vi djurens och växternas anpassning till kyla, snö och vind. Vi anpassar vårt beteende och våra kunskaper för att bättre klara av snö och kyla.

I skolans omedelbara närhet finns en mängd olika naturtyper, kulturarv och aktiviteter. Vi har t ex naturreservat, sjöar, myrar, skogar, kalfjäll, fågellokaler och de gamla fjällfolkens lämningar. Det ger fantastiska möjligheter att följa fjällets växlingar under året och att lära sig massor om natur, kultur och friluftsteknik.

Kursen är för dig som vill utvecklas själv inom friluftsliv eller med intresse att kunna jobba med friluftsliv längre fram. Vi vill att du tillsammans med andra ska få kunskaper och erfarenheter så att du på egen hand kan bedriva friluftsliv under alla årstider. Kursen innehåller både dags- och övernattningsturer ute i den jämtländska fjällvärlden.

Delar av kursinnehållet:

  • Fjällets växter, djur och miljö
  • Orientering, fjällsäkerhet och första hjälpen
  • Turteknik och utrustningskunskap
  • Fjällandskapets kultur och historia 
  • Miljö- och naturvård
  • Vandringar och fjällturer
  • Yrkesplatsförlagd utbildning
  • Naturkunskap och samhällskunskap med temainriktning
  • Valbara kurser torsdagar och fredagar  
  • Möjligheter att studera behörighetsämnen                                                                                                             

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
Deltagaren har en ökad förståelse för hur vi påverkar naturen, inte bara hur naturen påverkar oss. Detta har uppnåtts genom att ha erhållit mer kunskap kring natur, kultur och friluftsteknik i västra Jämtlands fjällområde. Deltagaren är i större utsträckning ”självgående” och har hittat sina egna verktyg för att driva friluftsliv med allt vad det innebär på ett hållbart sätt.