Under hösten erbjuder vi fem inspirerande kurser både för dig som är nybörjare i akvarellmålning och för dig som målat tidigare och behöver ny inspiration. Kurserna är på 14 arbetsdagar.

Kurstyp: Profilkurs, Distanskurs

Träffar:
Inga obligatoriska träffar

Studietakt: 100%

Längd: 14 arbetsdagar per kurs fördelat på tre veckor

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Inga förkunskaper krävs

Kostnader: Kursen är kostnadsfri. Kursen hålls av Ädelfors folkhögskola.

Studiestödsnivå (CSN):
Ej studiestödsberättigad

Internat: Nej

Kurstid: 2 sep 2019

Plats för kursen: Distans

Kontakt:
Carina Lindén-Rydén

Telefon: 0383-571 92
E-post:
carina.linden-ryden@adelfors.nu

Du kan anmäla dig till en eller flera kurser samtidigt. Undervisningen bedrivs på distans och kommunikation med kursledare och kurskamrater sker per e-post

Titta gärna på Eva Magnussons egna hemsida: www.evamagnussonskonst.se

Frågor om kursinnehåll och upplägg: Eva Magnusson, konstnär och bildlärare: eva.magnusson@adelfors.nu

Fakta om fem kurser

• Kursernas längd: 14 arbetsdagar fördelat på 3 veckor. Vi har inga fysiska träffar.
Undervisningen är kostnadsfri
• Kursens omfattning: Helfart
• Tidpunkt: Distanskurs.
• Sista ansökningsdag: 26 augusti 2019.
• Kursstart: se vid respektive kurs.
• Kursslut: se vid respektive kurs.
• Målgrupp: Inga förkunkaper krävs
• Kursmaterial: står du för själv.
• Kursledare: Eva Magnusson konstnär, gå gärna in på hennes hemsida http://evamagnussonskonst.se/

 

Papper, färg och ljus
Kurstid: 2 - 19 september
Kursen går igenom grunderna med färgernas genomskinlighet, om papprets betydelse och hur papprets vithet styr färgerna och ljuset i målningen. Det finns många olika kvaliteter och strukturer på akvarellpapper och det kan kännas som en djungel att hitta ett papper som känns bra. Vi provar olika papper och testar också färgernas egenskaper. Slutligen målar vi dekorativt och meditativt, en mandala med hjälp av naturens växter.

Vått i vått och vått på torrt, måla grönt utan grönt, måla landskap, väder och skuggor
Kurstid: 23 september - 10 oktober

Man kan säga att det finns två grundtekniker i akvarell, att man målar på vått papper eller på torrt. Färgen upp-för sig ju olika beroende på hur blött pappret är och char-men med akvarell är att det händer oväntade saker. Man kan dock, på olika sätt, reglera processen och det ska vi pröva genom att måla naturmotiv, utan att använda de gröna färgerna i målarlådan och måla olika väder. Dess-utom får du här också lära dig några enkla sätt att tänka på när man ska göra skuggor.

Släpp loss! Trix och fix
Kurstid: 14 - 31 oktober
Måleri har så många dimensioner och i den här kursen kommer du att kasta loss, att släppa kontrollen och bara flyta med för att öppna sinnet, hitta en del av ditt eget uttryck och att ge dig ett friare förhållningssätt till ditt eget måleri. Vi målar efter musik, stänker och häller färg. Detta bildar sedan, på olika sätt, underlag för nya mål-ningar där vi också använder oss av några av de många trix som finns för att få hjälp med detaljer eller för att få intressanta effekter. Vi kommer också att undersöka hur en enda liten droppe vatten kan göra skillnad.

Lavering och lager på lager, dagbok och att teckna utan penna
Kurstid: 4 - 21 november
I den här kursen lär vi oss att kunna måla en yta med jämn färg så att det inte syns några penseldrag, en lavering. Vi lär oss också att göra en gradering, en lavering som går från mörkt till ljust. Akvarell kan man måla i många la-ger och det ska vi träna på med laveringarna som grund. Man kan vilja ha linjer av olika slag i sin bild. Det kan vara allt ifrån uppteckningens blyertsstreck till att rista i den blöta färgen. Berättelsen, i vidare bemärkelse, är central i bildskapandet. Att lavera och göra linjer kombinerar vi i ett dagboksliknande måleri.

Negativt måleri, akvarell collage
Kurstid: 25 november - 12 december
Negativt måleri eller utsparning är ett spännande sätt att måla på där man kan få oväntade effekter. Man målar mellanrummen, i stället för formen och bygger upp bild-en med olika lager för att få djup i bilden. Vi ska också göra akvarellcollage, gå loss på gamla målningar och återbruka dem. Det handlar inte om att montera bilder bredvid varandra utan att använda delar av målade ytor som bildelement. Vi ska riva, klippa, skära och flytta runt och sammanfoga till nya bilder. Ett kul sätt att skapa och att tänka på ett nytt sätt.