Dataspelsutveckling

Profilkurs Ädelfors folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1-2 år
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Profilkurs

Kursen för dig som vill skapa egna dataspel. Lär dig grunder inom design, grafik eller programmering. En praktisk och kreativ kurs där du får utveckla både dig själv och ditt intresse för dataspel.

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Känn-Dig-För-kurser: 21-23 mars, 4-6 april & 25-27 april. Antagningsdag: 2022-05-15

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 22 aug 2022

Kostnader: Material/inkl.försäkring: 2 200 kr/läsår Måltider: Lunch: 66 kr/dag middag: 62 kr/dag. Boende se på vår hemsida www.adelfors.nu

Kontakt: Carina Lindén Rydén

Telefon: 0383-571 92

E-post:
carina.linden-ryden@adelfors.nu

Sammanfattning

Kursen Dataspelsutveckling är en praktisk och kreativ kurs där du får lära dig grunderna inom design, grafik eller programmering. Kursen innehåller både individuella uppgifter och projekt där du får skapa fungerande dataspel tillsammans med dina kurskamrater. 

På kursen får du möjlighet att utvecklas både kunskapsmässigt och som person. Vi har en anpassad lärmiljö för att du ska ha en bra studiesituation både i klassrum, på internatboende och på fritiden. Kursen är anpassad för dig med NPF men den är även öppen för dig som inte har funktionsnedsättning.

Inriktningar

Kursen är indelad i 3 inriktningar: GrafikDesign och Programmering. Dessa motsvarar de yrkesroller som tillsammans behövs för att skapa ett dataspel.

Varje inriktning bildar en egen klass med 16 deltagare och ett eget klassrum. Du får lära dig grunderna inom din inriktning och skapa fungerande spel tillsammans med deltagare från de andra inriktningarna.

Du väljer inriktning när du söker till kursen. Om du läser flera år kan du byta inriktning mellan åren eller gå samma inriktning igen för att fördjupning. Du kan som mest gå 2 år på samma inriktning och 3 år totalt på kursen.

Läs mer om våra tre inriktningar.

Kursernas syfte

Kursen ger praktiska kunskaper och erfarenheter att skapa dataspel samt personlig utveckling. Du får ett intyg att du har gått kursen. Kursen ger ej behörigheter.

Anledningar att gå kursen kan exempelvis vara:

 • Du vill jobba med dataspelsutveckling och få praktiska kunskaper för att underlätta framtida studier på högskola, yrkeshögskola eller vår fortsättningskurs Indie Game Studio.
 • Du vill öka din studiemotivation inför att läsa upp behörigheter på Allmän kurs eller komvux.
 • Du vill testa på dataspelsutveckling och se om det är något för dig.
 • Du vill träna på att bli mer social och lära känna andra med gemensamma intressen.
 • Du vill flytta hemifrån och träna på att bli mer självständig.

Anpassad lärmiljö

Vi erbjuder en lugn, trygg och tillåtande miljö där du blir sedd och accepterad för den du är. Det är inga prov och du blir inte betygsatt. Fokus är på att du deltar i kursaktiviteterna och gör ditt bästa efter dina förutsättningar.

Kursen är anpassad för dig som har neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF) och vi har utgått från specialpedagogiska skolmyndighetens råd om hur man skapar en bra studiemiljö.

Det finns assistenter på kursen som stöd för att få din studiesituation att fungera och det finns även en kurator om du vill prata med någon.

Klassrummet

Varje inriktning har sitt eget klassrum där nästan all undervisning sker.

Du får tillgång till en personlig arbetsplats med en kraftfull speldator och all nödvändig utrustning, samt avgränsande skärmväggar för att minska distraktioner. Du får installera både program och spel på datorn som du även har tillgång till utanför lektionstid.

Schemat är enkelt, tydligt och regelbundet med få förändringar. Information ges både muntligt och skriftligt.
Majoriteten av lektionstiden arbetar du med någon praktisk uppgift (själv eller i grupp) och läraren finns tillgänglig i klassrummet för att handleda dig.

Fritiden

Kursens fritidsledare och assistenter anordnar olika fritids- och friskvårdsaktiviteter där du är välkommen att delta. Det är ett bra sätt att både få en mer aktiv fritid och lära känna de andra deltagarna.

Det finns ett modernt och välutrustat gym där du får träna gratis och utrustning för fritidsaktiviteter som du får låna.

Runtom skolan finns en skog med eljusspår för promenader eller löpning.

Internatet

De flesta väljer att bo på skolans internat. När du bor på internat har du nära till skolan, fritidsaktiviteter och kurskamrater.

Internat är dessutom ett bra sätt att flytta hemifrån och träna på att bli självständig. Det finns tid på schemat för att sköta om boendet och kursens assistenter finns tillgängliga för att ge dig stöd.

Vi erbjuder 2 typer av internatboende: 

Enkelrum (ca 23 kvm) med egen dusch och toalett och där du delar vardagsrum, kök och tvättstuga med andra kursdeltagare.
Lägenhet (ca 50 kvm) där du endast delar tvättstuga med andra.

Alla boenden är möblerade och har bredbandsuppkoppling. Av allergiskäl får du inte ha djur på internatet.

Läs mer om internatet

 
Kostnader

Undervisningen är kostnadsfri men det tillkommer avgifter för boende, lunch, undervisningsmaterial och studieresor.
Klicka här för aktuella prislistor

 
Antagningsprocessen

Du söker till kursen via ansökningsknappen längst upp på denna sida. Du länkas då till SchoolSoft där du behöver skapa ett konto eller logga in om du har ett. Där fyller du i ett ansökningsformulär. En av frågorna i formuläret gäller om du kan delta på en Känn-Dig-För-kurs (KDF) vilket vi starkt rekommenderar. 

Läs mer om antagningsprocessen längst ner på denna sida. 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
Efter avslutad utbildning ska du ha fått en inblick i hur arbetsprocessen vid spelutveckling ser ut och vad det innebär att arbeta som speldesigner.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://adelfors.nu/kurser/profilkurser/httpadelforsnuspel/

Ädelfors folkhögskola

Du kan bo på vårt internat, träffa vänner för livet i en varm folkhögskolemiljö. Du kan läsa behörighetsgivande kurser, profilkurser, yrkesutbildningar, distanskurser, sommarkurser och helgkurser.

Läs mer om skolan

Postadress:
Ädelfors folkhögskola
Kunskapens väg 3
574 53 Holsbybrunn

Besöksadress: Kunskapens väg 3, Holsbybrunn

Telefon: 0383-571 00
E-post: info@adelfors.nu
Webbadress: http://www.adelfors.nu/

Jag är en stor vinnarskalle

En skada satte stopp för Jessika Nurkkalas fotbollskarriär. Ganska snabbt efter det började hon bli mer och mer intresserad av esport. Att hennes storebror, som spelade dator- och tv-spel, vägrade låta henne spela gjorde henne inte mindre taggad på att börja.

Läs hela artikeln