Örtmedicin och överlevnadskunskap-grundkurs

Sommar/helg/veckokurs Ädelfors folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  5 dagar
 • Ansök senast:
  Löpande
 • Kurstyp:
  Sommar/helg/veckokurs

Utforska och fördjupa din relation med naturen. Här får du verktygen för att påbörja ditt eget örtapotek från det naturen har att erbjuda.

 

Lediga platser: Ja

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 3 jul 2023 - 7 jul 2023

Kostnader: 5 615 kr inkl kost och logi

Kontakt: Cicci Hultqvist

Telefon: 0383-571 10

E-post:
kortkurs@adelfors.nu

Människan har under hela sin livstid använt sig av naturen för mat, skydd och medicin. Intentionen är att påminna om denna kunskap som varit livsviktig genom historien och som fortsätter vara relevant än idag. 

Du kommer få praktiska och teoretiska kunskaper för att bland annat kunna bygga ditt eget överlevnadsskydd, göra upp eld med tändstål samt känna igen ätliga och medicinska växter i naturen. Kursens del om vilda växter binds samman med det dagliga livet och du får lära dig grunderna i beredningsformer och recept som du kan göra med råvaror du enkelt hittar hemma. T.ex. salvor, tinkturer, infusioner och oljor. 

I slutet av kursen kommer du få med dig ett ”naturens första hjälpen kit”, fyllt med produkter du skapat och kunskap du tillförskaffat dig. Kittet kommer vara användbart både till vardags och i nödsituationer.

Kursen är till största del praktiskt och vi kommer att spendera stora delar utomhus.

Vi uppmuntrar att du tar med dig egen utrustning såsom kniv, yxa, såg och stormkök om möjligt, dock inget krav. Det kommer även finnas möjlighet att sova utomhus, ta med sovsäck och liggunderlag vid intresse. 

Kursledare är Nour Hanna och Ewy Rostam
Nour undervisar som lärare på kursen Naturens Medicin på Biskops Arnö, Nordens Folkhögskola. Hon har under en längre tid fördjupat sig inom växtmedicin och utforskat hur naturen kan stötta och läka människan. Hon är särskilt intresserad av hur örtmedicin kan stärka bandet mellan människan och jorden och på så sätt skapa mer hållbarhet. Nour arbetar även praktiskt med läkeväxter genom bland annat råvarustudier och produktutveckling. 

Ewy är utbildad naturguide och har tidigare hållit i hajker med bushcraft och överlevnad som tema. Hon har även en bakgrund inom örtmedicin och använder dessa två kunskapsområden för att utbilda och inspirera andra till att använda sig av naturen och samtidigt ta hand om den.

Ädelfors folkhögskola

Du kan bo på vårt internat, träffa vänner för livet i en varm folkhögskolemiljö. Du kan läsa behörighetsgivande kurser, profilkurser, yrkesutbildningar, distanskurser, sommarkurser och helgkurser.

Läs mer om skolan

Postadress:
Ädelfors folkhögskola
Kunskapens väg 3
574 53 Holsbybrunn

Besöksadress: Kunskapens väg 3, Holsbybrunn

Telefon: 0383-571 00
E-post: info@adelfors.nu
Webbadress: http://www.adelfors.nu/

Jag har faktiskt hittat världens bästa jobb!

Att tävla i Robinson är långt ifrån hennes första utmaning i vildmarken. I 25 år har Annki Nilsson varit kursansvarig för utbildningen Turism och äventyr på Grimslövs folkhögskola och inspirerat deltagare i vått och torrt.

Läs hela artikeln