Tyska i Praktiken - Düsseldorf Tyskland

Profilkurs Braheskolan – Visingsö folkhögskola
Ansökan stängd
  • Studietakt:
    100%
  • Längd:
  • Ansök senast:
    Ansökan är stängd
  • Kurstyp:
    Profilkurs

Upplev en av Europas mest spännande städer samtidigt som du samlar värdefull arbetslivserfarenhet på den europeiska marknaden! 
OBS! Kursen startar 26/6. 

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Utbildningen vänder sig till dig som är utåtriktad, självständig och har läst minst tyska som C-språk/steg 3 på gymnasiet (eller motsvarande).

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 3 jul 2023 - 8 dec 2023

Plats för kursen: Düsseldorf (Tyskland)

Kostnader: Utbildning på folkhögskola är kostnadsfri. Du betalar en kursavgift på 750 kr för terminen som går till studiebesök, aktiviteter och dyl.

Kontakt: Braheskolan

Telefon: 0390-56610

E-post:
info@braheskolan.se

Kursen i Düsseldorf startar två gånger om året, i januari och juli, och varar i ca 6 månader. Terminen inleds med en åtta veckor lång intensivkurs som fördjupar dina kunskaper i tyska och förbereder dig inför tiden på företaget.

Våra lärare har tyska som modersmål och är vana vid att undervisa svenska kursdeltagare.
För att bättre kunna anpassa undervisningen efter kursdeltagarnas skiftande förkunskaper erbjuder vi två olika nivågrupperingar som löper parallellt under intensivkursen, samt undervisning i helklass.
Den lägre nivån passar dig som har läst minst tyska steg 3 på gymnasiet eller motsvarande.
Den högre nivån är tänkt för dig som har läst mycket tyska på gymnasiet, på universitetsnivå eller bott en tid i ett tysktalande land. 

Viktiga inslag i undervisningen är kommunikation, skriftlig produktion, grammatik, affärstyska och tysk realia (samhällsliv, kultur, historia). Eftersom nyckeln till framgångsrika internationella relationer ligger i just kommunikationsförmåga och kulturell medvetenhet läggs stor vikt vid dessa moment, såväl på arbetsplatsen som under den inledande åttaveckorskursen. 
Att Tyska i praktiken är en folkhögskolekurs innebär att du har goda möjligheter att påverka kursens innehåll och studietempo.
Du förväntas vara aktiv på lektionerna och samarbeta med övriga kursdeltagare i gruppen.

SPRÅKPRAKTIKEN

Efter den inledande åttaveckorskursen i tyska tar tiden på företaget vid. Under 15 veckor tillbringar du fyra dagar i veckan, måndag-torsdag, på din arbetsplats samt utför studieuppgifter på distans. Tiden på företaget är att betrakta som en utbildning och i samarbete med en personlig handledare kommer du löpande att förses med olika uppgifter. Vår ambition är att erbjuda dig en praktikplats som svarar mot din studiebakgrund eller dina intressen. 

Att tillämpa dina språkkunskaper i ett professionellt sammanhang är ett utmärkt sätt att snabbt förbättra din färdighet att kommunicera på tyska. Därutöver samlar du värdefull arbetslivserfarenhet och övar din förmåga att verka socialt i ett annat kulturellt sammanhang. Fredagarna under språkpraktiken vigs åt olika typer av gemensamma aktiviteter som gästföreläsningar, studiebesök, fördjupad språkundervisning och studieresor. Kursens sista vecka ägnas åt språkstudier med tyngdpunkt på muntliga presentationer av praktikföretagen samt diskussioner.

 

STUDIERESOR OCH AKTIVITETER

Exempel på aktiviteter som kan stå på programmet:
Studieresa till vinlandskapen vid Ahrtal med vandring på den kända vandringsleden Rotweinwanderweg. Dagen avslutas med vinprovning på världens äldsta vinkooperativ i Mayschoß. 

Studieresa till Bonn med besök på Haus der Geschichte der Bundesrepublik Deutschland. Här exponeras den tyska efterkrigstiden på ett mycket medryckande sätt.

Besök på NS-Dokumentationszentrum – tidigare Gestapos högkvarter i Köln. Över 2000 inskrifter som bevarats på cellernas väggar vittnar om vad fångarna upplevt.

Guidad exkursion i Ruhrområdet med egen buss och guide. Vi besöker bl a industriparken i Duisburg, gasklockan i Oberhausen och den k-märkta gruvan Zeche Zollverein i Essen. Regionen, som var Europas kulturhuvudstad 2010, har genomgått en enorm strukturomvandling och satsar nu stort inom områden som media, konst och högteknologi. 

Temadagar om exempelvis tysk mat och dryck, Düsseldorf och tysk litteratur. Vi besöker Landtag NRW och gör ett företagsbesök.


MÅL

Efter avslutad kurs har du fördjupat din förmåga att kommunicera på tyska i tal och skrift. Du har samlat internationell arbetslivserfarenhet och fått en inblick i tysk kultur och tyskt arbetsliv. Under terminen har du lärt dig något nytt om dig själv och hur du fungerar i ett nytt kulturellt och språkligt sammanhang.

Du ska ha fördjupat din förmåga att kommunicera på tyska i tal och skrift, samlat internationell arbetslivserfarenhet och fått en inblick i tysk kultur och tyskt arbetsliv samt lärt dig något nytt om dig själv

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Vistelsen ger både fördjupade språkkunskaper och internationell arbetslivslivserfarenhet, samt kunskap och tysk kultur och en chans att lära dig något nytt om dig själv. I Düsseldorf möter du nya vänner och knyter nya kontakter.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://braheskolan.se/#/kurs/13

Braheskolan – Visingsö folkhögskola

Sveriges mest internationella folkhögskola. Med kurser i Brighton, Aix-en-Provence, Barcelona, Visingsö och Düsseldorf är Braheskolan skolan för dig som vill ut i världen! Hos oss hittar du också kurser där du kombinerar dina språk- och utlandsstudier med ett annat intresse  exempelvis konst, teater eller sport och hälsa.

Läs mer om skolan

Postadress:
Braheskolan – Visingsö folkhögskola
Norrbovägen 90
563 94 Visingsö

Telefon: 0390-566 10
E-post: info@braheskolan.se
Webbadress: https://braheskolan.se/