Kursen i Düsseldorf startar två gånger om året, i januari och juli, och varar i ca 6 månader. Terminen inleds med en åtta veckor lång intensivkurs som fördjupar dina kunskaper i tyska och förbereder dig inför tiden på företaget.
Våra lärare har tyska som modersmål och är vana vid att undervisa svenska kursdeltagare.
För att bättre kunna anpassa undervisningen efter kursdeltagarnas skiftande förkunskaper erbjuder vi två olika nivågrupperingar som löper parallellt under intensivkursen, samt undervisning i helklass.
Den lägre nivån passar dig som har läst minst tyska steg 3 på gymnasiet eller motsvarande.
Den högre nivån är tänkt för dig som har läst mycket tyska på gymnasiet, på universitetsnivå eller bott en tid i ett tysktalande land.
Viktiga inslag i undervisningen är kommunikation, skriftlig produktion, grammatik, affärstyska och tysk realia (samhällsliv, kultur, historia). Eftersom nyckeln till framgångsrika internationella relationer ligger i just kommunikationsförmåga och kulturell medvetenhet läggs stor vikt vid dessa moment, såväl på arbetsplatsen som under den inledande åttaveckorskursen.
Att Tyska i praktiken är en folkhögskolekurs innebär att du har goda möjligheter att påverka kursens innehåll och studietempo.
Du förväntas vara aktiv på lektionerna och samarbeta med övriga kursdeltagare i gruppen.
SPRÅKPRAKTIKEN
Efter den inledande åttaveckorskursen i tyska tar tiden på företaget vid. Under 15 veckor tillbringar du fyra dagar i veckan, måndag-torsdag, på din arbetsplats samt utför studieuppgifter på distans. Tiden på företaget är att betrakta som en utbildning och i samarbete med en personlig handledare kommer du löpande att förses med olika uppgifter. Vår ambition är att erbjuda dig en praktikplats som svarar mot din studiebakgrund eller dina intressen.
Att tillämpa dina språkkunskaper i ett professionellt sammanhang är ett utmärkt sätt att snabbt förbättra din färdighet att kommunicera på tyska. Därutöver samlar du värdefull arbetslivserfarenhet och övar din förmåga att verka socialt i ett annat kulturellt sammanhang. Fredagarna under språkpraktiken vigs åt olika typer av gemensamma aktiviteter som gästföreläsningar, studiebesök, fördjupad språkundervisning och studieresor. Kursens sista vecka ägnas åt språkstudier med tyngdpunkt på muntliga presentationer av praktikföretagen samt diskussioner.
STUDIERESOR OCH AKTIVITETER
Exempel på aktiviteter som kan stå på programmet:
Studieresa till vinlandskapen vid Ahrtal med vandring på den kända vandringsleden Rotweinwanderweg. Dagen avslutas med vinprovning på världens äldsta vinkooperativ i Mayschoß.
Studieresa till Bonn med besök på Haus der Geschichte der Bundesrepublik Deutschland. Här exponeras den tyska efterkrigstiden på ett mycket medryckande sätt.
Besök på NS-Dokumentationszentrum – tidigare Gestapos högkvarter i Köln. Över 2000 inskrifter som bevarats på cellernas väggar vittnar om vad fångarna upplevt.
Guidad exkursion i Ruhrområdet med egen buss och guide. Vi besöker bl a industriparken i Duisburg, gasklockan i Oberhausen och den k-märkta gruvan Zeche Zollverein i Essen. Regionen, som var Europas kulturhuvudstad 2010, har genomgått en enorm strukturomvandling och satsar nu stort inom områden som media, konst och högteknologi.
Temadagar om exempelvis tysk mat och dryck, Düsseldorf och tysk litteratur. Vi besöker Landtag NRW och gör ett företagsbesök.
MÅL
Efter avslutad kurs har du fördjupat din förmåga att kommunicera på tyska i tal och skrift. Du har samlat internationell arbetslivserfarenhet och fått en inblick i tysk kultur och tyskt arbetsliv. Under terminen har du lärt dig något nytt om dig själv och hur du fungerar i ett nytt kulturellt och språkligt sammanhang.
Du ska ha fördjupat din förmåga att kommunicera på tyska i tal och skrift, samlat internationell arbetslivserfarenhet och fått en inblick i tysk kultur och tyskt arbetsliv samt lärt dig något nytt om dig själv