Sågverksoperatör

Profilkurs, Yrkesutbildning Mariannelunds folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1 termin
 • Ansök senast:
  Löpande
 • Kurstyp:
  Profilkurs, Yrkesutbildning

Skogs- och träindustrin är en framtidsbransch som kommer att ha stort behov av ny arbetskraft under de närmaste åren. I den här terminskursen får du kompetens för att arbeta som sågverksoperatör inom sågverksindustrin.

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: - Antagning sker fortlöpande fram till kursstart - För samtliga kurser är lägsta ålder för antagning 18 år

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 22 aug 2022 - 16 dec 2022

Kontakt: Pierre Vandestam

E-post:
pierre@mariannelund.nu

Utbildningen sker i samverkan med STTF (Svenskt Trätekniskt Forum), kringliggande kommuner och lokala sågverk. Utbildningens teorimoduler sker på Mariannelunds folkhögskola som också är huvudman för utbildningen.

Kursupplägg där teori och praktik varvas

De första veckorna består av en orienteringsmodul där du lär dig förstå branschens struktur, utveckling och betydelse. Du får god insikt avseende modern sågverksdrift och dess teknik samt vilka krav som ställs inför framtiden med tanke på kvalitet, produktivitet och lönsamhet.

Utbildningen varvar sedan verksamhetsintegrerande lärande på sågverk i regionen med teorimoduler. Tillsammans med handledare lär du dig varje produktionsavdelning, allt från inleverans av råvara till utlastning av färdig produkt. Eventuellt ingår även erfarenhet av olika förädlingsavdelningar. Som kursdeltagare får du god kunskap om varje maskinenhet/produktionsprocess inom respektive produktionsavdelning samt krav på kvalitet.

I teorimodulen får du som kursdeltagare grundläggande/nödvändiga kunskaper om sågverksindustriell produktion – allt från kundkrav, råvara, produktionsprocessen till färdig produkt samt kvalitets- och marknadskrav. Efter avslutad utbildning ska du som kursdeltagare även ha goda teoretiska och praktiska kunskaper om hur du som enskild medarbetare kan påverka kvalitet, produktivitet och lönsamhet.

Studiestöd

Utbildningen gör dig berättigad till CSN och möjlighet finns att få hjälp med boende under terminen.

Behörighetskrav

För att bli antagen till utbildningen behöver du ha fullgjort grundskolan.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://mariannelund.nu/kurser/sagverksoperator/

Fler kurser inom: Övrigt

Mariannelunds folkhögskola

På Mariannelunds folkhögskola får du möjlighet till personlig utveckling och fördjupning. Här kan du tillsammans med andra kursdeltagare och engagerad personal växa som människa och bli rustad för livet. Skolan präglas av en kristen grundsyn där alla, oavsett tro och uppfattning, är välkomna.

Läs mer om skolan

Postadress:
Mariannelunds folkhögskola
Box 130
598 05 Mariannelund

Besöksadress: Centralgatan 5-10

Telefon: 0496-215 50
E-post: info@mariannelund.nu
Webbadress: http://www.mariannelund.nu/