Vi arbetar med allt från baskunskaper till avancerade tekniker, med konst och konsthantverk. Vår specialitet är textiltryck med design av tryckmönster.

Kurstyp: Profilkurs

Studietakt: 100%

Längd: 1 år

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 21 aug 2019 - 2 jun 2020

Kontakt:
Elisabeth Johansson-Jonsson

Telefon: 0392-374 00
E-post:
info@mullsjofolkhogskola.se

Vill du jobba med färg, form och design med textila material?

Då är vår Textilskola rätt plats för dig.

Här får du uppleva en personlig och konstnärlig resa när du experimenterar med olika textila material och tekniker. Vi arbetar med allt från baskunskaper till avancerade tekniker, med konst och konsthantverk. Vår specialitet är textiltryck med design av tryckmönster som du ritar både för hand och digitalt. Du får undervisning i digital bildbehandling under hela ditt textila år.

För dig som är döv/hörselskadad eller har en dövblindhet finns två teckenspråkstolkar anställda på skolan som tolkar på de olika lektionerna.

—————————————————–

Du arbetar även med färgning, screentryck, ekologisk naturlig färgning och shibori färgningstekniker. Vid intresse får du också jobba med sömnad av kläder och inredningstextilier, recycling, broderi –  ”teckna med nål och tråd” och vävning.
Ett unikt inslag i Textilskolan är hattillverkning då vi syr och stockar alla slags mössor och hattar. Det ger dig en bra inblick i hur det är att arbeta som modist och att sy hattar till vardag, fest och teater.

Du arbetar och experimenterar i vår textilateljé, där du har en egen plats. Våra lärare jobbar som mentorer och hjälper dig att utvecklas konstnärligt. Under läsåret får du värdefull erfarenhet då du genom olika studiebesök får träffa professionella textilkonstnärer. Vi åker bl.a. till en professionell textiltrycksverkstad, KKV (Konstnärernas kollektivverkstad) i Göteborg, där vi arbetar med stora screenramar under en vecka, och utvecklar vårt textiltryck.

Som konstnär är det viktigt att lära sig utställningsteknik och därför arrangerar vi både större och mindre utställningar i och utanför skolan. Läsåret avslutas med en stor utställning som är gemensam för alla på Konst & Form.

Du kan fortsätta att studera i Textilskolan under ytterligare ett eller flera år, där egna konstnärliga projekt varvas med undervisning i mer avancerade textila tekniker.

Övriga ämnen och tillval

I Textilskolan fördjupar du dig i ett ämne och där ligger tyngdpunkten i utbildningen. Alla som läser på Textilskolan studerar kroki samt deltar i ett större konstprojekt.
I mån av plats och schemamöjlighet kan du även påverka inriktning på din utbildning genom tillvalsämnen. Om du behöver komplettera ämnen för att få högskolebehörighet kan du välja ur Allmänna linjens ämnesutbud.

—————————————————–

Mål med kursen

  • Att du genom ett konstnärligt arbetssätt får kunskap om olika textila material och tekniker
  • Att du genom eget arbete i konstnärsateljé och genom studiebesök får en presentation av det textila ämnets breda utbud.
  • Att du får en grundläggande utbildning, som ger dig kunskaper och möjligheter till fortsatta studier på tex Konsthögskola samt till fortsatt eget konstnärligt arbete.

Material

Du står själv för materialkostnaderna och det material du behöver finns att köpa på skolan.

Resor

Under höstterminen gör alla på Konst & Form en inspirationsresa tillsammans. Vi har tidigare besökt städer som Köpenhamn, Stockholm, Prag, Berlin och Helsingfors. Denna resa ger dig chansen att besöka konstutställningar, museer och andra spännande platser

Intyg

Efter avslutade studier får du intyg på de ämnen du läst.

Inträdeskrav

Kursen är öppen för alla som fyllt 18 år och har 9-årig grundskola eller motsvarande utbildningsbakgrund. Du behöver inte ha några förkunskaper, bara du är intresserad av att utveckla din konstnärlighet och kreativitet.

Ansökan

Sista ansökningsdagen den 5 maj 2019. Möjlighet till kursplats ges därefter i mån av plats.

  • Du söker via Schoolsoft.
    Där finns information om vad du behöver bifoga ansökan.
  • Vi lägger stor vikt vid det personliga brevet som ska följa med din ansökan. I brevet berättar du vem du är, vad du gjort tidigare och vad du har för ambitioner och förväntningar med studierna på Mullsjö folkhögskola.

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
Att du genom ett konstnärligt arbetssätt får kunskap om olika textila material och tekniker. Att du genom eget arbete i konstnärsateljé och genom studiebesök får en presentation av det textila ämnets breda utbud. Att du får en grundläggande utbildning, som ger dig kunskaper och möjligheter till fortsatta studier på tex Konsthögskola samt till fortsatt eget konstnärligt arbete.