Fotoskolan

Ansök nu

Är du intresserad av fotografi? Då är vi skolan för dig.

Vi vill ge dig redskap att utveckla ditt fotograferande i den riktning du önskar. Du får hjälp att hitta inspiration och motivation som fotograf. Målet är att du tekniskt ska komma vidare med ditt fotograferande och ditt personliga bildspråk.

Kurstyp: Profilkurs

Studietakt: 100%

Längd: 1 år

Ansök senast: löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Kursen är öppen för alla som fyllt 18 år och har 9-årig grundskola eller motsvarande utbildningsbakgrund.

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 23 aug 2021 - 3 jun 2022

Kontakt:
Jaana Plate

Telefon: 0392-374 00
E-post:
info@mullsjofolkhogskola.se


Fotoskolans arbetsstationer

 • Fotoskolan har en egen studio med utrustning som krävs för att kunna arbeta kreativt med ljussättning. När vi jobbar analogt i studion har du tillgång till skolans mellan- samt storformatskamera.
 • Fotoskolan har en välfungerande arbetsstation med Epson SureColor SC-P800 och en bra Epson scanner. Scannern skapar möjlighet att röra sig mellan den analoga och digitala världen. Du kan göra utskrifter upp till A2-storlek.
 • Fotoskolan har ett  mörkrum med bra utrustning, där du får lära dig att framkalla svartvita filmer samt göra förstoringar på olika sorters papper.

Fotoskolans arbetsstationer och flera av skolans övriga lokaler står till ditt förfogande mellan kl. 07.00 – 24.00. Dessutom ligger skolan med första parkett mot sjön och med naturen runt hörnet, vilket skapar fina möjligheter att fotografera både växter, djur och natur.

Detta gör vi på Fotoskolan

Vår undervisning

 • Kamerateknik, först och främst med den egna kameran men även grundläggande färdigheter med mellan- och storformatskamera.
 • Kunskap i olika fotografiska metoder både genom teoretiska och praktiska genomgångar.
 • Ljussättningslära.
 • Digital bildbearbetning i program som Photoshop, Lightroom och Capture One.
 • Olika printprocesser och materialval, för att kunna ta fram fantastiska utskrifter för utställningar och portfoliebilder.
 • Analogt fotografi med filmframkallning och svartvit mörkrumsteknik.
 • Sensiometri samt hantering av fotokemikalier.
 • Konstkunskap, fotohistoria samt undervisning inom det bildrättsliga området.
 • Fotouppgifter med återkoppling och feedback. Praktiska råd kring genomförandet av olika fotouppdrag. Bildgenomgångar av andra fotografers arbeten. Förutom de vanliga lektionerna har vi individuell handledning där fokus ligger på ditt fotografi. Vi vill slipa dina verktyg så du ännu bättre kan nå dit du vill inom fotografin.

I mån av plats och schemamöjlighet kan du påverka inriktning på din utbildning genom tillvalsämnen. Om du behöver komplettera ämnen för att få högskolebehörighet kan du välja ur Allmänna kursens ämnesutbud.

Visa dina bilder
För att förmedla din speciella bildkommunikation arbetar vi med olika bokprojekt. Under året gör du även en portfolio med printar för olika behov av presentationer av dina bilder. Du kommer dessutom att få lära dig andra presentationstekniker för exponering av dina bilder. Under året ges möjlighet att genomföra flera egna projektarbeten. Fotoskolan har även utställningar under året, bland annat på Galleri Tegel i Jönköping. Under 2020 kommer vi även att ha utställning på Jönköpings läns museum.

Grafisk design och USA
I utbildningen ingår en introduktionskurs i grafisk design som anordnas tillsammans med ett amerikanskt universitet. Du får under en veckas tid möta din lärare, som är en professor från universitetet MSSU. Kursen sker därefter via internet. Möjlighet finns att resa till vår utbytesskola MSSU. Du får bo på skolan under några veckor, fotografera och uppleva ett amerikanskt universitet. Kanske blir du en av dem som stannar kvar och där tar din examen.

Gästlärare
För att ge en större inblick i fotografens olika arbetssituationer får du även träffa gästlärare. Detta är stimulerande och uppskattade besök med varierade inslag, såsom exempelvis portfolio Reviews och studioworkshops.

—————————————————–

Material/Utrustning

Du står själv för materialkostnader och det material du behöver finns att köpa på skolan.
Du behöver en egen digitalkamera, minneskort och sladd för överföring av bilder till dator. Har du en bärbar dator med bildredigeringsprogram, ta gärna med den också. Vi har analoga systemkameror som du får låna.

Resor

Under höstterminen gör alla på Konst & Form en inspirationsresa tillsammans. Denna resa ger dig chansen att besöka konstutställningar, museer och andra spännande platser. Vi har tidigare besökt Köpenhamn, Stockholm, Helsingfors, Prag och Berlin.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
Målet är att ge deltagarna en solid teknisk/praktisk färdighet och kunskap i kamerateknik. Först och främst med den egna kameran men även grundläggande färdigheter med mellan- och storformatskamera. Ljussättningslära och arbete/praktik i studiofotografering. Vidare färdigheter i både det analoga såväl som det digitala mediet, med undervisning i både mörkrumsarbete som arbete med digitala bildredigeringsprogram. Undervisning i sensiometri, hantering av kemiska produkter inom det analoga arbetet. Kunskaper inom det bildrättsliga området. Att genom studieresor/reseskildringar, besök av gästlärare och praktik ge en inblick i fotografens olika arbetssituationer. Det viktigaste målet är dock att genom undervisning/handledning i grupp och genom enskilda samtal, utveckla det egna unika bildspråket och uttryckssättet hos varje enskild deltagare, så att deltagaren efter genomgången utbildning kan välja sin egen inriktning inom fotografi.