Textilskolan

Ansök nu

Vi arbetar med konsthantverk och konst, från baskunskaper till avancerade tekniker. Vår specialitet är textiltryck med design av tryckmönster som du ritar både för hand och digitalt.

Kurstyp: Profilkurs

Studietakt: 100%

Längd: 1 år

Ansök senast: löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Kursen är öppen för alla som fyllt 18 år och har 9-årig grundskola eller motsvarande utbildningsbakgrund. Du behöver inte ha några förkunskaper, bara du är intresserad av att utveckla din konstnärlighet och kreativitet.

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 23 aug 2021 - 3 jun 2022

Kontakt:
Elisabeth Johansson-Jonsson

Telefon: 0392-374 00
E-post:
info@mullsjofolkhogskola.se


Vill du jobba med färg, form och design med textila material?

Då är vår Textilskola rätt plats för dig.

Textilskolan är en ettårig textil konstnärlig utbildning med fokus på praktiskt textilt arbete med olika textila tekniker och material.
Här får du uppleva en personlig och konstnärlig resa när du experimenterar  textilt. Vi arbetar med konsthantverk och konst, från baskunskaper till avancerade tekniker. Vår specialitet är textiltryck med design av tryckmönster som du ritar både för hand och digitalt. Du får undervisning i digital bildbehandling under hela ditt textila år.

För dig som är döv/hörselskadad eller har en dövblindhet finns två teckenspråkstolkar anställda på skolan som tolkar på de olika lektionerna.

—————————————————–

Kursinnehåll

  • Du får grundläggande och avancerade kunskaper i textiltryck genom bl a praktiskt arbete i vår textilateljé.
  • Du arbetar bl a med grundläggande blocktryck och screentryck, till mer avancerade screentryckstekniker som fotoscreen med fotoöverföring.
  • Du lär dig rapportera och trycka ditt eget mönster på ett tyg, och provar olika sorters textiltrycksfärger på naturmaterial.
  • Du lär dig mönsterformgivning för tryckmönster, färglära samt materialteori. Du experimenterar även med naturlig färgning, ekotryck och växtfärgning och lär dig färgningstekniken shibori.
  • Broderi – teckna med nål och tråd samt sömnad av kläder och inredning. Vid intresse arbetar du även med t ex recycling, vävning och bildväv.
  • Ett unikt inslag i Textilskolan är hattillverkning då vi syr och designar mössor och hattar. Det ger dig en spännande inblick i hur det är att arbeta som modist och att sy hattar till vardag, fest och teater.
  • På vårterminen arbetar du under en projektperiod med att fördjupa dig i en textil teknik och textil fiber, där du genom ett självständigt kreativt arbetssätt utvecklar ditt konstnärliga formspråk.

Du arbetar och experimenterar i vår textilateljé, där du har en egen arbetsplats. Våra lärare jobbar som mentorer och hjälper dig att utvecklas konstnärligt. Du har individuell handledning samt gemensamma genomgångar och arbete tillsammans med gruppen.
Under läsåret får du värdefull erfarenhet av tex. utställningar, studiebesök och vi åker på en arbetsresa till en professionell Textiltrycksverkstad, KKV (Konstnärernas kollektivverkstad) i Göteborg, där vi arbetar med stora screenramar under en vecka, och utvecklar vårt textiltryck.

Utbildningen är kostnadsfri. Du betalar själv för studiebesök, arbetsresa och för ditt material som du arbetar med.

Du kan fortsätta att studera i Textilskolan under ytterligare ett eller flera år, där egna konstnärliga projekt varvas med undervisning i mer avancerade textila tekniker.

Övriga ämnen och tillval

I Textilskolan fördjupar du dig inom Textil fiber och där ligger tyngdpunkten i utbildningen. Alla som läser på Textilskolan studerar kroki samt digital bildbehandling.
I mån av plats och schemamöjlighet kan du även påverka inriktning på din utbildning genom tillvalsämnen. Om du behöver komplettera ämnen för att få högskolebehörighet kan du välja ur Allmänna kursens ämnesutbud..

—————————————————–

Material

Du står själv för materialkostnaderna och det material du behöver finns att köpa på skolan.

Resor

Under höstterminen gör alla på Konst & Form en inspirationsresa tillsammans. Vi har tidigare besökt städer som Köpenhamn, Stockholm, Prag, Berlin och Helsingfors. Denna resa ger dig chansen att besöka konstutställningar, museer och andra spännande platser

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Att du genom ett konstnärligt experimentellt arbetssätt får kunskap om olika textila material och tekniker. Att du genom eget arbete i konstnärsateljé, gemensamma genomgångar och individuell handledning får en presentation av det textila ämnets breda utbud. Att du får en grundläggande och fördjupad praktiskt textil utbildning, som ger dig kunskaper och möjligheter till fortsatta studier på tex Konsthögskola samt till fortsatt eget konstnärligt arbete.