Våga byggnadsvårda

Sommar/helg/veckokurs Mullsjö folkhögskola
Ansökan stängd
  • Studietakt:
    100%
  • Längd:
    6 dagar
  • Ansök senast:
    Ansökan är stängd
  • Kurstyp:
    Sommar/helg/veckokurs

Är du nyfiken på att lära dig mer om äldre byggnader och snickeri? I sommar vill vi inspirera dig att ta första steget mot att bli en praktisk byggnadsvårdare!

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Kurserna har ett begränsat antal deltagare och vi tillämpar löpande antagningar. Vid antagning prioriteras de kursdeltagare som väljer helpension.

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 31 jul 2023 - 5 aug 2023

Kostnader: Helpension: 5 715 kr (alt 1)* 6 715 kr (alt 2)* 6 215 kr (alt 3)*

Kontakt: Mullsjo folkhögskola

Telefon: 0392-374 00

E-post:
info@mullsjofolkhogskola.se

Har du eller familjen ett gammalt hus som skulle behöva lite extra kärlek? Eller är du bara nyfiken på att lära dig mer om äldre byggnader och snickeri? I sommar vill vi inspirera dig att ta första steget mot att bli en praktisk byggnadsvårdare!

Vi kommer att prata om tidstypiska ideal och om vad som är bra att tänka på när vi ska ta oss an en byggnad med behov av omvårdnad, men framförallt kommer vi att öva oss på praktiska moment! Vi provar lerklining på en intilliggande gård och håller sedan till vid skolans badhytter från tidigt 1900-tal. De är belägna vid Mullsjön, vilket blir vår utgångspunkt under kursen. 

Badhytterna är som små miniatyrhus vilket ger oss möjligheten att prova på olika moment utan att behöva stå på alltför höga stegar. De små husen har även till stor del samma behov som stora hus, vilket gör dem till perfekta övningsobjekt där vi snabbt kan lära oss att se både detaljer och helhetsbild. Vi går igenom fönsterrenovering, enklare lagningar, samt målning med linoljefärg. 

Vi arbetar inte med äldre historiska verktyg utan använder de idag vanligt förekommande maskinerna så som bordsåg, cirkelsåg, samt handverktyg. Detta för att du ska känna dig bekväm med de verktyg som vanligtvis används när vi byggnadsvårdar eller gör enklare renoveringar i vardagen. Det kommer att vara möjligt att slipa stämjärn, hyvlar mm. så passa gärna på att ta med egna verktyg som behöver slipas.

Medtag:

  • Oömma kläder efter väder
  • Rejäla skor (gärna med spiksäker sula)
  • Arbetshandskar
  • Hörselkåpor
  • Skyddsglasögon
  • Tumstock
  • Kniv (som du inte är rädd om)
  • Pennor
  • Eventuellt egna verktyg att slipa

Keps/hatt kan vara skönt både vid regn och soligt väder och ta med badkläder om du är badsugen, vi är precis vid sjön hela veckan!

Utöver närheten till naturen och sjön delar vi fika, måltider och en härlig stämning tillsammans med de andra kurserna i sommar. Vi ser fram emot en härlig kursvecka tillsammans med er!

 

Kursledare:

Rebecka Zacho, byggnadsantikvarie och Frans Jacobson, finsnickare med god kunskap inom traditionella byggtekniker.

 

*Prisalternativ när det gäller boende (se ovan)
Alternativ 1: enkelrum med wc/dusch i korridor (grundpaketet)
Alternativ 2: enkelrum med wc/dusch på rummet (begränsat antal platser)
Alternativ 3: dubbelrum med wc/dusch på rummet (begränsat antal platser)

 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://mullsjofolkhogskola.nu/kurs-konferens/sommarkurser/vaga-byggnadsvarda/

Mullsjö folkhögskola

Skolan är en mötesplats för människor och idéer, lokalt förankrad och med ett globalt perspektiv. Vi arbetar utifrån en helhetssyn på människan, baserad på en kristen livssyn och i en drogfri miljö. Förutom allmän bildning har internationella frågor, hälsa och skapande verksamhet en central plats.
Skolan har ca 150 studerande.

Läs mer om skolan

Postadress:
Mullsjö folkhögskola
Box 3
565 21 Mullsjö

Besöksadress: Björksätervägen 4

Telefon: 0392-374 00
E-post: info@mullsjofolkhogskola.se
Webbadress: http://www.mullsjofolkhogskola.se/

Det är en sådan häftig känsla att allt ligger framför fötterna

Att gå en konstkurs på folkhögskola kan vara både ett första steg mot en drömutbildning på konsthögskola och en tid då du växer som människa. Ida och Moa går andra året i bild och konst på Region Uppsalas folkhögskola i Wik. Ida vill söka till bildlärare efter utbildningen, medan Moa drömmer om att satsa på speldesign.

Läs hela artikeln