Pulsåret är tillsammans med Bibelåret och Bibel Kreati en del av Bibellinjen. Spåren läser bibelgrunden tillsammans i en större klass, medan fördjupningen på ca 30% sker i den mindre gruppen

Kurstyp: Profilkurs

Studietakt: 100%

Längd: 1 år Ett år

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Du ska fylla 18 år senast det år utbildningen börjar och helst ha gått ut gymnasiet. Idrottsintresse. Ledar- och föreningserfarenhet är ett plus.

Kostnader: För information om kostnader, se Svfs webbsida: https://www.svf.fhsk.se/om-skolan/kostnader/

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 19 aug 2019 - 27 maj 2020

Kontakt:
Anders Linsmo

Telefon: 036-30 69 66
E-post:
anders.linsmo@svf.fhsk.se

PULSÅRET - TRO, IDROTT OCH LEDARSKAP

Vad gör Pulsåret med dig?
Något av det roligaste man kan göra som idrottare är att åka på träningsläger. Några dagar, en vecka eller en månad då man tillsammans med lagkamrater eller träningskollegor får komma iväg och fokusera på uppbyggnad och finslipning av tekniken. Vi tror att Pulsåret i mångt och mycket påminner om ett träningsläger. Under ett års tid får du – utifrån kombinationen tro och idrott – möjlighet att fokusera på uppbyggnad både för ande, kropp och själ. Kroppen - du kommer att få en allsidig tränin, Själen - du kommer att lära känna dig själv bättre, Anden - du kommer att lära känna Gud bättre i såväl Bibel som liv.

Innehåll
Grundstommen, genomgången av Gamla och Nya testamentet och Lära och liv kommer liksom Ledarmetodik delas med Bibelåret och Bibel Kreativ. Resterande del av tiden fokuseras på idrottsutövande. Under ledning av duktiga instruktörer kommer du att få testa på olika typer av sporter runt om i Jönköping, t ex beachvolleyboll, amerikansk fotboll, klättring, crawl-simning, dans, fotboll, fäktning, curling, volleyboll, löpning, tennis, längdskidor och många fler och dessutom ha mycket idrott på schemat i Svf:s idrottshall. Vid sidan av den gemensamma ledarmetodikkursen har vi också fördjupat ledarskap med fokus på tro och idrott ur olika invallsvinklar. Ett axplock av gäster senaste åren är Sofia Paldanius, Jonas Lund, Lars-Åke Lagrell och Daniel Sander.

Resor
Under året gör vi en längre och flera kortare studieresor. För det första åker vi på en skidresa - plats är inte bestämd, men den kommer att genomföras i början av vårterminen. Därtill åker vi på ytterligare en resa, de senaste åren har resan gått till North Park University i Chicago, där man har stor erfarenhet av tro och idrott. Men vi har också utbyte och/eller kontakter med såväl Hindustani Covenant Church (HCC) i Indien som med Swedish Christian Society Study Center i Jerusalem. Därtill har vi också erfarenhet av resor i Moldavien, Italien (Rom) och i Paulus fotspår i Turkiet.

Oavsett vart resan/resorna går, kommer de inte att överstiga en självkostnad på 10 000 kr. Följer du inte med på resan/resorna, finns möjlighet att göra praktik i församling under de dagarna.

Ansökan

Ansök digitalt via Svf:s hemsida. Kan du inte använda den digitala ansökan, hör du av dig till Svf för att få en pappersblankett hemskickad. I båda ansökningarna gäller att du ska bifoga personbevis, betyg, foto av dig själv samt skriva ett personligt brev där du berättar lite om dig själv samt varför du vill gå Bibelåret.

 Intyg

Efter avslutat Pulsår får du ett intyg som redovisar kursens innehåll och omdattning.

Pedagogisk grundhållning

Styrkan finns i gruppen, där vi tror att alla har något att bidra med. Själva närvaron och delandet av tankar, kunskap och erfarenheter från var och en tillför något. Vi jobbar för att inkludera alla i den processen.

Det finns en fortsättning!

När du har gått Pulsåret kan du söka till Ungdomsledaråret, en påbyggnadskurs som består av fältstudier i en lokal församling, distansstudier med fördjupningsarbete och teoriperioder på Svf. Du kan också, liksom andra som gått på Svf, söka till Distanskurs ed internationella fältstudier i något av de projekt som finns i olika länder och bedrivs tillsammans med Equmenia och Equmeniakyrkan.

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
Du ska få kunskap om Bibeln, dess bakgrund och historia. Bibelns texter ska sättas i relation till dagens samhälle och våra liv. Du får kunskap om kyrkans framväxt och orientering i olika andliga traditioner. Kursen ska stimulera till personlig utveckling och andlig mognad och skapa intresse och ge en god grund för eventuella teologiska studier.