Journalistlinjen

Ansökan stängd

På Södra Vätterbygdens folkhögskola erbjuder vi en uppdaterad journalistutbildning. Hos oss får du en stabil journalistisk grund att stå på och de bästa förutsättningarna för att klara journalistikens många olika uppdrag på Sveriges ledande medieföretag.

Kurstyp: Profilkurs, Yrkesutbildning

Studietakt: 100%

Längd: 2 år

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: 3 år gymn eller motsv, grundläggande behörighet till högskola eller till yrkeshögskola, då är Sv 2, Sv 3 en merit. Prövning av reell kompetens, se Svf:s webb. Inträdesprov online för behöriga sökande den 4 maj 2021.

Kostnader: För information om kostnader, se Svf:s webbsida: https://www.svf.fhsk.se/om-skolan/kostnader/. Du står själv för kostnader i samband med resor och studiebesök som linjen gör, liksom för dator och programvaror.

Studiestödsnivå (CSN):
Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 18 aug 2021

Kontakt:
Pernilla Arvidsson

Telefon: 0738-27 85 46
E-post:
pernilla.arvidsson@svf.fhsk.se


Fler kurser inom: Radiojournalist

Journalistlinjen på Svf är välkänd på redaktionerna runt om i Sverige. Våra journalister hittar du på Sveriges Radio, SVT, TV4 och på riks- och lokaltidningar. Våra lärare har lång branscherfarenhet och vi tar regelbundet in gästföreläsare med spetskunskaper.

Upplägg

Branschen är i ständig förändring. Vi med den. Att kunna berätta med ord, ljud, bild och film är lika självklart för våra studenter som det är i branschen. Vi värnar både om nyheter och reportage. Praktik varvas med teori. Vi jobbar med journalistisk produktion i redaktionell miljö med tidning, webb, sociala medier, podd, videoproduktion och radio- och tv-sändningar.

Vi jobbar nära

På Journalistlinjen på Svf är det nära till allt. Till lärare. Till klasskompisar. Till människor. Till branschen. Vi har exempelvis ett unikt samarbete med Sveriges Radio, P4 Jönköping och nära kontakt med Jönköpings övriga medier.

Praktik

Praktikperioderna är en viktig del av utbildningen. En lyckad praktik leder ofta till ett sommarvikariat och att du får in en fot i branschen. Under första året ligger två tvåveckorspraktiker och under år två har du en längre praktikperiod under december-februari.

Intyg

Efter avslutade och fullgjorda studier får du ett kursintyg. För att få intyget krävs 80% närvaro och att du är godkänd i samtliga delmoment. Betyg får du inte, men dina lärare ställer gärna upp som referenspersoner när du söker anställning.

Antagning/provdag

Utöver kravet på grundläggande behörighet genomförs en provdag online. Till den kallas du som är behörig att söka utbildningen. Under provdagen får du träffa några av dem som redan går utbildningen. Du får möjlighet att visa att du är lämplig för utbildningen och känna efter som skolan är rätt för dig. Provdagen består av kunskapstest, intervju och att skriva en journalistisk text.

Innehåll

Teoretiska ämnen

 • Grävande journalistik
 • Aktuell journalistik
 • Journalistisk metodik
 • Samhällskunskap för journalister
 • Skapande svenska
 • Svenska med stilistik

Praktiskt / redaktionellt

 • Tidningsjournalistik
 • Radiojournalistik
 • Tv- och videojournalistik
 • Bild och foto
 • Podd
 • Sociala medier

Varmt välkommen till oss!

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Svf:s Journalistlinje är praktiskt inriktad men ger dig samtidigt en bred kunskap i teoretiska ämnen. Inom mediasektorn efterfrågas idag i stor utsträckning "multi-journalister", d v s personer som behärskar flera uttrycksformer. På Journalistlinjen får du den grundläggande kunskap som redaktioner och medieföretag vill ha.

Länk till kursen på skolans webbplats
https://www.svf.fhsk.se/utbildning/journalistlinjen/