Bibellinjen

Profilkurs Södra Vätterbygdens folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1 år
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Profilkurs

Bibellinjen är en ettårig bibelskola med flera fördjupningsinriktningar: Bibel, Puls, Kreativ och Internationell. Många ämnen läser vi tillsammans, men en hel del läser du också i den inriktning du valt. Du väljer en inriktning när du söker men kan byta inför andra terminen. 

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Du ska fylla 18 år senast det år utbildningen börjar och helst ha gått ut gymnasiet.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 17 aug 2022 - 30 maj 2023

Kostnader: För information om kostnader, se Svfs webbsida: https://www.svf.fhsk.se/om-skolan/kostnader/

Kontakt: Anders Linsmo

Telefon: 036-30 69 66

E-post:
anders.linsmo@svf.fhsk.se

BIBELLINJEN - EN BIBELSKOLA MED FYRA OLIKA INRIKTNINGAR

Vad innebär det att leva som Jesu efterföljare idag?

Det är frågan som alla bibelskolor söker svar på. Bibellinjen på Svf är inte annorlunda. Vår huvudkälla är Bibeln och tillämpningen av den i vår tid. 

På Bibellinjen läser alla bibelgrunden i Nya- och Gamla Testamentet tillsammans. Likaså ledarskap, andlig vägledning och lära & liv. Det innebär att vi oftast är en lite större grupp som delar intresset att söka djupare i Bibeln. Det tror vi är en styrka! Men vi tror också att det är en styrka att erbjuda den lite mindre gruppen i de olika inriktningarna. Du väljer en inriktning när du söker, men du kan byta inriktning inför andra terminen. 

Bibelinriktningen

Vad blir man om man läser inriktningen Bibel? Vi säger att man inte blir något, man blir någon! På Bibelinriktningen är ledorden "tro, identitet och ledarskap", där identiteten är fokus i inriktningen. 

Vi fördjupar oss i vilka vi är i oss själva i relation till andra människor och till Gud genom att studera själavård och andlig vägledning. Vi funderar vidare på vilka vi är som kristna genom att lära oss något om den något om den kristna kyrkans historia och vad de olika kristna samfunden idag står för. 

I allt detta försöker vi också förstå vilka gåvor och talanger var och en av oss har. Vi lär oss att kommunicera vår tro och identitet i teori men också i praktik i ett antal helger i några olika församlingar. Att i allt detta plocka in Gud betyder att det händer något med dig. Något som gör att du efter detta år kommer att ha kommit lite längre med frågorna om vem du är som människa och kristen.

Bibel Puls - inriktning mot idrott

Puls är namnet på Equmenias idrottsarbete och det är också namnet på Bibellinjens idrottsinriktning. Här är fokus på tro, idrott och ledarskap. Kombinera dina intressen för att lära dig mer om Bibeln samtidigt som du får möjlighet att odla ditt idrottsintresse och utvecklas som ledare.

Under ledning av duktiga instruktörer får du runt om i Jönköping testa på olika typer av sporter. Det kan vara beachvolleyboll, amerikansk fotboll, klättring, crawl-simning, dans, fotboll, fäktning, curling, volleyboll, löpning, längdskidor och mycket mer. Dessutom har du mycket idrott på schemat i Svf:s idrottshall. Vid sidan av den gemensamma kursen ledarmetodik har vi också fördjupat ledarskap med fokus på tro och idrott utifrån olika infallsvinklar. 

Bibel Kreativ

Att uttrycka tro i ord är något som vi jobbar mycket med på Bibellinjen. Vi tror också att Gud skapat oss med flera sinnen än så. Därför gör de estetiska uttrycken språket om tron mer fullständigt.

På Kreativ jobbar vi med att lite mer genomtänkt använda sång, musik, drama och skapande i olika former för att gestalta och uttrycka det vi tror på. En teoretisk grund på Bibellinjen med de estetiska uttryck vi jobbar med hjälper dig därför att växa som människa och kristen. Och om du växer och använder dessa uttryck, växer också din omgivning!

Vilka förkunskaper behöver du? Det är inta inträdesprov, men du behöver förstås tycka att det är roligt att sjunga och gärna hantera något instrument så att du kan spela i grupp tillsammans med andra. Vi har heller inte några estetiska arbetsprover och du behöver inte vara konstnärligt duktig. Men du ska trivas i en skapande miljö och känna dig bekväm med att uttrycka dig i dramaform. 

Bibel Internationell

Bibel Internationell är en terminskurs för dig som har en längtan att resa utomlands och har ett engagemang för tro och internationella frågor. Eftersom det är en terminskurs kan du efter terminen välja någon av de andra inriktningarna eller kanske prova vingarna internationellt genom att söka till Glokal.

Profilämnen är mission, lärjungaskap och internationell omvärldskunskap. Undervisning på engelska kan i vissa fall ske digitalt med våra samarbetsländer. Om världsläget tillåter, öppnar vi upp för att kunna göra en kortare missions-/biståndsresa under terminen.

Resor

Att resa när man går bibelskola svetsar samman gruppen. Under året gör vi en längre och flera kortare studieresor. Ofta har den längre resan gått till Israel/Västbanken, men vi har kontakter i andra delar av världen och i Sverige. Oavsett vart resorna går, siktar vi på att självkostnadspriset inte ska överstiga ca 10 000 kr. Istället för att resa fin möjlighet att göra praktik i församling.

Equmenia och Equmeniakyrkan står bakom Bibellinjen och Svf

Bibellinjen är en bibelskola som tillhör Equmeniakyrkan och Equmenia och har en särskild koppling till just Equmenia, som är Sveriges största kristna barn- och ungdomsorganisation. Läs på Equmenias hemsida om du vill veta mer.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
Du ska få kunskap om Bibeln, dess bakgrund och historia. Bibelns texter ska sättas i relation till dagens samhälle och våra liv. Du får kunskap om kyrkans framväxt och orientering i olika andliga traditioner. Kursen ska stimulera till personlig utveckling och andlig mognad, skapa intresse och ge en god grund för eventuella vidare teologiska studier.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://www.svf.fhsk.se/utbildning/bibellinjen-bibelskola-jonkoping/

Södra Vätterbygdens folkhögskola

Södra Vätterbygdens Folkhögskola (Svf) är sedan 1919 en mötesplats för idéer, inspiration, kunskap, personlig utveckling och utbildning. Här kan du höja din kompetens, skaffa dig en yrkesutbildning eller förbereda dig för studier på högskola/universitet. Skolan är tillgänglig för rullstolsburna.

Läs mer om skolan

Postadress:
Södra Vätterbygdens folkhögskola
Mångatan 10
554 39 Jönköping

Telefon: 036-30 69 00
E-post: svf@svf.fhsk.se
Webbadress: https://www.svf.fhsk.se/