Journalistlinjen

Profilkurs, Yrkesutbildning Södra Vätterbygdens folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  2 år
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Profilkurs, Yrkesutbildning

Tvåårig utbildning som ger dig en stabil journalistisk grund för olika journalistika uppdrag. Du får kunskaper inom text, bild, podd, radio och rörligt material/video.

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: 3 år gymn eller motsv, grundläggande behörighet till högskola eller till yrkeshögskola, då är Sv 2, Sv 3 en merit. Prövning av reell kompetens, se Svf:s webb. Inträdesprov för behöriga sökande den 3 maj 2022.

Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 17 aug 2022

Kostnader: För information om kostnader, se Svf:s webbsida: https://www.svf.fhsk.se/om-skolan/kostnader/. Du står själv för kostnader i samband med resor och studiebesök som linjen gör, liksom för dator och programvaror.

Kontakt: Pernilla Arvidsson

Telefon: 0738-27 85 46

E-post:
pernilla.arvidsson@svf.fhsk.se

Journalistlinjen på Svf är välkänd på redaktionerna runt om i Sverige. Våra journalister hittar du bl a på Sveriges Radio, SVT, TV4 och på riks- och lokaltidningar. Våra lärare har lång branscherfarenhet och vi tar regelbundet in gästföreläsare med spetskunskaper.

Upplägg

Att kunna berätta med ord, ljud, bild och film är lika självklart för våra studenter som det är i branschen. Vi värnar både om nyheter och reportage, gestaltning och berättande. Praktik varvas med teori. Vi jobbar med journalistisk produktion i redaktionell miljö med tidning, webb, sociala medier, podd, videoproduktion och radio- och tv-sändningar. Ett upplägg som gör att du snabbt kan gå in i arbetsuppgifterna på landets redaktioner.

Vi jobbar nära

På Journalistlinjen på Svf är det nära till allt. Till lärare. Till klasskompisar. Till Jönköping. Till branschen. Vi har exempelvis ett unikt samarbete med Sveriges Radio, P4 Jönköping och unikt kontakt med Jönköpings övriga medier.

Praktik

Praktikperioderna är en viktig del av utbildningen. En lyckad praktik leder ofta till ett sommarvikariat och att du får in en fot i branschen. Under första året ligger två tvåveckorspraktiker och under år två har du en längre praktikperiod under december-februari.

Intyg

Efter avslutade och fullgjorda studier får du ett kursintyg. För att få intyget krävs 80% närvaro och att du är godkänd i samtliga delmoment. Betyg får du inte, men dina lärare ställer gärna upp som referenspersoner när du söker anställning.

Antagning/provdag

Utöver kravet på grundläggande behörighet genomförs en provdag online. Till den kallas du som är behörig att söka utbildningen. Under provdagen får du träffa några av dem som redan går utbildningen. Du får möjlighet att visa att du är lämplig för utbildningen och känna efter som skolan är rätt för dig. Provdagen består av kunskapstest, intervju och att skriva en journalistisk text.

Innehåll

Teoretiska ämnen

 • Grävande journalistik
 • Aktuell journalistik
 • Journalistisk metodik
 • Samhällskunskap för journalister
 • Skapande svenska
 • Svenska med stilistik

Praktiskt / redaktionellt

 • Tidningsjournalistik
 • Radiojournalistik
 • Tv- och videojournalistik
 • Bild och foto
 • Podd
 • Sociala medier

Varmt välkommen till oss!

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Svf:s Journalistlinje är praktiskt inriktad men ger dig samtidigt en bred kunskap i teoretiska ämnen. Efter avslutad kurs är du redo för att arbeta med både lokal och nationell journalistik.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://www.svf.fhsk.se/utbildning/journalistlinjen/

Fler kurser inom: Radiojournalist Radio

Södra Vätterbygdens folkhögskola

Södra Vätterbygdens Folkhögskola (Svf) är sedan 1919 en mötesplats för idéer, inspiration, kunskap, personlig utveckling och utbildning. Här kan du höja din kompetens, skaffa dig en yrkesutbildning eller förbereda dig för studier på högskola/universitet. Skolan är tillgänglig för rullstolsburna.

Läs mer om skolan

Postadress:
Södra Vätterbygdens folkhögskola
Mångatan 10
554 39 Jönköping

Telefon: 036-30 69 00
E-post: svf@svf.fhsk.se
Webbadress: https://www.svf.fhsk.se/

Jag vill bli en del av lokalsamhället och göra skillnad

Maryan Bouraleh gick en kvällskurs i lokaljournalistik på Kista folkhögskola. Kursen gav henne enkla verktyg att börja skriva, intervjua och förmedla berättelser.

Läs hela artikeln