Småland - kan det bli bättre!?

Sommar/helg/veckokurs Södra Vätterbygdens folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  3 dgr
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Sommar/helg/veckokurs

Vem skulle inte vilja stifta närmare bekantskap med sådana människor och landskapet som fostrat dem? Några dagar på Svf kan ge en djupare insikt om Småland och några personligheter därifrån.

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 1 aug 2022 - 3 aug 2022

Kostnader: Del i dubbelrum, måltider, utflykter guidning: 2495/person (elevhem), 2925/person (kursgård) Enkelrum, övrigt som ovan: 2900 (elevhem), 3650 (kursgård) Ej logi inkl utflykter, guidning m m: 1900 kr/person Tillkommer: kostnad för måltid i Huseby.

Kontakt: Eva Gustafsson

Telefon: 036-30 69 88

E-post:
konferens@svfkonferens.se

"Smålänningen är till sin natur vaken och intelligent, flitig och strävsam, rask och hurtig, men likväl även foglig till lynnet, händig och slug, vilket allt medför åt hen den förmånen att hen även med små medel kan taga sig fram i livet." (Nordisk familjebok, något reviderad)

Dagarna innehåller föreläsningar och samtal på SVF, stadsvandring i Jönköping, en heldagstur med buss till Värnamo – Huseby – Granhult. I persongalleriet ingår Viktor Rydberg, Florence Stephens, Dag Hammarskjöld, Esaias Tegnér, Lina Sandell m fl.

Dag 1. Kursen börjar med inkvartering för de som ska bo på skolan och lunch. Under eftermiddagen blir det föreläsningar och samtal om Småland och småländska personligheter. Ett pass ägnas åt Viktor Rydberg, ett annat åt Dag Hammarskjöld. För den som vill finns det möjlighet på kvällen att se Jan Troells ”Utvandrarna”.

Dag 2. Bussutflykt i Småland. Första stopp blir i Värnamo med ett besök på Bruno Mathson Center. Bruno Mathson var stolfabrikörens son som blev världsberömd för sitt böjträ och sin ergonomiska möbeldesign. Kaffe i Apladalen. Florence Stephens på Huseby var i centrum för en stor skandal på 1950-talet. Om henne och Husebys fascinerande historia blir det mycket vid besöket där och även lunch. På Huseby äter vi lunch, kostnad för det betalas på plats. Tredje anhalt på utflykten blir vid kanske den äldsta bevarade träkyrkan i Sverige, Granhult. Den ligger omgiven av ett klassiskt småländskt landskap och eftermiddagskaffet dricks där. På kvällen stiftar vi närmare bekantskap med Smålands Akademi, en institution som har till syfte att ”sprida glans och ljus över den småländska vitterheten samt att främja en småländsk identitet”. Ostkaka serveras.

Dag 3. Förmiddagen ägnas en stadspromenad i Jönköping, en av de äldre städerna i Sverige med ett privilegiebrev från 1284. Smålands Jerusalem kallades staden förr och förmiddagskaffet serveras i Immanuelskyrkan. Under promenaden dyker Carl Frans Lundström, Magnus Ladulås, Johan Printz och Dag Hammarskjöld upp. Kursen avslutas på SVF med lunch.

Förberedelser: Läs gärna Vapensmeden av Viktor Rydberg, Utvandrarna av Vilhelm Moberg och Vägmärken av Dag Hammarskjöld

Utrustning: Bra promenadskor.

Kursledare: Johan Nordangård

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://www.svf.fhsk.se/utbildning/smaland-kan-det-bli-battre/

Södra Vätterbygdens folkhögskola

Södra Vätterbygdens Folkhögskola (Svf) är sedan 1919 en mötesplats för idéer, inspiration, kunskap, personlig utveckling och utbildning. Här kan du höja din kompetens, skaffa dig en yrkesutbildning eller förbereda dig för studier på högskola/universitet. Skolan är tillgänglig för rullstolsburna.

Läs mer om skolan

Postadress:
Södra Vätterbygdens folkhögskola
Mångatan 10
554 39 Jönköping

Telefon: 036-30 69 00
E-post: svf@svf.fhsk.se
Webbadress: https://www.svf.fhsk.se/