Odla din plats – distans

Profilkurs, Distanskurs Sommenbygdens folkhögskola
Ansökan stängd
  • Studietakt:
    25%
  • Längd:
  • Ansök senast:
    Ansökan är stängd
  • Kurstyp:
    Profilkurs, Distanskurs

Odla din plats - en odlingskurs med fokus på helhet, planering och förvaltning av platsen

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Du ska vara minst 18 år. Kursen kräver grundläggande datorvana och tillgång till dator med webkamera. Du bör kunna medverka på de fysiska träffarna i Tranås med omnejd. Förkunskaper som grundläggande kunskap och praktisk erfarenhet inom odling.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 14 aug 2023 - 8 dec 2023

Träffar:
3 obligatoriska träffar
3 obligatoriska nätträffar

Kostnader: 1100 kr. I anmälningsavgiften ingår en serviceavgift på 600 kr, i serviceavgiften ingår kopiering, försäkring, fika, viss litteratur och licens för digital plattform. Resterande 500 kr är kostnad för kursrelaterade studiebesök och resor. Kostnad för kost

Kontakt: Mimmi Rosell

E-post:
mimmi.rosell@gmail.com

Ingen odlare och ingen odlingsplats är den andra lik. I den här kursen lär vi oss av varandras olikheter, utmaningar och erfarenheter samtidigt som vi fördjupar förståelsen för vår egna plats och våra egna behov.

Kursen riktar sig till dig som redan har grundkunskaper inom odling och som nu vill tänka igenom din egen plats. Du har odlat ett tag och känner dina förutsättningar men vill ha hjälp och inspiration att utvecklas. Du vill fördjupa dig och lära mer tillsammans med andra. Du vill diskutera och dela med dig av egna kunskaper och erfarenheter samt våga låta nya tankar slå rot i dig. Kursens fokus ligger på odling i ett brett perspektiv och utgår från varje kursdeltagares egna plats och behov. Genom fem olika studieblock kommer vi att tematiskt granska, planera och diskutera våra olika platser. Fokuset ligger inte på det praktiska odlandet i sig utan på helhet, planering och förvaltning av platsen.

Kursen sker på distans med tre fysiska träffar inklusive studiebesök och tre digitala kvällsträffar. Innehållet består av självstudier, sex obligatoriska uppgifter samt de sex obligatoriska träffarna. Under hela kursens gång utgår lärandet och planerandet från deltagarnas egna platser. Samtal och delande kursdeltagare emellan får under hela kursens gång gott om utrymme via den digitala lärplattformen och under träffarna.

Datum:
22 aug kursstart med digital kursträff
9-10 sep kursträff i Tranås
31 sep-1 okt kursträff i Tranås
17 okt digital kursträff
7 nov digital kursträff
9-10 dec kursträff i Tranås
Kursträffarna i Tranås genomförs fredag till lördag med start kl.13.00 på fredagen och avslut ca kl 17.30 på lördagen. De digitala kursträffarna sker vardagskvällar.

Ämnen:
Din plats – utgångsläget
Kretslopp och resurser
Jordhälsa
Mångfald
Skörda och lagra

Under hela kursens gång kommer planering och struktur återkomma som en röd tråd.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Kursens fokus ligger på att arbeta och omarbeta sina egna invanda tankar och inspirera till nya tanke- och arbetssätt. Efter avslutad kurs förväntas kursdeltagaren ha breddat sitt perspektiv och sin förståelse för hur man på olika sätt kan planera och förhålla sig till sin odling. Kursdeltagaren förväntas kunna använda sina nya kunskaper för att teoretiskt kunna planera och praktiskt kunna förvalta sin egen plats.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://www.sommenbygdensfolkhogskola.se/utbildning/odla-din-plats/

Fler kurser inom: Miljö / Natur Trädgård

Sommenbygdens folkhögskola

Vi är Sommenbygdens Folkhögskola! Vi har kul ihop och kämpar tillsammans! 

I mysig miljö skapas snabbt gemenskap och möjlighet att få nya kompisar. Du lär känna all personal och får stöd och hjälp via din egen mentor. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Sommenbygdens folkhögskola
Ydrevägen 13
57335 Tranås

Besöksadress: Ydrevägen 13

Telefon: 0140-65960
E-post: info@sommenbygdensfolkhogskola.se
Webbadress: https://www.sommenbygdensfolkhogskola.se/

Jag är så glad och stolt att jag tog steget

Monika Nordenbrand arbetade som sjuksköterska inom barnsjukvården i 25 år. Men efter att ha blivit sjuk i utmattning och sagt upp sig från sitt arbete, bytte hon sjukhuskorridorerna mot fjällvyer, friluftsliv och folkhögskola.

Läs hela artikeln