Animation

Profilkurs Sörängens folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1-2 år
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Profilkurs

Animationslinjen är en tvåårig grundutbildning i animation. Utbildningen betonar analoga tekniker, konstnärlig gestaltning och berättande. Vi utgår ifrån hantverket och arbetar i klassisk 2D teknik.  

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Info nedan.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 15 aug 2022 - 2 jun 2023

Kostnader: Serviceavgift 900:-/läsår. i avgiften ingår försäkring, vissa måltider, Gläntan (elevernas hus). Se skolans hemsida för mer information om Materialkostnader.

Kontakt: Pär Berg

Telefon: 070-498 56 23

E-post:
par.berg@sorangen.rjl.se

Övergripande innehåll

Under kursen får du grundläggande kunskaper i animation - rörelsens konst. Detta sker genom studier av rörelsen och dess betydelse för att levandegöra teckningar och döda ting. Stor vikt läggs även på berättelsen där teori varvas med praktik för att du ska lära dig att uttrycka dig och berätta med animation. Löpande genom utbildningen har vi även form- och designövningar där du övar upp ditt seende och förmåga att gestalta miljöer och karaktärer. Varje elev har ett eget arbetsplats med digital ritskärm samt animationsbord för analog animation.

 

Showreel HT2020

Se fler filmer från animationslinjen på vår vimeo-kanal.

Årskurs 1

Termin ett - Rörelsen

Under den första terminen arbetar du främst med rörelsen. Med avstamp i animationens principer får du lära dig grunderna i klassisk animation såväl hantverksmässigt som tekniskt. Du får en introduktionen i de dataprogram vi använder samt en allmän orientering i olika animationstekniker.

Termin två - Berättelsen

Under termin två förskjuts fokus mot berättelsen. Du får lära dig grunden i filmiskt berättande och dramaturgi bland annat genom olika övningar i storyboarding och filmklippning.

Under hela kursen kommer övningar och skapande arbete bedrivas parallellt med fortlöpande reflektion i spänningsfältet mellan animation, konst och film. Övningarna i klassisk animation utförs i huvudsak analogt med papper och penna. Arbetsstationer för direktanimation samt datorer med mjukvara för filmredigering, digital bearbetning, färgläggning, ljudläggning m.m finns på skolan. Under kursen får du möjlighet att prova på olika animationstekniker och uttryckssätt. Övningar ges i både analoga och digitala verktyg.

Årskurs 2

Andra året på animationslinjen praktiserar du vad du lärt dig under det första året. Under handledning av lärare får du möjlighet att arbeta med ett längre projekt. Viss undervisning sker men i huvudsak arbetar eleven utifrån egen projektbeskrivning. Projekt i åk:2 kan vara att man fördjupar sig i en viss teknik, undersöker en metod färdigställer en animerad kortfilm eller en kombination av ovanstående. Det går även att arbeta i grupp. Eleven bestämmer själv i samråd med handledare innehållet.

Arbetsprover 

1. Ett personligt brev, max ett A4, där du berättar om dig själv och varför du söker till animationslinjen.

2. Ett storyboard/ en bildberättelse på temat ” Alla är vi barn i början”.
Berätta en historia, eller en del av en historia med hjälp av bilder utan att använda text. Använd max 20 bildrutor.

3. Figurteckningar ur fantasin. Använd blyertspenna och:
a. teckna en figur (samma) i olika poser som beskriver rörelser (minst 4 st).
b. teckna två figurer som interagerar (minst 2 st). Det kan vara människor,
djur eller fantasifigurer. De får inte vara ”fan-art”.

4. Teckningar från verkligheten. Använd valfri analog teknik och:
a. teckna av människor (minst 5 st). Tex. krokier eller snabba cafeskisser
b. teckna av ett hörn i ett rum (1 st).

5. Valfria bilder (minst 6 st). Skicka ett urval bilder som du själv är nöjd med.
Bilderna kan vara gjord i olika tekniker.
Vi ser helst inte att du skickar ”fan-art”, om du ändå väljer det är det viktigt att du ange vad du hämtat din inspiration.

6. Frivilligt: om du har animation eller filmklipp du vill visa – ladda upp på Youtube eller liknande och bifoga en länk.
Arbetsproverna skickas digitalt tillsammans med din ansökan. Spara filerna som JPG eller PDF. Namnge proverna ditt namn och övningens nummer.
Ex Namn_1, Namn_2, Namn_3A, Namn_3B osv.

Arbeta när det passar dig i skolans verkstäder

Skolans verkstäder är tillgängliga dygnet runt, vardagar som helger och ger dig stora möjligheter att själv utforska linjens innehåll utanför lektionstid. Varje elev har en egen arbetsstation med dator och analogt ritbord.

Konstnärsbutik på skolan

Skolan har en egen butik där du kan handla pennor, papper och annat konstnärsmaterial till förmånliga priser.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
http://www.rjl.se/Sorangensfolkhogskola/Utbildningar/Animation/

Sörängens folkhögskola

Sörängens folkhögskola är en skola med kulturprofil. Skolan grundades av landstinget i Jönköpings län redan 1876 och sedan 1915 ligger den på sin nuvarande plats. "Jönköpings folkhögskola" är vår filial och den ligger granne med högskolan i Jönköping.

Läs mer om skolan

Postadress:
Sörängens folkhögskola
Rågången 4
571 38 Nässjö

Telefon: 010-243 35 00
E-post: sorangens.folkhogskola@rjl.se
Webbadress: http://www.rjl.se/sorangensfolkhogskola