Författarlinjen

Ansökan stängd
Författarlinjen passar dig som har talang för professionellt skrivande och med lust och nyfikenhet vill utveckla dina färdigheter. Kursen ger grunderna i en mångfald av litterära genrer.

Kurstyp: Profilkurs

Studietakt: 100%

Längd: 1 år

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Bifoga minst två egna texter prosa och poesi, vardera högst ett A4. Personligt brev, max ett A4. Personbevis för studier från Skatteverket. Betyg och eventuella arbetsintyg.

Kostnader: Serviceavgift 900:-/läsår. i avgiften ingår försäkring, vissa måltider, Gläntan (elevernas hus). Se skolans hemsida för mer information om Materialkostnader.

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 15 aug 2022 - 2 jun 2023

Kontakt:
Malin Lindroth

Telefon: 010-243 35 00
E-post:
malin.lindroth@sorangen.rjl.se


Fler kurser inom: Skriva , Prosa , Poesi , Manus , Dramatik , Kåseri

Utbildningens mål är att utveckla det egna skrivandet och ge en bred orientering i skrivande praktiker. Under ditt år på Författarlinjen skriver du i olika genrer – prosa, poesi, dramatik – och utvecklar ditt litterära skapande i möte med lärare och kurskamrater. Du gör en skoltidning, skriver reportage och kulturkritik och får grundläggande kunskaper i redaktionellt arbete. Du arrangerar uppläsningar och litterära evenemang.

Under den första terminen studerar du litteraturens genrer och genreöverskridande i teorin och praktiken. Genom skrivövningar, workshops, föreläsningar och textsamtal fördjupar du dig i gestaltning, dramaturgi och berättarteknik. I kursen ingår läsning av skönlitterära verk med fokus på den samtida litteraturen. Du läser dagsaktuella böcker och diskuterar samtidslitterära fenomen.

En stor del av vårterminen arbetar du med ett personligt projekt i valfri genre. Kanske börjar du skriva på en roman som du fortsätter med efter utbildningens slut. Kanske skriver du en radiopjäs eller fördjupar ett för dig viktigt ämne i en essä. Oavsett vilket får du handledning av erfarna författare. Under året gör vi också studiebesök och möter gäster som ger en inblick i hur litteraturens institutioner är uppbyggda – och får möjlighet att diskutera dessa. I september besöker vi Bok- och biblioteksmässan i Göteborg.

Textsamtal

Textsamtalet står i centrum på Författarlinjen. Varje vecka gör vi reflekterande läsningar av skönlitterära texter – egna och andras – och diskuterar innehåll och form. Du som söker dig till utbildningen behöver vara beredd på att lägga tid på engagerad läsning av andras texter.

Kursmoment

  • Textsamtal
  • Föreläsningar
  • Workshops
  • Gästföreläsare
  • Självständigt arbete
  • Uppläsningar

Undervisningen sker på dagtid fem dagar i veckan under två terminer. Kvällsaktiviteter tillkommer ibland.
Kursansvarig lärare från och med höstterminen 2020 är Malin Lindroth

Ansökan och arbetsprover

Ansök till utbildningen genom att skriva ett personligt brev där du berättar lite om dig själv. Varför vill du söka till Författarlinjen? Vad betyder skrivande och läsande för dig? Berätta gärna om vad du hoppas få ut av utbildningen. Brevet kan vara 1-2 A4 sidor.

Bifoga två texter du har skrivit. Prosa, poesi, dramatik eller essä. Max: 5000 tecken inklusive blanksteg. Texterna kan vara ett utdrag ur ett längre arbete.
Du behöver också bifoga personbevis för studier från Skatteverket och betyg.

I elevernas hus (Gläntan) finns två nya moderna kök, trevlig matsal, TV och biljardbord.

Sörängen ligger i Nässjös utkant, 5 minuter med buss från centrum. Från Nässjö når du Stockholm, Göteborg eller Malmö på mindre än tre timmar.

För mer information beställ vår informationsfolder på tel. 010-243 35 05 eller från vår hemsida: http://www.rjl.se/Sorangensfolkhogskola/

Välkommen!