Författarlinjen

Profilkurs Sörängens folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1 år
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Profilkurs
Författarlinjen passar dig som har talang för professionellt skrivande och med lust och nyfikenhet vill utveckla dina färdigheter. Kursen ger grunderna i en mångfald av litterära genrer.

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor:

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 15 aug 2022 - 2 jun 2023

Kostnader: Serviceavgift 900:-/läsår. i avgiften ingår försäkring, vissa måltider, Gläntan (elevernas hus). Se skolans hemsida för mer information om Materialkostnader.

Kontakt: Malin Lindroth

Telefon: 010-243 35 00

E-post:
malin.lindroth@sorangen.rjl.se

Utbildningens mål är att utveckla det egna skrivandet och ge en bred orientering i skrivande praktiker. Under ditt år på Författarlinjen skriver du i olika genrer – prosa, poesi, dramatik – och utvecklar ditt litterära skapande i möte med lärare och kurskamrater. Du skriver kulturkritiska texter och får grundläggande kunskaper i redaktionellt arbete. Du arrangerar uppläsningar och litterära evenemang.
Under den första terminen studerar du litteraturens genrer och genreöverskridande i teorin och praktiken. Genom skrivövningar, workshops, föreläsningar och textsamtal fördjupar du dig i gestaltning, dramaturgi och berättarteknik. I kursen ingår läsning av skönlitterära verk med fokus på den samtida litteraturen. Du läser dagsaktuella böcker och diskuterar samtidslitterära fenomen.

En stor del av vårterminen arbetar du med ett personligt projekt i valfri genre. Kanske börjar du skriva på en roman som du fortsätter med efter utbildningens slut. Kanske skriver du en radiopjäs eller fördjupar ett för dig viktigt ämne i en essä. Oavsett vilket får du handledning av erfarna författare. Under året gör vi också studiebesök och möter gäster som ger en inblick i hur litteraturens institutioner är uppbyggda – och får möjlighet att diskutera dessa. I september besöker vi Bok- och biblioteksmässan i Göteborg.

Textsamtal

Textsamtalet står i centrum på Författarlinjen. Varje vecka gör vi reflekterande läsningar av skönlitterära texter – egna och andras – och diskuterar innehåll och form.  Du som söker dig till utbildningen behöver vara beredd på att lägga tid på engagerad läsning av andras texter. 

Kursmoment

Textsamtal. Föreläsningar. Workshops. Gästföreläsare. Självständigt arbete. Uppläsningar.

Undervisningen sker på dagtid fem dagar i veckan under två terminer. Kvällsaktiviteter tillkommer ibland.
Kursansvarig lärare från och med höstterminen 2020 är Malin Lindroth

Ansökan och arbetsprover

Ansök till utbildningen genom att skriva ett personligt brev där du berättar lite om dig själv. Varför vill du söka till Författarlinjen? Vad betyder skrivande och läsande för dig? Berätta gärna om vad du hoppas få ut av utbildningen. Brevet kan vara 1-2 A4 sidor.

Bifoga två texter du har skrivit - prosa, poesi, dramatik eller essä - på sammanlagt 5000 tecken. (inklusive blanksteg) Texterna kan vara fristående eller ett utdrag ur ett längre arbete. Du behöver också bifoga personbevis för studier från Skatteverket och betyg.
Antagningen sker i två steg. Under vecka 19 kommer du att få besked om du gått vidare i ansökningsprocessen. Den som gått vidare kommer att kallas till en digital workshop där du får chans att träffa lärare, presentera dig och ställa frågor. Workshopen kommer att innehålla en kort skrivövning som ger en känsla för hur vi arbetar på linjen.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
http://www.rjl.se/Sorangensfolkhogskola/Utbildningar/Forfattarlinjen/

Fler kurser inom: Skriva Prosa Poesi Manus Dramatik Kåseri

Sörängens folkhögskola

Sörängens folkhögskola är en skola med kulturprofil. Skolan grundades av landstinget i Jönköpings län redan 1876 och sedan 1915 ligger den på sin nuvarande plats. "Jönköpings folkhögskola" är vår filial och den ligger granne med högskolan i Jönköping.

Läs mer om skolan

Postadress:
Sörängens folkhögskola
Rågången 4
571 38 Nässjö

Telefon: 010-243 35 00
E-post: sorangens.folkhogskola@rjl.se
Webbadress: http://www.rjl.se/sorangensfolkhogskola