Skola:
Värnamo folkhögskola
Plats:
Värnamo - Jönköpings län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: 18 år och ett brinnande intresse

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 16 aug 2023 - 7 jun 2024

Kostnader: Grundutrustning, inköp av tyger, garner etc mellan 8000 och 13000 kronor

Kontakt: Julia Elstring Högberg

Telefon: 010-244 90 34

E-post:
julia.elstring.hogberg@rjl.se

Gillar du att skapa och förverkliga en idé? 
Vill du arbeta med textil i framtiden? 


Välkommen till Textilakademin! Vi erbjuder en kreativ miljö där du får utveckla ditt textila kunnande och samtidigt växa som person.

Textilakademin öppnar för en framtid inom det textila området och ger en bra grund för skapande eller för vidare textila studier inom sömnad/skrädderi, design, undervisning, handel och industri med mera.

Utbildningen består av en 1-årig grundkurs som förbereder för vidare studier inom textil. 
Därefter finns möjlighet att söka ett Påbyggnadsår som är öppet för alla med kunskaper motsvarande Textilakademins Grundkurs.

Vi arbetar i ljusa, praktiska ateljéer och verkstäder som du har tillgång till även under kvällar och helger. Lärarna har bred och gedigen utbildning inom bl.a. sömnad, vävning, mönsterkonstruktion och scenkostym.
Stor vikt läggs på processen från idé till färdig produkt. Under året får du utvecklas konstnärligt och hantverksmässigt. Praktiskt arbete varvas med teoretiska studier.
Vi strävar mot miljömärkta material och genom medvetna val vill vi bidra till ett mer hållbart samhälle.

KURSINNEHÅLL

Under år ett arbetar vi med grunderna inom många olika tekniker. Du får lära dig att rita egna mönster, sy egna plagg, väva och designa både digitalt och med papper och penna. Hattsömnad, textiltyck, materiallära och stilhistoria är också kurser som ingår. 
Du får även prova på andra textila tekniker som exempelvis broderi, stickning och maskinstickning. Tillsammans skapar detta många möjligheter att gå vidare mot olika textila yrken. 
År två får du möjlighet att utveckla dina kunskaper vidare. En del av tiden arbetar du självständigt där personlig handledning ingår. Kanske vill du fördjupa dig inom något område. 
Skolan har goda samarbeten med konst och designmuseer som ger möjlighet att medverka i utställningar även utanför skolan.
 Under vårterminen får du hjälp att färdigställa en portfolio som du kan använda vid ansökan till högre textila utbildningar.

STUDIERESOR OCH PRAKTIK

Vi gör studieresor till skolor, museer och företag. Dessa är obligatoriska och en viktig del i undervisningen. 
Under påbyggnadsåret ingår praktikveckor som du själv ordnar. Skolan har många bra kontakter och praktiken kan bli en bra merit för framtida studier eller arbeten.

MÖJLIGHETER EFTER UTBILDNINGEN

Många av våra studenter går vidare till högre utbildningar inom textil och design.
Andra läser hos oss för sin personliga utveckling och har nytta och glädje av kunskaperna resten av livet.

INTYG

Efter avslutad kurs får du ett kursintyg.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) http://www.rjl.se/Varnamofolkhogskola/Kurser/Textilakademin/

Planerar att bli slöjdlärare

Amanda och Molly går en profilkurs inriktad på återbruk, design och hållbarhet. - Vi får testa massa olika tekniker. Vi har till exempel jobbat med papper och fått renovera och restaurera gamla möbler, säger Molly.

Läs hela artikeln

Värnamo folkhögskola

Värnamo folkhögskola - mötesplatsen för studerande i olika åldrar, med olika erfarenheter, från hela landet. Med moderna utbildningslokaler, egen idrottshall och internat har vi har plats för ca 200 studerande. Som landstingsskola vill vi lyfta folkhälsan. Vi är en rök- och drogfri skola, centralt belägen i Värnamo med närhet till kommunikationer och service.

Läs mer om skolan

Postadress:
Värnamo folkhögskola
Västhorjavägen 9
331 35 Värnamo

Besöksadress: Västhorjavägen 9

Telefon: 010-244 90 10
E-post: varnamo.folkhogskola@rjl.se
Webbadress: http://www.rjl.se/varnamofolkhogskola