Allmän kurs naturvetenskapligt basår

Ansökan stängd

Allmän kurs naturvetenskapligt basår

Gamleby folkhögskola

Ansökan stängd

Vill du läsa naturvetenskapliga kurser på universitet eller högskola men saknar behörighet?

 

Här kan du få studiero och fokusera på att få behörighet i biologi, fysik, kemi och matematik.

Kurstyp: Behörighetsgivande kurs

Studietakt: 100%

Längd: 1 år

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Du behöver minst ha klarat av kursen Ma 2a. Det är en fördel om du har klarat av Ma 2b eller Ma 2c med tanke på kursens studietakt och naturvetenskapliga inriktning.

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 10 jan 2022 - 10 jun 2022

Kontakt:
Eva Grenfeldt

Telefon: 0493-131 15
E-post:
eva.grenfeldt@gamlebyfolkhgoskola.se


ÖVERSIKT
Naturvetenskapligt basår kan ge dig de kunskaper och den behörighet som krävs inom ämnesområdena biologi, fysik, kemi och matematik för att kunna påbörja en högre utbildning inom naturvetenskap, matematik eller teknik.

Kursen är ett alternativ till naturvetenskapligt och tekniskt basår på högskola, universitet eller komvux. På Gamleby folkhögskola får du även delta i aktiviteter inom t.ex. hållbar utveckling, vilka kan berika dina studier och bidra till intressanta möten.

KURSINNEHÅLL
Naturvetenskapliga arbetsmetoder är vårt fokus, liksom problemlösning och kritiskt tänkande. Studietakten är hög, men det finns möjlighet till individuell anpassning och extra stöd i vissa ämnen.

Klassen är relativt liten och samarbete uppmuntras. De som studerar på basåret läser ofta läxor tillsammans under kvällstid för att hjälpa varandra komma framåt. Vi vill gärna ta till vara på dina tidigare erfarenheter och du har även viss möjlighet att påverka kursinnehållet.

Undervisningen omfattar föreläsningar, inlämningsuppgifter, laborationer, fördjupningsarbeten, muntliga redovisningar, studiebesök och exkursioner. Skolan har välutrustade laborationssalar och välutbildade lärare med lång erfarenhet.

Du har möjlighet att läsa in följande särskilda behörigheter:
Biologi 1 och 2 (tidigare Biologi A och B)
Kemi 1 och 2 (tidigare Kemi A och B)
Fysik 1a och 2 (tidigare A och B)
Matematik 3c och 4 (tidigare C, D och E)

Efter fullgjort basår ger folkhögskolan dig ett samlat studieomdöme. Studieomdömet ger dig möjlighet att söka till en högskoleutbildning via urvalsgruppen ”folkhögskolegruppen”.

Tillsammans med ett avklarat högskoleprov placeras du även i högskoleprovets urvalsgrupp och ökar därmed ytterligare dina möjligheter att komma in på din drömutbildning.

Om du redan har behörighet i Biologi 1, Kemi 1 och Fysik 1a och enbart vill läsa kurserna Biologi 2, Kemi 2 och Fysik 2, så kan det finnas möjlighet att påbörja dessa kurser när vårterminen startar.

VÅRINTAG
Vårterminen startar den 10 januari 2022 och du som blir antagen börjar i en befintlig klass där många har läst tillsammans under höstterminen. För att kunna läsa in behörigheter behövs ofta ett helt läsårs studier och du kan fortsätta studera under det kommande läsåret, som startar efter sommarlovet, hösten 2022.

Om du redan har behörighet i Biologi 1, Kemi 1 och Fysik 1a och enbart vill läsa kurserna Biologi 2, Kemi 2 och Fysik 2, så finns det möjlighet att påbörja dessa kurser när vårterminen startar.