• Studietakt:
    100%
  • Längd:
    1 år
  • Ansök senast:
    Löpande
  • Kurstyp:
    Profilkurs

Är du intresserad av mode och kläder?

Vill du lära dig mer om hur du kan skapa dina egna tyger och sy dina egna kläder?

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Utbildning kräver inga förkunskaper inom textil – vi startar från grunden.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 23 aug 2023 - 7 jun 2024

Kontakt: Elin Öhrling

Telefon: 0493-131 00

E-post:
elin.ohrling@gamlebyfolkhogskola.se

ÖVERSIKT
Vi går från tråd till tyg och från tyg vidare till kläder och inredningstextilier. Vi fokuserar på hållbarhet och låter detta vara en tanke som finns med i allt vi gör.

Målet med utbildningen är att du ska utvecklas, testa nya tekniker och inhämta kunskaper som väcker din lust att skapa. Vi vill också öka din medvetenhet för ett hållbart textilt skapande. Du får en bred grund att stå på som ger dig möjlighet att läsa vidare inom det textila området.

Inom de två huvudområdena, sömnad och vävning, arbetar du i projektform. Teoretiska och praktiska kunskaper varvas och anpassas efter det aktuella arbetet. Ett av projekten erbjuder en fördjupning där du själv väljer inriktning och utformar dina egna mål.

Efter Hållbar textil - grund kan du läsa vidare på utbildningarna Hållbar textil - sömnad och Hållbar textil - vävning eller söka vidare till studier inom konst, mode och/eller det textila området på högskolor som till exempel Konstfack, Beckmans skola, Textilhögskolan i Borås och HDK.

KURSINNEHÅLL
Större delen av året arbetar vi i projektform med vävning, sömnad och mönsterkonstruktion. Varje vecka har du även lektioner i formgivning, hantverk (stickning, virkning, broderi), kroki och materiallära. Du har stor frihet att utveckla dina egna projekt inom de ramar som vi sätter.

Inom vävningen kommer du att få formge, planera, sätta upp och genomföra dina egna unika vävar. Du utgår alltid från din egna idé och skiss och du kan välja att väva beklädnadstyg och/eller inredningstextilier. Tyngdpunkten ligger på att du ska få en känsla för materialet, förstå tekniken och att vara kreativ.

Inom sömnad och mönsterkonstruktion utgår du från din egen design och dina egna mått och konstruerar kjol, skjorta, byxa och trikå. Därefter syr du upp ditt plagg i tyger som passar din valda modell.

I ämnet formgivning går vi tillsammans igenom grundläggande skisstekniker. Kroki är en viktig del i formgivningen som återkommer varje vecka och du får träna ditt öga och din känsla för form. Du får också kunskap i presentation och utställningsteknik. I formgivningen vill vi förmedla metoder som hjälper dig att börja hitta ditt eget uttryck.

Vi går även igenom grunderna i stickning, virkning och broderi. Du får sedan möjlighet att tillämpa dessa i dina egna projekt.

Under året gör vi ett antal studieresor. Vi besöker intressanta skolor, arbetsplatser och utställningar. Vi genomför också egna utställningar på och utanför skolan.

Studierna är på heltid och under övrig tid har du tillgång till skolans salar och verkstäder. Det finns även möjlighet att komplettera ditt gymnasiebetyg med behörigheter i enstaka ämnen som du saknar.

Läs mer om kursen på vår hemsida.

Gamleby folkhögskola

Gamleby folkhögskola är en kreativ mötesplats där du kan lära och växa tillsammans med andra.

Här finns tid och ro för koncentration, och även rum för nya intressanta möten. Du får utvecklas efter dina förutsättningar.

Läs mer om skolan

Postadress:
Gamleby folkhögskola
Loftagatan 36
594 32 Gamleby

Telefon: 0493-131 00
E-post: gfhs.info@gamlebyfolkhogskola.se
Webbadress: https://gamlebyfolkhogskola.se/

Det är en sådan häftig känsla att allt ligger framför fötterna

Att gå en konstkurs på folkhögskola kan vara både ett första steg mot en drömutbildning på konsthögskola och en tid då du växer som människa. Ida och Moa går andra året i bild och konst på Region Uppsalas folkhögskola i Wik. Ida vill söka till bildlärare efter utbildningen, medan Moa drömmer om att satsa på speldesign.

Läs hela artikeln