Dokumentärfilmskola fördjupningskurs - distans

Ansökan stängd

Dokumentärfilmskola fördjupningskurs - distans

Ölands folkhögskola

Ansökan stängd

Dokumentärfilmskolan Distans är till för dig som redan har skapat egen film och som kan arbeta med dokumentärfilm på egen hand. Här får du möjlighet att under ett läsår ägna dig åt ett dokumentärt filmprojekt. Du har en egen handledare som guidar dig under hela processen.

Kurstyp: Profilkurs, Distanskurs

Träffar:
1 obligatorisk träff

Studietakt: 100%

Längd: 1 år

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Synopsis till filmprojekt eller en färdig film.

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 16 aug 2021 - 27 maj 2022

Kontakt:
Ewa Cederstam

Telefon: vxl. 0485-56 44 00
E-post:
ewa.cederstam@olandsfolkhogskola.se


DOKUMENTÄRFILMSKURS SOM RESULTERAR I FÄRDIG FILM

Syftet med Dokumentärfilmskolan distans är att du fördjupar dina kunskaper inom det dokumentära berättandet, att du utforskar filmens språk och uttrycksmöjligheter. Målet är att utbildningen ska resultera i en färdig film.
Vi startar dokumentärfilmskursen med en gemensam träff under två dagar på Öland. Du lär känna de andra deltagarna och vi planerar terminens arbete. Du har under hela kursen tillgång till handledning och professionella råd under projektets gång.

ATT ARBETA DOKUMENTÄRT ÄR EN PROCESS
Dokumentärfilmskursen bygger till stor del på det filmprojekt ni tänker arbeta med under läsåret. Kursen är en distanskurs där du framförallt utvecklas och arbetar självständigt med en film i nära samråd med lärare och övriga deltagare. Vi arbetar processbaserat fram mot filmen.
Du ansöker till kursen med en filmidé eller med en redan påbörjad film som behöver utvecklas. Tillsammans med de andra deltagarna arbetar du med din film. Av lärarna får du regelbunden feedback. Vid våra gemensamma träffar under året både på Öland och i Stockholm arbetar vi med att ni själva visar work in progress av era filmer. Du arbetar fram frågeställningar och visar delar av ditt arbete under dessa träffar. Allt för att ge så många olika nya infallsvinklar och ideér för att genomföra just din film.
Genom processbaserade frågor och genom eget arbete skapas i samråd med lärarna nya filmiska frågeställningar. Vad vill du berätta med filmen? Hur mycket research kräver filmprojektet? Hur ska filmen berättas? Vilken stil tänker du arbeta utifrån? Hur fördjupar du ditt bildberättandet? Hur gestaltar du temat i din film? Hur lång inspelningstid kräver projektet? Hur strukturerar du ditt material för att skapa en intressant och engagerande film? Hur når filmen ut till en publik?

ÅRETS BÄSTA FILMSKOLA

I slutet av skolåret är vår största önskan att kursens deltagare ska att känna sig nöjda över sitt år med oss. Att de känner sig berikade med nya insikter, kunskaper och vänskap som de kommer att minnas och ha för resten av livet. Därför blev vi överlyckliga och tacksamma när det oväntade beskedet kom om att vår filmutbildning har blivit utvald till den bästa i landet av Sveriges Kortfilmfestival 2020. Läs mer här.

SÖK GÄRNA DOKUMENTÄRFILMSKOLAN DISTANS TILLSAMMANS MED EN VÄN ELLER KOLLEGA
Du kan söka till dokumentärfilmkursen med ett eget projekt. Men eftersom ett filmprojekt innebär mycket arbete ser vi gärna att ni är två som söker med ett gemensamt projekt. Detta är dock inget krav.

ANSÖKAN SENAST DEN 28 april.