Allmän kurs

Behörighetsgivande kurs Ölands folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1-3 år
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Behörighetsgivande kurs

Studera på ett annorlunda och kreativt sätt på underbara Öland!

 

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Personligt brev, gymnasiebetyg och referensperson. En referensperson är till exempel en lärare, praktikhandledare eller arbetsgivare. Det räcker med namn och telefonnummer.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 22 aug 2022 - 26 maj 2023

Kostnader: Boende och mat på skolan: 3300-4400 kr/4 v, då ingår mat med 2300 kr. Om du inte ska bo på skolan betalar du för lunch mån-fre, 1150 kr/4 v. Egna läromedel ca 1000-1500 kr/läsår. Gemensamma läromedel och material 150 kr/4 v.

Kontakt: Ingrid Dehlbom

E-post:
ingrid.dehlbom@olandsfolkhogskola.se

På allmän kurs finns möjlighet att läsa in gymnasiet och för dig med svenska som andraspråk även grundskolans kärnämnen. Oavsett om du vill läsa in gymnasiet eller fördjupa dina kunskaper om det svenska samhället innebär att läsa allmän kurs hos oss att du studerar i mindre grupper än på gymnasiet eller i grundskolan.

Undervisningen sker dessutom mer tematiskt och ämnesöverskridande, vilket ofta upplevs som mer lustfyllt, kreativt och flexibelt. Dina egna intressen får ta plats och bildning sker på så många fler sätt än bara via föreläsningar och läsning.

Hos oss studerar du i små, trygga grupper. Genom skrivande, film, bild, scenkonst med fler uttrycksformer kan du visa dina kunskaper och färdigheter, istället för genom prov och läxförhör. Många upplever detta sätt att lära sig som betydligt tryggare och mindre stressande än på gymnasiet eller grundskolan.

En stor del av undervisningen bygger på samtal och att vi gör saker tillsammans. Samtidigt som du får chansen att blomma ut som individ. Alla är inte bekväma att prata inför grupp och alla lär sig inte bäst på exakt samma sätt. Och det är faktiskt helt okej!

VAD VI TYCKER ÄR VIKTIGT

På Ölands folkhögskola antog vi för tre år sedan en ny handlingsplan. I den syns tre tydliga mål med vår verksamhet, mål som skulle kunna sammanfattas i orden: inflytande, trivsel och hållbart. För oss är det jätteviktigt att alla som går eller arbetar här känner att skolan är en trygg plats där du kan må bra. Du ska också känna att du har ett stort inflytande och att skolans beslutsprocesser är öppna och demokratiska. Vi är också mycket engagerade i hållbarhetsarbete och hela verksamheten bygger på Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling. Det kommer du märka av både i undervisningen och utanför skoltid! 

På Ölands folkhögskola jobbar vi också aktivt med hälsa som en del av vårt hållbarhetsarbete. Det märks i våra scheman då hälsa finns med som en viktig del i samtliga allmänna kurser. Vi strävar också efter att du som deltagare på skolan ska ha en meningsfull och aktiv fritid. På skolan finns tillgång till träningslokal och det finns dessutom möjlighet att delta i flera olika ledarledda fysiska aktiviteter efter skoltid.

 

ALLMÄN KURS PÅ GYMNASIENIVÅ  

Hos oss kan du läsa in hela gymnasiet, eller läsa in de kurser du saknar för att söka till universitet och högskola. Tiden det tar beror främst på hur mycket du har läst innan.

Vi delar in allmän kurs i tre olika grupper baserat på din studiebakgrund. I dessa ingår undervisning i de gymnasieämnen som behövs för att du ska få så kallad grundläggande behörighet till universitet, högskola eller yrkeshögskola. Du kan även läsa på gymnasienivå med svenska som andraspråk om du är klar med grundskolan.

 

ALLMÄN KURS SVENSKA SOM ANDRASPRÅK

Om du har ett annat modersmål än svenska kan du studera hos oss på grundskolenivå eller på gymnasienivå. Du söker till allmän kurs svenska som andraspråk grund för att läsa grundskola. Vill du läsa på gymnasienivå söker du till allmän kurs på gymnasienivå. Du läser ämnen för att lära dig mer om språket och samhället. Eller för att kunna söka till vissa yrkesinriktade gymnasieutbildningar. Efter avslutad grundnivå kan du fortsätta med Allmän kurs på gymnasienivå hos oss. Läser du på gymnasienivå kan du senare söka till yrkeshögskola, universitet eller högskola. 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Du kan gå ett, två eller tre år, beroende på hur många gymnasiebehörigheter du behöver. Vi fokuserar på den grundläggande behörigheten. På Allmän kurs kan du utforma ditt individuella studieval för att nå grundläggande högskolebehörighet eller behörighet till yrkeshögskola.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://olandsfolkhogskola.se/kurser/allman-kurs/allman-kurs-tematiskt/

Fler kurser inom: Hållbar utveckling Allmän kurs

Ölands folkhögskola

Välkommen till en unik skola med kreativ studiemiljö. Sex kilometer sydost om Ölandsbron ligger Ölands folkhögskola. En plats där kreativiteten har fritt spelrum. En unik studiemiljö där lärandet och din egen utveckling står i centrum. Här finner du en dynamisk arbetsplats fylld med kompetens och resurser.

Läs mer om skolan

Postadress:
Ölands folkhögskola
Ölands Skogsby 144
386 93 Färjestaden

Telefon: 0485-56 44 00
E-post: info@olandsfolkhogskola.se
Webbadress: http://www.olandsfolkhogskola.se/