Designskolan

Profilkurs Ölands folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1 år 38 veckor
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Profilkurs
Designskolan är en förberedande designutbildning för dig som vill få en bred orientering inom design och arkitektur.

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Arbetsprover, se mer om arbetsprover nedan.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 22 aug 2022 - 26 maj 2023

Kostnader: Boende och mat på skolan: 3300-4400 kr/4 v, då ingår mat med 2300 kr. Om du inte ska bo på skolan betalar du för lunch mån-fre, 1150 kr/4 v. Egna läromedel ca 2500 kr/läsår. Gemensamma läromedel och material 300 kr/4 v. Studieresor 3500-4000 kr.

Kontakt: Kajsa Lindgren

Telefon: 070 531 63 09

E-post:
kajsa.lindgren@olandsfolkhogskola.se

VAD ÄR DESIGN?

Varje dag omger med saker som designats av människor. Hus, kläder, teknologi, tidningar, inredning, ting och datorer kommunicerar med oss och ger oss sinnesupplevelser. Design berör alla områden i våra liv: socialt, kulturellt och tekniskt. Vi får hjälp, vi blir underhållna och vi använder design för att förstärka våra identiteter. Designämnet är oerhört brett och roligt och det vill utbildningen Designskolan spegla! Som designer arbetar du både två- och tredimensionellt med allt från innovation och utveckling av produkter och/eller tjänster till produktion. Som designer arbetar du med designmetodik, gestaltning, användarstudier, hållbarhet, teknik, produktion, materialkunskap, konceptutveckling och interaktion.

 

HUR FUNGERAR DESIGNSKOLAN?

Designskolans koncept bygger på korta kurser med nytt tema varje vecka. Det gör att du får många tillfällen att öva idéutveckling och visualisering, vilket är grunden i all design. Många av veckorna leds av gästlärare specialiserade på sitt ämnesområde inom design, exempelvis yrkesverksamma arkitekter, designers och konstnärer. På ett år träffar du vid sidan av kursföreståndaren ett 15-tal gästlärare.

Bredden på kursen gör utbildningen till en heltäckande förberedande designutbildning. Vi arbetar med allt från illustration, arkitektur, möbelformgivning, industridesign, screentryck, mode, gjutning, ljusdesign mm. Detta sammantaget gör att du får chans att testa många olika uttryckssätt och samtidigt bygger du en bra grund för att söka vidare mot högre studier inom design. En vecka arbetar vi specifikt med portfolio.

Vi åker gärna på studiebesök, till museer och utställningar. Tillsammans reser vi på två studieresor, vanligtvis till Köpenhamn och Stockholm för att besöka spännande platser, utställningar och skolor. Resekostnaden uppskattas till ca 4000 kr/år.

 

TILLSAMMANS SKAPAR VI EN KREATIV MILJÖ

Designyrket handlar om att kunna kommunicera i alla delar av den kreativa processen. Att ta hjälp av andras ögon och öron vid researcharbete, idéutveckling och framställning är a och o. Därför blir dina 15 kurskamrater centrala i ditt arbete. Tillsammans bygger vi en kreativ atmosfär där det är högt i tak.

Kursansvarig följer upp dina arbeten och din personliga utveckling regelbundet genom din workbook och individuell handledning.

 

UTVECKLAS UNDER ETT ROLIGT ÅR

Mestadels arbetar du med händerna och analoga tekniker, då detta är grunden i komposition, utbildningen innehåller även en kort introduktion i digitala verktyg. Du får en konstnärlig grund i teckning,  kroki, skissteknik, färglära och tredimensionell formlära. Presentationsteknik, både muntlig och skriftlig ingår i kursen.

 

Tonvikten ligger på att du ska utveckla ditt eget skapande och undersöka olika tekniker, material och designidéer för att kunna navigera vidare i din utbildning. Verkstäderna är öppna dygnet runt och på skolan byggs kvällsaktiviteter upp av deltagare och lärare. Under året kan du kan ta del av föreläsningar, seminarier, workshops, studiebesök och projektpresentationer.

 

DESIGNSKOLAN GILLAR GÄSTLÄRARE

Vårt koncept bygger på korta veckolånga kurser med olika teman och lärare. Varje läsår blir unikt, det vill säga kursen förändras lite år från år.

 

VAR JOBBAR VI? 

Din arbetsplats kommer västa ateljén i Konstens hus, Designskolans ateljé, på andra våningen med hög takhöjd och mycket ljus. Du har även tillgång till verkstäder för trä, gips, betong, grafik, lera och metall, papper och screentryck. På skolan finns även bibliotek, ljudstudio, syverkstad, fotostudio, gym, bastu och butik med konstnärsmaterial. Vi har trådlös uppkoppling till skolans nätverk och internet i alla arbetslokaler och elevbostäder.

 

ANSÖK TILL DESIGNSKOLAN

Så roligt att du är intresserad av att söka till Designskolan! Det är enkelt att ansöka: fixa fram dina arbetsprover, fyll i en ansökningsblankett och bifoga dokument.

 

ANSÖKAN

Antingen kan du skriva ut ansökan hemma och skicka med posten eller ansöka online, dvs skicka allt digitalt. Vi på Designskolan önskar helst att du skickar in dina arbetsprover med posten.

I ansökan ska ingå:

Ansökningsblankett

Kopior av betyg

CV

Arbetsprover

Personligt brev

 

SÅ SÖKER DU HIT - ARBETSPROV

Vi är nyfikna på vad du gjort innan! Arbetsprov innebär att du ska skicka med en dokumentation av dina egna arbeten. Vi vill att du skickar in 5-10 foton eller utskrifter kompletterade med information om originalets storlek och material. Teckningar, målningar, grafisk design, foto, kläder, modeller eller något annat spännande. Det är viktigt att du skickar in både 2d -och 3d objekt, samt teckningar.

Det du skickar in behöver inte vara perfekt och färdigt. Vi är nyfikna på att veta mer om ditt skapande just nu, om hur du tänker och vad du är intresserad av att göra. Vi är nyfikna på din kreativitet helt enkelt och tycker att det är viktigt att du har roligt när du gör dina arbetsprover! Inför läsåret 2022-2023 vill vi ha din ansökan senast 23/5 2022.

 

Vi ser helst att du skriver ut dina arbetsprover själv (då har du kontroll på färgkvalitet, storlek och finish) och skickar det till oss med posten.

 

Skriv ut Ansökningsblankett, kopior av betyg, CV, personbevis och personligt brev.

Skriv ut dina arbetsprover hemma i max A3. Montera dem på A3-kartonger. Komplettera med beskrivning av originalets material och mått. Skriv ditt namn på alla dokumenten.

Ansökning och arbetsprov som skickas med post sänds till:

 

Ölands folkhögskola

Designskolan

Skogsby 114

386 93 Färjestaden.

Digital ansökan online:

Lägg alla arbetsprov och ditt CV i en PDF-fil och bifoga ansökan.  Bifoga även personbevis, betygskopior och personligt brev.

 

VI VILL HA DIN ANSÖKAN OCH DINA ARBETSPROVER SENAST 23 MAJ 2022

Om du sedan behöver komplettera din ansökan med tex senaste betyget eller ytterligare arbetsprover kan du skicka ett brev eller maila detta till info@olandsfolkhogskola.se. Skriv tydlig avsändare och komplettering i ämnesfältet.

 

ANTAGNING

Antagningsbesked kommer senast två veckor efter sista ansökningsdag, dvs 8 juni 2022. Om du inte skulle bli antagen till kursen så hamnar du på vår reservlista. Du får då besked om vilken plats du har på reservlistan och då kan du bestämma om du vill stå kvar eller inte.

 

HUR GÅR ANTAGNINGEN TILL?

Vi som arbetar på Designskolan kommer att titta på arbetsproverna, diskutera, läsa de personliga breven och därefter göra en bedömning om vilka som kan antas till kursen. Vid antagningen bedömer vi dina förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen utifrån det vi ser i din ansökan.

 

ATT TÄNKA PÅ

Skriv ditt namn på alla bilagor. Material som skickas med brev återsändes endast om din försändelse innehåller ett frankerat och adresserat C3 kuvert för återsändning.

 

VILL DU VETA MER?

Om du har frågor om ansökan eller arbetsprover hör av gärna av dig till kursansvarig Kajsa Lindgren.

Tel: 070-531 63 09

mail: kajsa.lindgren@olandsfolkhogskola.se

Varmt välkommen med din ansökan!

 

 

Länk till kursen på skolans webbplats

http://www.olandsfolkhogskola.se/kurser/designskolan

 

 

 

 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
http://www.olandsfolkhogskola.se/kurser/designskolan

Ölands folkhögskola

Välkommen till en unik skola med kreativ studiemiljö. Sex kilometer sydost om Ölandsbron ligger Ölands folkhögskola. En plats där kreativiteten har fritt spelrum. En unik studiemiljö där lärandet och din egen utveckling står i centrum. Här finner du en dynamisk arbetsplats fylld med kompetens och resurser.

Läs mer om skolan

Postadress:
Ölands folkhögskola
Ölands Skogsby 144
386 93 Färjestaden

Telefon: 0485-56 44 00
E-post: info@olandsfolkhogskola.se
Webbadress: http://www.olandsfolkhogskola.se/