Kyrkomusiker/ kantorsutbildning för kantorsexamen

Ansökan stängd

Kyrkomusiker/ kantorsutbildning för kantorsexamen

Oskarshamns folkhögskola

Ansökan stängd

Vår kyrkomusikerutbildning är på 2,5 år och kan ge dig en kantorsexamen. Som kyrkomusiker behöver man två ben att stå på. Det ena är färdigheterna att spela, sjunga och dirigera. Det andra handlar om sociala, andliga och pedagogiska kunskaper. Vi vill också få allt att landa i verkligheten och bli användbart.

Kurstyp: Profilkurs, Yrkesutbildning

Studietakt: 100%

Längd: 3 år 2,5 år. Lägre studietakt möjlig.

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: 3 år gymnasium eller motsvarande.

Kostnader: Kurslitteratur ca 5 000 kr för hela utbildningen. Externatavgift (för dig som inte bor på skolan):2 050 kr/termin för förmiddagsfika, måltider vid speciella tillfällen, tillgång till lunchrum, kursdeltagarförsäkring och visst undervisningsmaterial.

Studiestödsnivå (CSN):
Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 18 aug 2021 - 10 jun 2022

Kontakt:
Karin Öhman

Telefon: 0491-768 111
E-post:
karin.ohman@ofhsk.se


Fler kurser inom: Kantor / Kyrkomusiker

Våra lärare är mycket kompetenta inom sina specialområden men också utbildade kyrkomusiker och kan hjälpa dig att utvecklas som orgelspelare, sångare och körledare. Inom ramen för utbildningen deltar du också aktivt i skolans gudstjänstliv i flera olika roller. Du får träna på att planera och genomföra konserter och får tillsammans med dina lärare och kurskamrater föra ett pågående samtal om livet, yrket och framtiden. Du deltar också regelbundet i seminarier och masterclasses, auskulterar hos kyrkomusiker, deltar i barnkördagar, symposier och fortbildningskurser på och utanför skolan och kan därigenom skaffa dig en bra bild av din framtida yrkesroll och dessutom knyta många kontakter som du kan ha nytta av i ditt framtida arbete.

Heltid eller distans

Vilka ämnen du läser som heltidsstuderande styrs av de examenskrav som Svenska kyrkan fastställer. Som distansstuderande läser du de ämnen som vi bedömer att du inte kan validera från tidigare studier. Men vi vill ge dig mycket mer än så.

Orgelspel

Att spela psalmer på ett bra sätt är en konst! För att klara det behöver du bygga upp din teknik genom att spela solistiskt. Hos oss har du sammanlagt minst två timmars lektioner enskilt och i grupp varje vecka. Ämnet orgelkunskap ger dig kunskaper om orgelns historia och konstruktion, men det är också viktigt att du kan undervisa nya orgelspelare. Vår skola ägnar sig mycket åt barn och orgelspel och det får du också ta del av.

Pianospel

Pianospel handlar inte bara om Mozartsonater, utan också om ackompanjemang och kammarmusik. Pianospelet berör många olika genrer och stilar. Klassiskt piano och brukspiano omfattar cirka två lektionstimmar enskilt och i grupp varje vecka.

Sång

Rösten är kyrkomusikerns viktigaste instrument och du använder din röst dagligen i yrket. I vår utbildning har du 30 minuters enskild lektion och en timmes grupplektion varje vecka. Du sjunger i kör 1,5 timme och deltar varje termin i större körverk från olika genrer. Skolan har en klassisk kör och en afrokör, och finns det tillräckligt många killar på skolans olika musikprofiler är manskören en självklarhet. Under en termin läser du också röstvård.

Dirigera

Detta är mer än man först tror. Du ska kunna dirigera och instudera en gregoriansk sång likaväl som ett körarrangemang med instrument. Det är viktigt att du är väl förberedd för mötet med barn- och ungdomskörer och vår utbildning ger dig genom seminarier och auskultation många bra tips och arbetsmodeller.

Och så allt det andra

Musiklära, satslära, gehör och musikhistoria, kyrkomusikens historia, pedagogik och metodik, bruksgitarr, administration med mera. Det är mycket man ska kunna. Har du tid över finns goda möjligheter till samverkan med musiklinjens olika profiler, särskilt om du spelar andra instrument än klaviaturer.

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Kantorsexamen. Kunna söka anställning som kyrkomusiker.

Länk till kursen på skolans webbplats
https://oskarshamnsfolkhogskola.se/kyrkomusikerutbildning/