Skola:
Oskarshamns folkhögskola
Plats:
Oskarshamn - Kalmar län
Längd:
Ett år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs, Yrkesutbildning
Ansök senast:
5 aug 2024

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: 3 årigt gymnasie eller motsvarande

Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 19 aug 2024 - 10 jun 2025

Kostnader: Kurslitteratur och ändamålsenliga kläder 3500 kr. Externatavgift (för dig som inte bor på skolan):2 250 kr/termin för förmiddagsfika, måltider vid speciella tillfällen, tillgång till lunchrum, kursdeltagarförsäkring och visst undervisningsmaterial.

Kontakt: Anna-Karin Kullenbert

Telefon: 076-136 23 13

E-post:
anna-karin.kullenbert@ofhsk.se

Söker du ett stimulerande arbete med omväxlande uppgifter? Då kan kyrkvaktmästarutbildningen på Oskarshamns folkhögskola vara något för dej.

Som kyrkvaktmästare i Svenska kyrkan kan du arbeta både på kyrkogård och i församlingens kyrkor, byggnader och verksamheter. Arbetet är ett serviceyrke där du som kyrkvaktmästare många gånger är ansiktet utåt och den första person människor träffar i mötet med kyrkan.

Detta är en ettårig utbildning på helfart som förbereder för både inre och yttre tjänst med betoning på Svenska Kyrkan och dess begravningsverksamhet. Utbildningen är både teoretisk och praktisk. Föreläsningar, diskussioner och redovisningar varvas med praktiskt arbete ute som inne. Studiebesök och fältstudier görs också vid ett flertal tillfällen i samarbete med församlingar i närområdet.

Under utbildningen berörs ämnen som

 • livet och döden
 • ledarskap och organisation
 • fastighetsskötsel
 • kyrkogården
 • brandskydd
 • kulturmiljön
 • växtkunskap
 • gravgrävning
 • söndagens gudstjänst och kyrkliga handlingar
 • vård och underhåll
 • den egna yrkesrollen och medarbetarskap
 • ergonomi
 • fallskydd

Olika former av fysträning kommer att vara schemalagt under utbildningen eftersom arbetet som kyrkvaktmästare är fysiskt krävande.

Kursdeltagaren har ett stort ansvar för det egna lärandet. God närvaro är en förutsättning för att tillgodogöra sig såväl teoretiska som praktiska moment. Kursmoment som leder till yrkesbevis eller certifikat förutsätter godkänt teoretiskt och/eller praktiskt prov. I utbildningen ingår sex veckors praktisk på kyrkogård och i församling. Kursdeltagaren ansvarar själv för att hitta praktikplatser och att utrusta sig med ändamålsenlig klädsel under praktiktid. Efter avslutad utbildning erhålls ett kursintyg.

Undervisningen sker i grupp och därför tas hänsyn personlig lämplighet för ändamålet. 

 

 

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Detta är en ettårig utbildning på helfart som förbereder för både inre och yttre tjänst med betoning på Svenska Kyrkan och dess begravningsverksamhet.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://oskarshamnsfolkhogskola.se/kyrkvaktmastare/

Nu har jag hittat det som verkligen passar mig

Marta Schubert hade tidigare testat på flera olika utbildningar och yrken. Det var först när hon började på Utemiljökursen på Angered folkhögskola som hon kände att hon hittat rätt. Och utbildningen ledde till jobb direkt.

Läs hela artikeln

Oskarshamns folkhögskola

Oskarshamns folkhögskola ligger centralt på en höjd med vacker utsikt över både staden och havet. Här är ständigt liv och rörelse med deltagare från ett brett utbud av kurser. Musikutbildningarna tillför löpande musikinslag och från kapellet hörs ofta orgeltoner när de blivande kyrkomusikerna övar. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Oskarshamns folkhögskola
Axel Munthes stig 1
572 32 Oskarshamn

Telefon: 0491-768 100
E-post: info@ofhsk.se
Webbadress: http://www.oskarshamnsfolkhogskola.se/