Seniorkurs

Ansökan stängd

Att vara en aktiv pensionär berikar och är en del av den egna friskvården. Kursen tar upp en rad olika teman både i praktiken och teorin.

Kurstyp: Profilkurs

Studietakt: 50%

Längd: 1 år

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Kostnader: Servicekostnad tillkommer.

Studiestödsnivå (CSN):
Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 4 okt 2021 - 1 apr 2022

Kontakt:
Eva Nilsson

Telefon:
E-post:
eva.nilsson@vfhs.se


Fler kurser inom: Senior

Deltagarna på seniorkursen är pensionärer som vill förkovra sig i olika ämnesområden. Kursdeltagarna är mogna människor med en lång livs- och yrkeserfarenhet bakom sig. En bärande idé och utgångspunkt i studierna är därför att utgå från denna kunskap och erfarenhet varför dialogen/samtalet och eftertänksamheten/reflektionen blir viktig i de olika mötena.

De personliga syftena med att gå kursen kan variera. Några går kursen för att man vill lära sig nya saker, andra för att den sociala gemenskapen med andra kursdeltagare medför en trevlig samvaro med intressanta människor, vilket stimulerar till nya tankar och nytt lärande. Några framhåller också betydelsen av att varje vecka ha någon fast struktur att hålla sig till, en struktur som man inte har när man inte längre är en del av arbetslivet.

Man läser två ämnen på en viss dag i veckan under en period, sedan byter man till en annan ämneskombination som ligger på en annan veckodag. Kursen består av flera olika perioder. Dessutom kan man välja ett tillvalsämne som pågår under hela kursen, t.ex. oljemålning. Tillvalen varierar från år till år.

Ämnesinnehåll
Innehållet i studierna kan variera beroende på vilka lärare som är engagerade under olika terminer och beroende på kursdeltagarnas önskemål. Teman som förekommit under tidigare läsår är bland annat: konsthistoria, litterära livsöden, människan naturen och miljön, kemilaborationer, smått o gott i praktiken, musiken i Sverige under 1900-talet.