Bergs- & Forsguide, Internationell yrkesutbildning

Grimslövs folkhögskola


Ansök nu

Söker du utmaningar och vill jobba med människor i spännande friluftsmiljöer? Välkommen att söka till oss! Läs mer och ansök på: www.bergsochforsguide.se

Kurstyp: Profilkurs, Yrkesutbildning

Studietakt: 100%

Längd: 16 veckor. Tre inledande veckor på skolan som uppstart, därefter 12 veckor i Nepal samt en avslutande kursvecka på skolan.

Ansök senast: löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: 3 års gymnasieutbildning eller motsvarande. Antagningsintervju: Datum presenteras under våren 2020, sker även löpande enligt överenskommelse!

Kostnader: Internatstuderande, för en period på 4 veckor: • Logi 2 400 kr inklusive Internet • Kost 3 140 kr. Externatstuderande, lunch och fika under en period på 4 veckor: • 1 708 kr, inklusive kost i samband med samkväm/jul/påsk. Specifika kurskostnader se nedan.

Studiestödsnivå (CSN):
Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 31 aug 2020 - 18 dec 2020

Plats för kursen: Nepal

Kontakt:
Annki Nilsson

Telefon: 0737685286
E-post:
Annkigrimslov@gmail.com

Himalaya väntar på dig
Pulsen är hög, andningen tung. Vi är alla utmattade men vår vilja att nå toppen får oss att fortsätta. Visst finns det stunder då vi tvekat, velat vända och längtat hem till värmen och våra egna sängar, men ett uppmuntrande ord, en blick upp mot toppen och vi tar ännu ett steg. Trots adrenalinet som pumpas ut i kroppen får vi alla ett slags inre lugn utav bergen som omsluter oss. Vi har kunskapen vi behöver, starka ben och frisk luft i våra lungor, men framför allt har vi varandra.

Vi vandrar den smala och slingrande stigen upp för berget, över stenar och upp genom molnen innan vi tillslut når vårt mål, toppen på 3500 meter över havet. Vi blickar ut mot detta magnifika panorama som sträcker ut sig framför oss. Alla bubblar vi ut i skratt av ren fascination över Himalayas storhet.

En dag väl värd att minnas. En dag på jobbet.

Vi söker dig som vill ha en innehållsrik och intensiv yrkesutbildning med hög kvalitet som ger dig goda förutsättningar för framtida arbete inom den internationella äventyrsturismen, med inriktning på vandring, bergbestigning och forspaddling.

Unikt internationellt samarbete
Bakom utbildningen står Grimslövs Folkhögskola och Ram Silwal Adventures i samarbete med Royal Beach Camp och Nepal Ministry of Tourism. Kursen hålls på engelska och vi varvar teori med praktik för att du på bästa sätt ska förberedas inför en yrkesroll i branschen. Hållbarhet är något vi värnar om och ämnet går som en röd tråd genom hela utbildningen.

Efter tre introduktionsveckor på hemmaplan i Grimslöv startar det riktiga äventyret i Nepal, det idealiska klassrummet. Här finns flera av världens högsta toppar och utmanande forsar som lockar till sig människor från hela världen.

Utbildningen omfattar tolv veckor i Nepal, sex veckor som bergsguide och sex veckor som forsguide. Bland annat får du kunskaper inom riskbedömning, gruppdynamik och ledarskap som varvas med många praktiska moment där du får testa på att vara både deltagare och ledare.

Du anländer till Kathmandu och åker vidare mot den välkända bergskedjan Langtang, ett populärt område för klättrare och vandrare som vill uppleva dess vackra sluttningar och storslagna vyer. Väl på plats välkomnas du av instruktörer och lärare som kommer hjälpa och vägleda dig igenom hela äventyret.

Du börjar med att lära dig vandringsteknikens grunder för att sedan få en introduktion i bergs- och isklättring. Du kommer att genomföra toppbestigningar upp till 5 500 meter över havet. På schemat finner du även expeditionsplanering där du får lära dig att finna den lämpligaste vägen bland bergen, bygga lägerplats och hantera räddningsutrustning.

Vi reser sedan vidare till Royal Beach Camp, RBC, som är vårt basläger för forsguideutbildningen. RBC är ett eko- äventyrscamp som ligger precis vid Trishuli River, en av Nepals mest uppskattade floder för både nybörjare och mer erfarna forspaddlare.

Under forsguideutbildningen tillbringar du många timmar på vatten, med både kayaking och rafting, nedför några av världens bästa floder. Du övar först upp din paddelteknik i lugnare vatten och snart är du redo att ta dig an mer utmanade och krävande forsar. White water rafting är en riskfylld aktivitet och därför lägger vi mycket energi på att du ska lära dig att ”läsa” floden och klara av räddningssituationer. Det här kommer väl till pass under vår längre flodexpedition.

Ditt äventyr har bara börjat
Utbildningen ger dig möjligheten till följande internationellt erkända certifieringar efter godkänd examination av Live The Adventure UK:

• Outdoor Instructor Training Academy’s Mountain

and Expedition Skills Award, UK.

• National Navigation Award Scheme, UK.

• Whitewater Rescue Technician Pro Award, USA.

• International Raft Guide Training Award, UK.

• Outdoor First Aid Award, UK.

Men det är inte bara meriterande certifieringar du bär med dig i duffelbagen hem. Du får med dig minnen av vackra landskap, spännande interkulturella möten och ett brett nätverk som du kan ha nytta av i din framtida karriär.

Du som söker till oss ska vara minst 18 år och ha en bra grundkondition samt kunna simma minst 200 meter för att klara våra expeditioner. Vi vill att du ska ha ett genuint intresse för friluftsliv och äventyr och en stor ambition att satsa på din utbildning. Du ska vara uthållig, samarbetsvillig och ha ett gott värdskap.

Specifika kurskostnader
Kostnaderna för Bergs- & forsguide utbildningen under 15 veckor uppgår till 90 000 kr. I detta belopp ingår kostnader för resor, transporter, studiebesök, kost och logi, litteratur och utrustning för samtliga kursmoment, försäkring, certifikat och specialkurser. Du har möjlighet att söka CSN och merkostnadslån för större delen av kostnaderna samt delbetala dem under en längre period.

Söker du utmaningar och vill jobba med människor i spännande friluftsmiljöer? Välkommen att söka till oss!

Läs mer och ansök på: www.bergsochforsguide.se 

eller direkt ansök på:

https://sms.schoolsoft.se/fhsk/jsp/LoginApplicant.jsp?application_education_id=7688#/

 

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
Utbildningen ger dig möjligheten till följande internationellt erkända certifieringar efter godkänd examination av Live The Adventure UK: • Outdoor Instructor Training Academy’s Mountain and Expedition Skills Award, UK. • National Navigation Award Scheme, UK. • Whitewater Rescue Technician Pro Award, USA. • International Raft Guide Training Award, UK. • Outdoor First Aid Award, UK.