Turism & Äventyr - Yrkesutbildning/Praktik

Grimslövs folkhögskola


Ansökan stängd

Tre intensiva terminer med lärorika upplevelser inom turism- och resebranschen som till exempel reseledarkurs, äventyrsaktiviteter, fjällutbildning samt 18 veckor arbetsplatsförlagd utbildning.

Kurstyp: Profilkurs, Yrkesutbildning

Studietakt: 100%

Längd: 1-2 år 3 terminer

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: 3 år gymnasium eller motsvarande. Intervjuer april-maj.

Kostnader: Internatstuderande, för en period på 4 veckor: • Logi 2 400 kr inklusive Internet • Kost 3 140 kr. Externatstuderande, lunch och fika under en period på 4 veckor: • 1 708 kr, inklusive kost i samband med samkväm/jul/påsk. Specifika kurskostnader se nedan.

Studiestödsnivå (CSN):
Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 17 aug 2020 - 17 dec 2021

Kontakt:
Annki Nilsson

Telefon: 0737685286
E-post:
annkigrimslov@gmail.com

Välkommen att söka till läsåret 2020-2021! 
Löpande antagning!

Med turism och äventyr på schemat
För dig som vill arbeta med turism och resor i Sverige eller utomlands erbjuder vi en innehållsrik och spännande yrkesutbildning. Är du nyfiken och utåtriktad samt tycker om att arbeta med människor passar vår turismlinje för dig. Självklart vill vi att du har ett genuint intresse för värdskap och upplevelser, samt viljan att satsa på din utbildning. Under tre intensiva terminer kommer du att få goda kunskaper om turismbranschen och möjlighet att utveckla din kompetens inom service och ledarskap. Målet med utbildningen är att du ska bli väl förberedd inför din framtida yrkesroll.

Kursinnehåll
Huvudämnet i utbildningen är Turism- och resekunskap. Ämnet innehåller undervisning i allt från Turist- och resenäringen i Sverige och utomlands, till säljteknik, reseproduktion och marknadsföring. Vi studerar bl a rese- och turistbyråer, hotell och konferenser, kryssningar och temaresor.

Presentationsteknik och introkurs i Amadeus är exempel på datakurser som ingår i utbildningen. En förutsättning för att du ska lyckas inom branschen är att du är serviceinriktad och kan ta hand om människor från olika kulturer. I ämnet Person-, grupp- och ledarutveckling ger vi dig därför möjlighet att utveckla din egen förmåga inom detta område. Här finner du ämnen som kundservice, ledarskap, teambildning, guideteknik, stresshantering och interkulturella möten.

Naturturism och rekreation har sin givna plats på vår utbildning. Här studerar vi ekoturism och låter oss utmanas av en rad äventyrsaktiviteter. Havskajak, klippklättring samt sommar- och vinterfjällutbildning är några av de aktiviteter som står på programmet. För att bredda din allmänbildning har vi även internationell turismgeografi och Sverige-kunskap på schemat. En del av våra kursmoment genomförs på engelska varför vi förväntar oss att du kan hantera detta språk i både tal och skrift.

Samarbete med turismnäringen

Vi lägger stor vikt vid att du ska få både teoretiska och praktiska kunskaper. I undervisningen varvar vi därför föreläsningar och praktiska övningar med projekt, studiebesök och studieresor. Vi besöker företag inom transport-, logi och besöksnäringen samt arrangemang som exempelvis mässor. Kursinnehållet är framtaget i samarbete med representanter från branschen och dessa deltar även i utbildningen som gästföreläsare och under våra specialkurser. Några exempel är vår reseledarkurs till Cypern som anordnas i samarbete med TUI och vår äventyrsresa som arrangeras av Vildmark i Värmland. Tillsammans med researrangören Topp Afrika genomför vi också en studieresa till Afrika.

 

Arbetsplatsförlagd utbildning med praktik
Du får två veckors arbetsplatsförlagd utbildning med praktik under den andra terminen och hela 16 veckor under den tredje. Den tredje terminen genomförs i form av distansundervisning med kursträffar och är yrkesförberedande. Med vårt stora kontaktnät inom branschen, hjälper vi dig att finna en praktikplats i Sverige eller utomlands, inom valfritt intresseområde.

 

Studieresor och specialkurser
Växjö turistbyrå, Smaland Airport
Ticket resebyrå, Swanson’s Travel
Varbergs Kurort, Pernilla Wiberg Hotell
Huseby Julmässa, Svenska mässan
Kalmar Slott, Glasriket, Smålands museum

Reseledarkurs Cypern TUI

Havskajak Friluftsfrämjandet

Klätterkurs Ursulas Äventyr

Äventyrsresa Vildmark i Värmland

Vinterfjällutbildning Idre Fjäll

Sommarfjällutbildning Kebnekaise

 

Amadeus introkurs, Säljkurs Going Places

Värdskap, Schyst resande
Första hjälpen Crossing Latitudes, WMI

Open water dykcertifikat Växjö dyksport

Engelskakurs London

Studieresa Afrika Topp Afrika

 

Ett spännande arbete väntar i turismbranschen
Med vår utbildning i bagaget får du en bred kompetens inom områdena turism, rekreation och service. Vi har ett gott rykte bland företagen inom turism- och rese-branschen och efter examen brukar våra elever ha lätt att hitta intressanta arbeten.
Det finns en mångfald av stimulerande yrken och världen blir din arbetsplats.

Du kan välja att arbeta på resebyrå, hotell eller flygplats. Du kan arbeta som reseledare, äventyrsguide eller kryssningsvärd eller varför inte arrangera mässor och konferenser? Vårt mål är att öppna dörren till denna variationsrika och omväxlande bransch. Därefter är valet ditt – om du vill arbeta i Sverige eller utomlands.

 

Specifika kurskostnader
Kostnaderna för tre terminer uppgår till ungefär 25.000 kr. Detta belopp används till specialkurser, studiebesök/resor, aktiviteter och litteratur. Du delbetalar kostnaderna med 2200 kr per månad under termin ett och två. Under den tredje terminen betalar du i anslutning till respektive arrangemang samt vid terminsavslutningen.                                                                                                   

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
Med Turismlinjen i bagaget: Med vår utbildning i bagaget får du en bred kompetens inom områdena Turism, rekreation och service. Efter utbildningen kan du välja att arbeta på hotell, flygplats, rese- eller turistbyrå. Du kan arbeta som reseledare, kryssningsvärd, äventyrs- eller ekoturismguide? Eller varför inte arrangera mässor, konferenser och events? Storstadsturism eller natur- och fjällturism, i Sverige eller utomlands - valet är ditt! Vi har ett gott rykte bland företagen inom turism- och resebranschen och efter examen brukar våra elever ha lätt att hitta intressanta arbeten. Under utbildningen har du dessutom fått möjlighet att utveckla dig själv och haft otroligt roligt på köpet.

Länk till kursen på skolans webbplats
https://www.grimslovsfolkhogskola.se/turism/turism-aventyr/