KHD/KHD Y - konsthantverk/design

Ansökan stängd

KHD/KHD Y - konsthantverk/design

Grimslövs folkhögskola

Ansökan stängd

En bred konstnärlig utbildning inom konsthantverk och formgivning. Utbildningen är för dig som vill prova på olika material, tekniker och uttryckssätt. Bild/form, trä, metall, textil, betong, mm. Från idé-färdig produkt.

Kurstyp: Profilkurs, Yrkesutbildning

Studietakt: 100%

Längd: 1-2 år

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Personligt brev, inga arbetsprover, löpande intervjuer under våren och sommaren.

Kostnader: Internatstuderande: Logi 2 400 kr inklusive Internet • Kost 3 140 kr/4 veckor. Externatstuderande: 1 708 kr/4 veckor inklusive kost i samband med skolstart, samkväm, jul och skolavslutning. Materialkostnad uppgår till 1 600 kr/månad.

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 23 aug 2021 - 3 jun 2022

Kontakt:
Petter Thörne

Telefon: 070-04992776
E-post:
petter.thorne@kronoberg.se


KHD är en grundläggande utbildning inom konst, konsthantverk och formgivning med inriktning mot bild/form, design/form, trä/metall och väv/textil.

KHD är en utbildning med högt tempo.  Du kommer att  arbeta både med formgivning och med tillverkning av dina olika produkter.

Du får möjligheten att bredda och fördjupa dina kunskaper, hitta dig själv och växa i din konstnärliga och personliga uttrycksätt.

Ett utmärkt år för dig som är nyfiken på och vill prova många olika material, tekniker och uttryckssätt. Kursen har mycket gott anseende och utvecklas ständigt.

Miljö/hållbarhetstänk är viktigt för kursen. KHD/KHD-Y vilar på hantverksmässig och konstnärlig grund kopplat till dagens behov och framtidens utmaningar.

Vår målsättning är:

 • att ge praktiska och teoretiska kunskaper inom området
 • att ge en inblick i olika material, hantverkstekniker och uttryckssätt
 • att utveckla känslan för god form
 • att stimulera till kreativt tänkande och god problemlösningsförmåga
 • att ta del av vårt rika kulturarv och inspirera till ett nytänkande anpassat till framtidens behov
 • att se till varje individs unika egenskaper och bidra till en personlig utveckling
 • att på bästa sätt förbereda eleven för fortsatta studier inom området

Innehåll

Speciellt för KHD är att alla provar allt och att man arbetar med hela processen från idé, formgivning och egen tillverkning av olika produkter. Stor vikt läggs vid den kreativa processen, tankar och idéer. Centrala i utbildningen är bild/form och design/form, viktiga ämnen som ligger till grund för allt praktiskt arbete i verkstäderna.

 • I bild/form presenteras en mängd olika material, tekniker och uttryckssätt inom teckning och målning.
 • Ämnet design/form består av formövningar, idé- och formdiskussioner, presentationer, presentationsteknik mm.
 • I textilämnet får man arbeta med formgivning och tillverkning av textila produkter i olika material och tekniker.
 • Träämnet består av egen formgivning och tillverkning av olika träprodukter
 • Metallämnet består av egen formgivning och tillverkning av olika föremål i metall
 • Kännetecknande är att flera material ofta ingår i samma uppgift
 • Utöver det tre ovan nämnda huvudmaterialen ingå även material som betong, planglas, mm
 • På höstterminen har du även ett tillvalsämne där du träffar deltagare från andra kurser

Arbetsformer och pedagogik

Stor kreativitet, högt tempo och många möjligheter kännetecknar utbildningen där hantverket står i centrum. Alla får prova på allt och utrymme ges för fria experiment i en mängd olika material och tekniker, främst textil, trä och metall men även betong, glas, mm. Du kommer att få arbeta med både givna och friare projekt, ofta temabaserade. Det finns också utrymme för egna fördjupningar.

Vi följer upp dina arbeten och din personliga utveckling regelbundet genom workbooks, gemensamma genomgångar och individuell handledning. Kursen vilar på hantverksmässig och konstnärlig grund kopplat till dagens behov och framtidens utmaningar.

Genomgång av varje teknik följs av en temabaserad uppgift och deadline för skiss och färdig produkt.  Stor vikt läggs vid tankar och idéer samt processen från skiss till färdig produkt. Höstterminen består av koncentrerade teknikgenomgångar med ”teknikkörkort” så att du känner dig trygg med maskinerna. Du startar också en utveckling av ditt färg/formseende och personliga uttryck som du sedan har användning för i de olika verkstäderna. Vårterminen består till stor del av fördjupning inom olika områden, större projekt, praktik och arbete med arbetsprover.

Närheten till en spännande design- och inredningsbransch skapar förutsättningar för intressanta kontakter och studiebesök. Vi gör också längre studieresor i Sverige och utomlands. Alla studieresor är obligatoriska och en viktig del i kursen. I utbildningen ingår även två  veckors praktik. Här får man möjlighet att möta verkligheten och knyta kontakter inom ett brett område av de konstnärliga uttrycksformerna. Praktiken kan göras i Sverige eller utomlands. KHD arbetar mycket utåtriktat, syns och hörs mycket i media, deltar ofta i mässor, tävlingar mm. Vi genomför under året flera stora externa utställningar med utvecklande arbete kring informationsmaterial, utställningsteknik, presentation, samarbete mm.

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

KHD ger dig en mycket bra grund för vidare studier. Stort utrymme ges för information kring olika utbildningar, arbete med arbetsprover och presentationer. Nästan alla elever fortsätter på högre utbildningar.  KHD studerande finns på de flesta konst/designutbildningarna i Sverige. Allt fler väljer också att studera utomlands. (På vår hemsida möter du några av alla elever som sökt vidare till högre utbildningar). För många av våra elever har drömmen blivit verklighet: Att få arbeta som formgivare, inredare, arkitekt, konstnär, möbelsnickare, textilformgivare, pedagog mm eller att bara få utvecklas som människa, det är gott nog.

Du har också möjlighet att söka till årskurs 2 KHD-Y vid Grimslövs folkhögskola, som är en eftergymnasial yrkesutbildning.

Välkommen till ett spännande och utvecklande år!

Länk till kursen på skolans webbplats
https://grimslovsfolkhogskola.se/konsthantverk-design/khd