Turism & Äventyr - Yrkesutbildning

Ansökan stängd

Turism & Äventyr - Yrkesutbildning

Grimslövs folkhögskola

Ansökan stängd

Vill du arbeta som reseledare eller äventyrsguide? Eller vill du producera resor och events inom turismbranschen? Hos oss får du verktygen till detta och mycket mer. En spännande karriär i Sverige och utomlands väntar. Starta ditt äventyr hos oss idag!

Kurstyp: Profilkurs, Yrkesutbildning

Studietakt: 100%

Längd: 1-2 år 3 terminer

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: 3 år gymnasium eller motsvarande. Intervjuer mars-juni.

Kostnader: Internatstuderande, för en period på 4 veckor: • Kost 3 232 kr och logi 2 450 kr. Externatstuderande, lunch och fika under en period på 4 veckor: • 1 764 kr. Specifika kurskostnader se nedan.

Studiestödsnivå (CSN):
Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 23 aug 2021 - 16 dec 2022

Kontakt:
Annki Nilsson

Telefon: 0470763700
E-post:
annkigrimslov@gmail.com


Skicka in din ansökan så kommer vi att kontakta dig för en digital kurspresentation och intervju. 

Vill du läsa mer om vår utbildning så gå in på https://turismochaventyr.se/
Du kan också se en kort film på https://www.youtube.com/watch?v=s901ulwa9jQ

Vi har platser kvar så välkommen att söka till läsåret 2021–2022! 

Med turism och äventyr på schemat

Vi erbjuder tre intensiva terminer med lärorika upplevelser inom turism- och äventyrsbranschen som till exempel reseledarkurs, äventyrsaktiviteter, fjällutbildning samt 18 veckors praktik. På vår yrkesutbildning blandar vi teori med praktik och verklighetstrogna case, allt för att du skall få en god grund att stå på i din framtida karriär. Du kommer att utveckla din kompetens inom service, guideteknik och ledarskap. Har du ett genuint intresse för värdskap och upplevelser passar vår turismutbildning för dig. Du lär dig lika mycket på lektionerna, som av dina klasskompisars erfarenhet och kunskaper, och ni blir ett sammansvetsat gäng som utmanar varandra och lär tillsammans. Genom kortare och längre praktikperioder och projektarbeten, specialiserar du dig och knyter kontakter inom ditt intresseområde och framtida yrke.

Kursinnehåll

Utbildningen har fyra huvudområden som genomförs parallellt med varandra och i många fall sammanflätade, för att nå bästa effekt. Inom dessa huvudområden hittar du ett stort antal delkurser där du både får en introduktion till ämnet men även har möjlighet till fördjupningar.

 • Turism & Resor
 • Natur & Friluftsliv
 • Guidning & Reseledare
 • Personlig utveckling                           

Du får lära dig massor om Turism & resenäringen, från det stora globala bolaget till den lokala entreprenören. Vi plockar russinen ur kakan, och lär oss om vad som skapar framgångsrika bolag i turistbranschen. Vi tittar närmare på bland annat temaresor, events, hotell/konferenser, äventyrs- och naturresor. I delkurserna Internationell turismgeografi och Sverigekunskap lär vi oss om svenska och utländska resmål och destinationer.

Du får med dig destinationsutveckling, reseproduktion och marknadsföring. Du kommer lära dig att ta fram, pitcha och sälja din produkt eller koncept. För att kunna göra det coachas du i presentationsteknik, säljteknik och personlig utveckling. En god bas för att starta eget eller jobba som anställd.

I huvudområdet Guidning och reseledare kommer du att få verktyg och insikter i att leda och utveckla grupper, vad som kännetecknar bra service och ett värdskap i världsklass. Här tränar vi i olika miljöer för att du ska klara av yrkesrollen oavsett om det är guidning i nationalparken eller storstaden. För att du skall bli redo för en internationell karriär, genomförs vissa moment under kursen på engelska. Pricken över i:et är vår reseledarkurs.

Natur & friluftsliv har en självklar plats i vår turismutbildning. Vi är en av landets bästa utbildningar när det gäller fokus på hållbarhet och ekoturism. Vårt samarbete med en rad organisationer och företag, gör dig till en god ambassadör för en framtid inriktad på ett hållbart resande och en ansvarsfull turism. Kursen innehåller ett stort antal aktiviteter där vi utmanar oss själva och varandra i klättring, havskajak, sommar- och vinterfjäll. Genom upplevelserna kommer vi oss själva och varandra närmare, och får erfarenhet av att leda oss själva och andra i utmanande miljöer.

Studieresor och specialkurser

Här är några exempel från kursen:

Smaland Airport, Swanson’s Travel,
Kosta Art Hotell & Spa, Pernilla Wiberg Hotell
Kalmar Slott, Smålands museum
Värdskap, Schyst resande
Loopa Drivhuset
Första hjälpen Crossing Latitudes, WMI
Havs- och forskajak kurs
Klätterkurs, grönt kort
Äventyrsresa Vildmark i Värmland
Vinterfjällutbildning Idre Fjäll
Sommarfjällutbildning Kebnekaise
Reseledarkurs London
Studieresa till Afrika, Safariresor
Open water dykcertifikat, Växjö dyksport

Samarbete med turismnäringen

En stor del av utbildningen är lärande nära kopplat till branschen. Vi varvar vi därför teoretiska föreläsningar och praktiska övningar med projekt, studiebesök och studieresor. Vi besöker företag inom transport-, event, logi- och besöksnäringen.

Kursinnehållet är framtaget i samarbete med representanter från branschen och dessa deltar även i utbildningen som gästföreläsare och under våra specialkurser. Till exempel arrangeras vår äventyrsresa av Vildmark i Värmland. Tillsammans med researrangören Safariresor erbjuder vi också en studieresa till Afrika.

 LIA – Lärande i arbete; arbetsplatsförlagd utbildning och praktik

Du får tre veckors arbetsplatsförlagd utbildning med praktik under den andra terminen och hela 15 veckor under den tredje. Den tredje terminen genomförs i form av distansundervisning med kursträffar och är yrkesförberedande. Med vårt stora kontaktnät inom branschen, hjälper vi dig att finna en praktikplats i Sverige eller utomlands, inom valfritt intresseområde. 

Specifika kurskostnader

Kostnaderna för tre terminer uppgår till ungefär 25 000 kr. Detta belopp används till specialkurser, studiebesök/resor, aktiviteter och litteratur. För vissa studieresor tillkommer det extra kostnader. Du betalar kostnaderna med 2 500 kr per månad under termin ett och två. Under den tredje terminen betalar du i anslutning till respektive arrangemang samt vid terminsavslutning.                          

Ett spännande arbete väntar i turistbranschen.

Under utbildningen har du utvecklat dig själv, träffat vänner för livet och fått en unik upplevelse! Med vår kurs i bagaget får du en bred kompetens inom områdena turism och äventyr. Vi har ett gott rykte bland företagen inom turism- och resebranschen och efter examen brukar våra elever ha lätt att hitta intressanta arbeten. Det finns en mångfald av stimulerande yrken och världen blir din arbetsplats. Du kan arbeta som reseledare, äventyrsguide eller kryssningsvärd eller varför inte arrangera mässor och events? För dig som vill starta eget ger vår utbildning dig en bred bas inom turism att bygga ditt företagande på.

Vi öppnar din dörr till branschen!

Därefter är valet ditt – om du vill arbeta i Sverige eller utomlands. 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
Med Turismlinjen i bagaget: Med vår utbildning i bagaget får du en bred kompetens inom områdena Turism, rekreation och service. Efter utbildningen kan du välja att arbeta på hotell, flygplats, rese- eller turistbyrå. Du kan arbeta som reseledare, kryssningsvärd, äventyrs- eller ekoturismguide? Eller varför inte arrangera mässor, konferenser och events? Storstadsturism eller natur- och fjällturism, i Sverige eller utomlands - valet är ditt! Vi har ett gott rykte bland företagen inom turism- och resebranschen och efter examen brukar våra elever ha lätt att hitta intressanta arbeten. Under utbildningen har du dessutom fått möjlighet att utveckla dig själv och haft otroligt roligt på köpet.

Länk till kursen på skolans webbplats
https://www.grimslovsfolkhogskola.se/turism/turism-aventyr/