Turism & Äventyr - Yrkesutbildning

Profilkurs, Yrkesutbildning Grimslövs folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1-2 år 3 terminer
 • Ansök senast:
  Löpande
 • Kurstyp:
  Profilkurs, Yrkesutbildning

Vill du arbeta som reseledare eller äventyrsguide? Eller vill du producera resor och events inom turismbranschen? Hos oss får du verktygen till detta och mycket mer. En spännande karriär i Sverige och utomlands väntar. Starta ditt äventyr hos oss idag!

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: 3 år gymnasium eller motsvarande, gärna erfarenheter från resor och friluftsliv samt arbete med service. Vi genomför digitala kurspresentationer och intervjuer mars-juni. Välkommen till vårt öppet hus fredagen 22 april kl.10.00-11.30 samt 12.30-14.00.

Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 22 aug 2022 - 9 jun 2023

Kostnader: Internatstuderande, för en period på 4 veckor: • Kost 3 380 kr och logi 2 500 kr. Boende i ett rum med husdjur: 2 600 kr. Hyra för hundgård 50 kr/4 v. Externatstuderande: • 1 850 kr/4 v. Specifika kurskostnader tillkommer.

Kontakt: Annki Nilsson och Filip Johansson

Telefon: 073-7685286 och 076-7677836

E-post:
annkigrimslov@gmail.com, filipgrimslov@gmail.com

Skicka in din ansökan så kommer vi att kontakta dig för en digital kurspresentation och intervju. Besök gärna vårt öppet hus den 22 april!

Vill du läsa mer om vår utbildning så gå in på https://turismochaventyr.se/
Du kan också se en kort film på https://www.youtube.com/watch?v=s901ulwa9jQ

Vi har platser kvar så välkommen att söka till läsåret 2022–2023! 

Med turism och äventyr på schemat

Vi erbjuder tre intensiva terminer med lärorika upplevelser inom turism- och äventyrsbranschen som till exempel reseledarkurs, äventyrsaktiviteter, fjällutbildning samt 18 veckors praktik. På vår yrkesutbildning blandar vi teori med praktik och verklighetstrogna case, allt för att du skall få en god grund att stå på i din framtida karriär. Du kommer att utveckla din kompetens inom service, guideteknik och ledarskap. Har du ett genuint intresse för värdskap och upplevelser passar vår turismutbildning för dig. Du lär dig lika mycket på lektionerna, som av dina klasskompisars erfarenhet och kunskaper, och ni blir ett sammansvetsat gäng som utmanar varandra och lär tillsammans. Genom kortare och längre praktikperioder och projektarbeten, specialiserar du dig och knyter kontakter inom ditt intresseområde och framtida yrke.

Kursinnehåll

Utbildningen har fyra huvudområden som genomförs parallellt med varandra och i många fall sammanflätade, för att nå bästa effekt. Inom dessa huvudområden hittar du ett stort antal delkurser där du både får en introduktion till ämnet men även har möjlighet till fördjupningar.

 • Turism & Resor
 • Natur & Friluftsliv
 • Guidning & Reseledare
 • Personlig utveckling                           

Du får lära dig massor om Turism & resenäringen, från det stora globala bolaget till den lokala entreprenören. Vi plockar russinen ur kakan, och lär oss om vad som skapar framgångsrika bolag i turistbranschen. Vi tittar närmare på bland annat temaresor, events, hotell/konferenser, äventyrs- och naturresor. I delkurserna Internationell turismgeografi och Sverigekunskap lär vi oss om svenska och utländska resmål och destinationer.

Du får med dig destinationsutveckling, reseproduktion och marknadsföring. Du kommer lära dig att ta fram, pitcha och sälja din produkt eller koncept. För att kunna göra det coachas du i presentationsteknik, säljteknik och personlig utveckling. En god bas för att starta eget eller jobba som anställd.

I huvudområdet Guidning och reseledare kommer du att få verktyg och insikter i att leda och utveckla grupper, vad som kännetecknar bra service och ett värdskap i världsklass. Här tränar vi i olika miljöer för att du ska klara av yrkesrollen oavsett om det är guidning i nationalparken eller storstaden. För att du skall bli redo för en internationell karriär, genomförs vissa moment under kursen på engelska. Pricken över i:et är vår reseledarkurs.

Natur & friluftsliv har en självklar plats i vår turismutbildning. Vi är en av landets bästa utbildningar när det gäller fokus på hållbarhet och ekoturism. Vårt samarbete med en rad organisationer och företag, gör dig till en god ambassadör för en framtid inriktad på ett hållbart resande och en ansvarsfull turism. Kursen innehåller ett stort antal aktiviteter där vi utmanar oss själva och varandra i klättring, havskajak, sommar- och vinterfjäll. Genom upplevelserna kommer vi oss själva och varandra närmare, och får erfarenhet av att leda oss själva och andra i utmanande miljöer.

Studieresor och specialkurser

Här är några exempel från kursen:

Smaland Airport, Swanson’s Travel,
Kosta Art Hotell & Spa, Pernilla Wiberg Hotell
Kalmar Slott, Smålands museum
Värdskap, Schyst resande
Loopa Drivhuset
Första hjälpen
Åsnens nationalpark
Kanothajk och havskajak kurs
Klätterkurs, grönt kort
Äventyrsresa Vildmark i Värmland
Vinterfjällutbildning Idre Fjäll
Sommarfjällutbildning Kebnekaise
Reseledarkurs till Tanzania med Safariresor
Open water dykcertifikat, Växjö dyksport

Samarbete med turismnäringen

En stor del av utbildningen är lärande nära kopplat till branschen. Vi varvar vi därför teoretiska föreläsningar och praktiska övningar med projekt, studiebesök och studieresor. Vi besöker företag inom transport-, event, logi- och besöksnäringen.

Kursinnehållet är framtaget i samarbete med representanter från branschen och dessa deltar även i utbildningen som gästföreläsare och under våra specialkurser. Till exempel arrangeras vår äventyrsresa av Vildmark i Värmland. Tillsammans med researrangören Safariresor erbjuder vi också en reseledarkurs till Afrika.

LIA – Lärande i arbete; arbetsplatsförlagd utbildning och praktik

Du får tre veckors arbetsplatsförlagd utbildning med praktik under den andra terminen och hela 15 veckor under den tredje. Den tredje terminen genomförs i form av distansundervisning med kursträffar och är yrkesförberedande. Med vårt stora kontaktnät inom branschen, hjälper vi dig att finna en praktikplats i Sverige eller utomlands, inom valfritt intresseområde. 

Specifika kurskostnader

Kostnaderna för tre terminer uppgår till ungefär 25 000 kr. Detta belopp används till specialkurser, studiebesök/resor, aktiviteter och litteratur. För vissa studieresor tillkommer det extra kostnader. Du betalar kostnaderna med 2 500 kr per månad under termin ett och två. Under den tredje terminen betalar du i anslutning till respektive arrangemang samt vid terminsavslutning.                          

Ett spännande arbete väntar i turistbranschen.

Under utbildningen har du utvecklat dig själv, träffat vänner för livet och fått en unik upplevelse! Med vår kurs i bagaget får du en bred kompetens inom områdena turism och äventyr. Vi har ett gott rykte bland företagen inom turism- och resebranschen och efter examen brukar våra elever ha lätt att hitta intressanta arbeten. Det finns en mångfald av stimulerande yrken och världen blir din arbetsplats. Du kan arbeta som reseledare, äventyrsguide eller kryssningsvärd eller varför inte arrangera mässor och events? För dig som vill starta eget ger vår utbildning dig en bred bas inom turism att bygga ditt företagande på.

Vi öppnar din dörr till branschen!

Därefter är valet ditt – om du vill arbeta i Sverige eller utomlands. 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
Med Turismlinjen i bagaget: Med vår utbildning i bagaget får du en bred kompetens inom områdena Turism, rekreation och service. Efter utbildningen kan du välja att arbeta på hotell, flygplats, rese- eller turistbyrå. Du kan arbeta som reseledare, kryssningsvärd, äventyrs- eller ekoturismguide? Eller varför inte arrangera mässor, konferenser och events? Storstadsturism eller natur- och fjällturism, i Sverige eller utomlands - valet är ditt! Vi har ett gott rykte bland företagen inom turism- och resebranschen och efter examen brukar våra elever ha lätt att hitta intressanta arbeten. Under utbildningen har du dessutom fått möjlighet att utveckla dig själv och haft otroligt roligt på köpet.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://www.grimslovsfolkhogskola.se/turism/turism-aventyr/

Grimslövs folkhögskola

Vår inriktning är Friskvård, Hälsa och Kultur i ett brett spännande perspektiv. Vi ger dig kunskap genom studier och upplevelser. Din personliga utveckling står i centrum, oavsett om du väljer oss för förberedelse inför vidare studier eller för att gå direkt ut i arbetslivet. Skolan är politiskt och religiöst obunden och har idag 150 studerande. Vårt internat ligger i en vacker, småländsk kulturbygd, cirka två mil från universitetsstaden Växjö. Tillsammans med våra verkstäder och funktionella idrottsanläggningar, ger detta dig en härlig, utvecklande och rolig tid på skolan. Vi ses!

Läs mer om skolan

Postadress:
Grimslövs folkhögskola
Huvudbyggnaden
342 55 Grimslöv

Telefon: 0470-76 37 00
E-post: fh-grimslov@kronoberg.se
Webbadress: https://www.grimslovsfolkhogskola.se/

Vill visa att skogen är en trygg och läkande plats

Marcus och Elinor drömmer om att arbeta i naturen med människor. De går kursen Äventyrsguide och får lära sig om friluftsliv, äventyrssport och ledarskap.

Läs hela artikeln