Allmän kurs Lärarassistent/Skolresurs

Behörighetsgivande kurs Markaryds folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1-2 år
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Behörighetsgivande kurs

Kursen vänder sig till dig som behöver gymnasiebehörighet och
vill arbeta med barn och ungdomar med ett intresse för lärande, pedagogik, psykologi och sociologi.


Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Grundskolekompetens

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Nej

Kurstid: 15 aug 2023 - 7 jun 2023

Plats för kursen: Markaryd

Kontakt: Inger Molin, Trine Hird-Bay

Telefon: 0433-74500

E-post:
info@markarydsfolkhogskola.se

 

Allmän linje med profilen Lärarasisstent/Skolresurs är en tvåårig utbildning som riktar sig till dig som vill arbeta inom skola som lärarassistent/skolresurs men saknar gymnasiebehörighet. Hos oss har du möjlighet att läsa gymnasiegemensamma ämnen som till exempel Sv1, Sv2, Eng5, Eng6, Mat 1-3bc, Sam1b, Hi1b, Rel1 och NAK1b. Om du är klar med vissa av de gymnasiegemensamma kurserna kan du istället läsa till exempel Körsång, Skapande och Kvinnohistoria. Körsång och skapande krävs att deltagaren är på plats på skolan.

De gymnasiegemensamma ämnena läses under två år samtidigt som du fördjupar dig i profilämnen som pedagogik, datakunskap, kommunikation, psykologikulturmöten, svenska skolsystemet och barns utveckling. En specialkurs är Samtalsmetodik där du lär dig grunderna i MI-samtal (motiverande samtal).

Utbildningen erbjuder undervisning på plats i skolan och som fjärrundervisning (i realtid) för den som vill studera hemifrån, dock med vissa obligatoriska, fysiska träffar på skolan. Du behöver ha en kamera kopplad till din dator. Vi sätter stor vikt vid att kunna se varandra när undervisning pågår. Övernattningsmöjligheter finns på "Ekebackens - Hotell & Konferens" i skolans närområde.  I mån av plats kan det finnas lediga rum på vårt internat.

 

Utbildningen till lärarassistent ger dig en bred grund inför ett framtida arbete inom skola

Du ges möjlighet till att vara en del i det pedagogiska arbetet med elever och klasser i skolan. Exempel på arbetsuppgifter kan vara att hjälpa elever att finna ro i studierna, hjälpa att hitta individuella lösningar för att eleven skall kunna tillgodogöra sig kunskap eller att vara stöd på raster, i omklädningsrum och på utflykter.

Utbildningen ger även kunskap inom skolans administrativa uppdrag för du skall kunna vara ett administrativt stöd till lärare i skolan.

Det finns inom skolans värld en efterfrågan på supermentorer/heltidsmentorer varför denna utbildning fokuserar extra mycket på den aspekten/de egenskaperna.

Arbetsuppgifterna kan variera mycket och det gör arbetet omväxlande och givande för den som vill arbeta med barn.

Dina teoretiska kunskaper har du möjlighet att omsätta i praktisk kompetens  genom arbetsplatsförlagt lärande (APL) på skolor. Den arbetsplatsförlagda utbildningen är fördelad dels på auskultationsdagar under första läsåret, dels en längre period, fyra veckor, under andra läsåret. Den längre praktikperioden går bra att göra på hemorten.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

- Vara en resurs i och utanför klassrummet

- Vara ett administrativt stöd till lärare

- Ha goda kunskaper inom IT

- Kunna hantera mellanmänskliga relationer med ett humanistiskt synsätt

- Ha goda kunskaper inom MI-samtal (motiverande samtal) och lågaffektivt bemötande

 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://sms.schoolsoft.se/

Markaryds folkhögskola

Vi har inriktning mot kultur, fritid och hälsa, där begrepp som värme, omtanke, skapande i olika former, friskvård och framtidsfrågor står i fokus. Skolan arbetar med individen i centrum och lägger stor vikt vid social kompetens. Här möts kunskaper och erfarenheter som stimulerar till personlig utveckling och samhällsengagemang. Utbildningsorterna är Markaryd och Bjärnum.

Läs mer om skolan

Postadress:
Markaryds folkhögskola
Kronobergsgatan 6
285 37 Markaryd

Telefon: 0433-74 500
E-post: info@markarydsfolkhogskola.se
Webbadress: http://www.markarydsfolkhogskola.se/