Allmän kurs Samhällsinriktning

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Markaryds folkhögskola
Plats:
Markaryd - Kronobergs län
Längd:
1-3 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Behörighetsgivande kurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Löpande

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 19 aug 2024 - 6 jun 2025

Kontakt: Petra Strååt

Telefon: 0433-74500

E-post:
info@markarydsfolkhogskola.se

Allmän kurs samhällsinriktning vänder sig till dig som saknar eller har ofullständiga gymnasiestudier. Utbildningens syfte är att uppnå högskolebehörighet.

Allmän kurs - Samhällsinriktning är en ettårig profilkurs som riktar sig till dig som vill utveckla och fördjupa dina allmänkunskaper om vårt samhälle. Du ges möjlighet till högskolebehörighet genom att läsa de gymnasieämnen du saknar, samtidigt som du fördjupar och utvecklar dina allmänkunskaper ur olika perspektiv.

I Allmän kurs – gymnasienivå samhällsinriktning ingår:

  • 16 timmar gymnasieämnen – eget val av ämnen
  • 4 timmar profiltid – Samhällsinriktning

Det blir 20 timmars helstudier i veckan under minst 1 år.

Profiltid – mål och inriktning

Målet är att du ska förstå och få insikt i hur vårt samhälle fungerar utifrån olika perspektiv men framför allt i ditt eget liv.

Under året på samhällsinriktning kommer vi att ta upp olika teman:

  • Livskunskap
  • Vardagsjuridik
  • Samhällsfrågor ur ett hållbarhetsperspektiv

I Livskunskap kommer vi att ta upp hur det är att leva och bo i Sverige, vilka rättigheter och skyldigheter vi har. Kulturens betydelse, värdegrundsfrågor, samt vikten av ett källkritiskt tänkande är andra delar vi kommer att lyfta till diskussion och eftertanke.

 

I Vardagsjuridik handlar det om privatekonomi ur olika perspektiv, din väg till arbete, boende och vidare studier. Här kommer vi även att lära oss skriva CV och perssonligt brev samt andra viktiga kunskaper som t ex anställningsavtal och fackliga frågor.

 

I Samhällsfrågor ur ett hållbarhetsperspektiv blir det mycket fokus på miljöns betydelse för dig själv och ur ett samhällsperspektiv. Föreläsningar av olika organisationer och föreningar som lyfter fram hållbarhetsfrågor är en viktig del. Vi kommer även att göra studiebesök utifrån intresse och engagemang, t ex till universitet/högskola, domstolen, bank och Försäkringskassan.

Du kommer att arbeta med olika områden i en trygg och social miljö, där du får tillfälle att utveckla och diskutera olika ämnen och frågeställningar. Undervisningen sker i små grupper, vilket medför att elever och lärare får bra kontakt och det finns mer tid för individuell hjälp. Du får dessutom ta del av skolans övriga linjers aktiviteter såsom cafékvällar, shower och aktivitetsdagar.

 

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Studera och klara behörigheter, för att kunna söka vidare till en önskad utbildning till yrkeshögskola/högskola.

Markaryds folkhögskola

Vi har inriktning mot kultur, fritid och hälsa, där begrepp som värme, omtanke, skapande i olika former, friskvård och framtidsfrågor står i fokus. Skolan arbetar med individen i centrum och lägger stor vikt vid social kompetens. Här möts kunskaper och erfarenheter som stimulerar till personlig utveckling och samhällsengagemang. Utbildningsorterna är Markaryd och Bjärnum.

Läs mer om skolan

Postadress:
Markaryds folkhögskola
Kronobergsgatan 6
285 37 Markaryd

Telefon: 0433-74 500
E-post: info@markarydsfolkhogskola.se
Webbadress: http://www.markarydsfolkhogskola.se/