Kronobergs konstskola - konst 1 och 2

Profilkurs S:t Sigfrids folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1-2 år
 • Ansök senast:
  26 april 2023
 • Kurstyp:
  Profilkurs

Kronobergs konstskola är en konstutbildning både för dig som vill förbereda dig för högre studier och för dig som brinner för det konstnärliga skapandet!  

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: arbetsprover

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 17 aug 2023 - 12 jun 2024

Kontakt: Magni Moss

Telefon: 0470-72 40 80

E-post:
konst@sigfrid.se

Utbildningen

Vi driver en grundläggande konstutbildning med fördjupande andra år som förbereder dig till vidare studier på konsthögskola i Sverige eller utomlands. Utbildningen förbereder dig även för andra konstnärliga utbildningar, men kan också läsas med ett personligt mål som aktiv konstnär efter utbildningen.

Undervisningen är kostnadsfri, dvs vi tar inte ut några terminsavgifter.

Lärare

Våra lärare, som alla är verksamma konstnärer, har alla sina olika specialiteter, men har också en stor bredd och mycket erfarenhet för att kunna guida alla elever med olika behov och intressen. Magni Moss är huvudlärare med måleri som specialitet. Laura Piasta är den andra huvudläraren med skulptur och installation som specialområde. Kate Moss undervisar i interdiciplinära studier och text. Hampus Forss är vår teckningslärare och leder krokin. Förutom dessa fasta lärare har vi gästföreläsande konstnärer från både Sverige och utomlands kontinuerligt löpande under året, men också gästande konstnärer som håller längre workshops i video, foto eller annat medium. 

 

Hus, verkstäder och plats

Vi befinner oss i ett nybyggt 600 kvm stort hus från 2015, ritat och byggt efter våra speciella behov med ateljéer, ett stort projektrum/utställningshall, keramikverkstad, skulpturverkstad, snickeri, datorsal, bibliotek och samlingsrum med soffor, pentry och föreläsningsutrustning. Vi har nu även ett fotolabb för analogt svartvitt fotografi, screentryck och två extra projektrum i andra byggnader.

Folkhögskolan, som ligger vackert beläget vid Helgasjön och naturreservat, har ett internat där man kan bo och sitt eget kök och matsal där vi alla äter och fikar.  Det finns också många andra faciliteter att tillgå så som gym, idrottshall, bastu, kapell och tv-rum med biljard och pingisbord.

Som studerande har du fri tillgång till skolans ateljéer, datasal och vissa verkstäder utöver din schemalagda tid.

 Resor

Varje år gör skolan en större studieresa till en större stad som Berlin t.ex eller annan plats i Europa där vi tar del av vad som händer på konstscenen globalt och lokalt just nu och studerar konsten på museer som vi annars bara kan se i böcker. Under året gör vi många mindre resor till Malmö, Stockholm eller till utställningar i närområdet så som Wanås eller Lousiana. Vi besöker också några av våra konsthögskolor på deras öppet hus eller slututställningar. 

 Utställningar och projekt

Vårens stora slututställning har vi på Växjö konsthall.

Under året presenterar vi ofta våra workshops eller andra projekt som utställningar skolan stora projektrum eller i vårt skolgalleri.

 

Mer om utbildningen

Undervisningen under det första året är indelad i två perioder:

Under den första perioden får du viktiga baskunskaper i många olika konstnärliga tekniker och material men undervisningen sker också på ett sätt som skapar en förståelse för konstens sammanhang historiskt och teoretiskt. Perioden sträcker sig från höstterminens början fram till och med februari månad.

Den andra perioden från mars till och med vårterminens slut ger dig möjlighet att tillämpa dina baskunskaper från den första perioden i längre eller kortare experimentella projektperioder inom t.ex. måleri, skulptur, performance eller installation.

Det andra året bygger vidare på det första året där du fått en grund till att självständigt men med lärarhandledning formulera och driva dina egna projekt. Vid ansökan till konsthögskola lägger vi stor vikt vid vägledning med vad som passar dig och du får hjälp att sammanställa en portfolio.

Vår utbildning bygger på huvudlärare med lång pedagogisk och konstnärlig erfarenhet som kontinuerligt följer dig och dina personliga utveckling. Gästlärare och föreläsare kommer in som komplement. Vi har små grupper om max 18 i årskurs 1 och 12 i årskurs 2.

Vi samtalar mycket om både ny och äldre konst, vad konst är, har varit och hur det ser ut idag.

Många av våra elever studerar vidare på olika konsthögskolor, både i Sverige och i Norden.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
http://sigfrid.se/utbildningar-kurser/konstskola/

S:t Sigfrids folkhögskola

Skolan har som mål att ge bildning och utbildning utifrån en helhetssyn på människan och skapelsen.  Genom det pågående samtalet får du många tillfällen att lära känna nya människor och upptäcka nya sidor hos dig själv. Det finns många möjligheter till idrotts- och kulturaktiviteter. Skolan har plats för 180 studerande och ligger 8 km från Växjö centrum. 

Läs mer om skolan

Postadress:
S:t Sigfrids folkhögskola
S:t Sigfrids folkhögskola, Kronoberg
352 63 Växjö

Telefon: 0470-72 40 82
E-post: skolexp@sigfrid.se
Webbadress: https://sigfrid.se/

Det är en sådan häftig känsla att allt ligger framför fötterna

Att gå en konstkurs på folkhögskola kan vara både ett första steg mot en drömutbildning på konsthögskola och en tid då du växer som människa. Ida och Moa går andra året i bild och konst på Region Uppsalas folkhögskola i Wik. Ida vill söka till bildlärare efter utbildningen, medan Moa drömmer om att satsa på speldesign.

Läs hela artikeln