Inredare

Profilkurs Framnäs folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  50%
 • Längd:
  1 år
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Profilkurs

Kursen Inredare vänder sig till dig som tycker om att inreda olika miljöer vackert och funktionellt och vill utveckla och bredda dina kunskaper.

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Se skolans hemsida www.framnas.nu/utbildningar för instruktioner och antagningsförfarande.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 29 aug 2022 - 2 jun 2023

Kontakt: Erik Lundström

Telefon: 0911-23 11 00

E-post:
erik.lundstrom@framnas.nu

Kursen Inredare vänder sig till dig som tycker om att inreda olika miljöer vackert och funktionellt och vill utveckla och bredda dina kunskaper. Den fokuserar på vad som skapar trivsel i ett hem, i offentliga lokaler, på en fest eller ett större event. En viktig del i kursen är vad som krävs för att inreda hållbart, med omsorg om vårt klimat.

INREDARE

I kursen Inredare får du verktyg som hjälper dig använda färger, former, belysning och strukturer för att skapa miljöer där människor trivs. Du får lära dig att använda digitala program för att bygga upp idéer och inredningsförslag. Vi diskuterar vad som gör en miljö tilltalande, vi tittar på vetenskapliga teorier, men framför allt jobbar vi praktiskt med både mindre och större ytor. Du får möjlighet att arbeta med egna case och får feedback och råd av lärare och kurskamrater.
Vi får besök av gästlärare från branschen som visar och berättar hur de jobbar.

 

ALTERNATIV SOM GÖR SKILLNAD

En fråga som är viktig genom hela utbildningen är hur vi använder jordens resurser så lite som möjligt när vi inreder, bygger, skapar och konsumerar. I kursen diskuterar vi hur vi inredare kan bidra till att minska avtrycken på klimatet. Du som kursdeltagare kan till exempel få uppgifter där ditt uppdrag blir att göra val som är goda för miljön.

 

ÄMNEN SOM VI BERÖR UNDER ÅRET

 • Färglära – Vi tittar på färglärans grunder, komplementfärger, kontraster, färgkoder och system.
 • Att se former och strukturer – Former är viktiga, hålrummen mellan likaså. Vi testar, tittar, tänker och känner.
 • Belysning och ljussättning – Vi tittar på ljusets betydelse och funktioner. Varmt och kallt ljus, olika typer av ljuskällor och vilka effekter de skapar.
 • Klimatval – Att inreda och skapa miljöer brukar per automatik betyda konsumtion. Vilka alternativ finns för att minska belastningen av vår planet så mycket som möjligt?
 • Digital mjukvara – För att kunna skissa, tänka och fundera behövs verktyg. De digitala funktionerna har bland annat det viktiga syftet att kunna dela sina idéer med andra, till exempel kunder.
 • Rummets psykologi – vad uppfattar våra sinnen, och varför? Var trivs vi? Vad är stil? Finns det rätt och fel när man inreder?
 • Ekonomi – Varje case behöver en budget. Här pratar vi om hur man ska tänka, vilka olika typer av kunder som finns, hur man gör en offert, men också hur man som ”hemmafixare” kan planera sina utgifter.
 • Privat miljö – Vi tittar på, analyserar och skapar inredning för privata miljöer.
 • Offentlig miljö – Vi tittar på, analyserar och skapar inredning för offentliga miljöer.
 • Fest och event – Vi tittar på, analyserar och skapar inredning för fester och olika typer av event.

Det är viktigt att ha en teoretisk bas, men under en stor del av kursen arbetar vi praktiskt med olika typer av ”skarpa” produktioner.

 

KOMBINERA MED ANDRA STUDIER

Kursen Inredare går på halvtid. Det innebär att du ska räkna med att engagera dig som kursdeltagare ungefär 20 timmar i veckan. Cirka 10 timmar av dem är lektionstid. Resterande timmar är självstudier, reflektion eller grupparbeten. Ibland jobbar vi med projekt som kan innebära att det behövs längre sammanhängande tid. När det är fallet planerar vi det i god tid.

Om du är intresserad av att kombinera kursen med andra studier vid Framnäs kan vi hjälpa till att hitta lämpliga vägar.
Att till exempel jobba deltid under kursens gång borde gå utmärkt. Vi håller oss till samma lektionstider varje vecka (dagarna är inte fastslagna ännu). Undantag görs i samråd med kursdeltagarna.

 

KURSLÄNGD

Kursen startar den 29 augusti 2022 och avslutas den 2 juni 2023. Du pluggar på halvtid med cirka tio lektionstimmar i veckan. I övrigt jobbar du på egen hand eller i grupp. Under skarpa projekt kan du behöva lägga extra mycket tid koncentrerat till vissa dagar.

 

KOSTNAD OCH CSN

Undervisningen är kostnadsfri, men du betalar en serviceavgift och en läromedelsavgift. Läs mer om dem under Info – Kursdeltagare – Bra att veta, här på vår hemsida. Vi kommer att använda ett par böcker som du bekostar själv om du inte kan låna dem.
Kurserna berättigar till CSN-medel.

 

ANSÖKAN OCH PERSONLIGT BREV

Ansök till Inredare via vår hemsida senast 1 juni. Tillsammans med din ansökan önskar vi att du skickar med ett kort personligt brev där du berättar om dina erfarenheter av inredning. Är du intresserad mest för privat bruk? Brukar du ta på dig jobb professionellt? Skicka gärna med en bild i dokumentet, antingen på något du inrett själv, eller en stil du gillar. Skriv vad bilden föreställer. Du behöver inte vara proffs för att komma in på utbildningen, men vi vill se hur du tänker kring ämnet. Brevet bifogar du i ansökningsformuläret. Glöm inte att skriva ditt namn och dina uppgifter även i brevet.

 

VILL DU VETA MER?

Har du frågor om kursen, din ansökan eller skolan? Maila dina funderingar till info@framnas.nu, vi hjälper dig gärna!

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
Målet är att kursdeltagaren ska vara väl förberedd för fortsatta högre studier.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://www.framnas.nu/kurser/inredare/

Framnäs folkhögskola

På Framnäs är människorna olika, intressena varierande och förutsättningarna helt individuella. Möjligheterna däremot - de är gränslösa - vem du än är. Här hittar du behörighet, tillhörighet, helt nya perspektiv på dig själv och omvärlden. Välkommen att upptäcka ditt bästa jag.

Läs mer om skolan

Postadress:
Framnäs folkhögskola
Adrian Wennströms väg 15
943 33 Öjebyn

Telefon: 0911-23 11 00
E-post: info@framnas.nu
Webbadress: http://www.framnas.nu/

Förälskad i att måla med akvarell

Susanne, Maja och Annika går kurs i färg och form i inredning. Varje år får klassen i uppdrag att renovera ett av skolans rum som en del av kursen. Kök, klassrum och biosalong är bara några rum som fått ett lyft genom åren.

Läs hela artikeln