Allmän kurs - med grön inriktning

Behörighetsgivande kurs Framnäs folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1-2 år
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Behörighetsgivande kurs

Är du intresserad av att lära dig mer om trädgårdsodling och natur? Grön inriktning erbjuds i form av två årskurser. Dessa utbildningar lägger en bra grund för utökade kunskaper eller för fortsatt utbildning/yrkesverksamhet inom områdena trädgård, natur och besöksnäringar!

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Du ska fylla lägst 18 år under det kalenderår som kursen börjar.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 10 jan 2022 - 16 dec 2022

Kontakt: Lars Sandberg

Telefon: vxl: 0911-23 11 00 Lars Sandberg: 070-270 00 44

E-post:
lars.sandberg@framnas.nu

 

ALLMÄN KURS MED GRÖN INRIKTNING, ÅRSKURS 1 OCH 2

 

I ett samarbete med Sinnenas Ateljé erbjuder Framnäs Folkhögskola kurser på två olika nivåer. Bägge kurserna bedrivs på halvtid och de lägger grunden för fortsatt utbildning eller arbete inom trädgård, natur eller besöksnäringar. Din bakgrund och dina kunskaper kan variera. (Se längre ner, under rubriken ”Inträdeskrav”.) Kurserna vänder sig till dig som kanske funderar över en framtid inom de gröna näringarna eller som bara är intresserad av eller nyfiken på frågor om odling, hållbarhet, självhushållning, mat och natur. Här får du en möjlighet att lära dig mer om detta!

 

På Framnäs kan du dessutom kanske – parallellt med studierna på Sinnenas Ateljé – läsa in en del teoretiska gymnasieämnen som du eventuellt saknar, för att på så vis uppnå en grundläggande behörighet för universitets- och högskolestudier.

 

 

 

ÅRSKURS 1

 

Är du intresserad av växter, trädgård, odling eller vad som växer i vår lokala natur och vill få mer kunskap om dessa saker, kan detta vara utbildningen du söker! Oavsett om du är intresserad av att få mer kunskaper om vad som går att odla på en balkong, i en hemmaträdgård eller om produktion av ätbara grödor i större skala, kommer vi att ge dig en introduktion och möjligheten att följa odlingsåret från sådd till skörd. Läs mer om kursinnehållet HÄR.

 

 

 

ÅRSKURS 2

 

Kursen riktar sig till dig som redan har en del kunskaper om växter och kanske också har en egen trädgård. Du kanske funderar på att arbeta med trädgård eller odling professionellt, eller vill söka vidare till högre utbildningar. Eller så vill du helt enkelt bara bygga på dina tidigare kunskaper, som sådana. Läs mer om kursinnehållet HÄR.

 

 

 

KURSSTART

 

Kursstart sker vid terminens början i januari och augusti. Kurslängden är ca 39 veckor. Din studietakt kan vara 50 %, 75 % eller 100 %. (Studier på mer än 50 % förutsätter studier av allmänna ämnen på Framnäs folkhögskola.)

 

 

 

INTRÄDESKRAV

 

För att vara behörig att studera på Allmän kurs med grön inriktning årskurs 1, måste grundskolestudier vara godkända, eller ska i vart fall lägst betyget Godkänt/E erhållits i Matematik, Svenska och Engelska på vårterminen i årskurs 9.

 

För att ansöka till årskurs 2 ska du antingen redan ha gått årskurs 1, eller så har du yrkesmässig erfarenhet som är minst sex månader lång vilket motsvarar en säsong med arbete inom trädgård och/eller skötsel av utemiljö. Du kan också ha gått andra utbildningar, eller så har du andra erfarenheter, som motsvarar innehållet i årskurs 1.

 

Du ska ha fyllt 18 år när kursen börjar. Tillsammans med dig gör vi en personlig studieplan. Hur länge du studerar på Framnäs beror på dina förkunskaper och din målsättning.

 

 

 

KOSTNAD

 

Undervisningen är kostnadsfri, men du betalar en serviceavgift och en läromedelsavgift. Kurserna berättigar till CSN-medel.

 

 

 

ANSÖKAN

 

Nästa start av Allmän kurs med grön inriktning, årskurs 1 och 2, äger rum den 10/1 2022. Du ansöker via vår hemsida, senast den 17/12 2021.

 

 

 

VILL DU VETA MER?

 

Har du frågor om kurserna eller din ansökan? Ring 0911-23 11 03 eller maila dina funderingar till Lars Sandberg på Framnäs folkhögskola via mailadressen lars.sandberg@framnas.nu

 

 

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
Allmän kurs ger möjlighet att läsa in behörigheter motsvarande 3-årig gymnasiekompetens.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
http://www.framnas.nu/utbildningar/allman-linje

Framnäs folkhögskola

På Framnäs är människorna olika, intressena varierande och förutsättningarna helt individuella. Möjligheterna däremot - de är gränslösa - vem du än är. Här hittar du behörighet, tillhörighet, helt nya perspektiv på dig själv och omvärlden. Välkommen att upptäcka ditt bästa jag.

Läs mer om skolan

Postadress:
Framnäs folkhögskola
Adrian Wennströms väg 15
943 33 Öjebyn

Telefon: 0911-23 11 00
E-post: info@framnas.nu
Webbadress: http://www.framnas.nu/

Vill visa att skogen är en trygg och läkande plats

Marcus och Elinor drömmer om att arbeta i naturen med människor. De går kursen Äventyrsguide och får lära sig om friluftsliv, äventyrssport och ledarskap.

Läs hela artikeln