Grundutbildning inom stenbearbetning, metallbearbetning och gemmologi

Malmfältens folkhögskola


Ansökan stängd
Har du ett intresse av ädelstenar, gemmologi, silver och smycken och tycker om att arbeta praktisk med tillverkning och hantverk - då är det här utbildningen för dig!

Kurstyp: Profilkurs

Studietakt: 100%

Längd: 1 år

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Du har ett intresse för sten, metall och gemmologi. Det är meriterande om du har kunskap i Engelska (delar av utbildningen ges på engelska) samt tidigare erfarenheter av hantverk. Löpande antagning till 15 platser, dock längst 3 veckor in på kursstart.

Kostnader: Total kostnad 10.000kr (materialkostnad, litteratur, webbaserat utbildningsmaterial samt elevförsäkring under verksamhetsförlagd tid i Lannavaara).

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 24 aug 2020 - 18 jun 2021

Plats för kursen: Kristallen i Lannavaara samt distansstudier hemifrån.

Kontakt:
Jenny Söderström

Telefon: 0981-31060
E-post:
jenny@kristallen.com

Vår utbildning är en för Sverige unik utbildning där hantverkskunskaper kombineras med teoretiska kunskaper. Det är en ettårig folkhögskoleutbildning som ges i samverkan med Kristallen i Lannavaara AB.

De praktiska momenten i utbildningen ges på plats i den lilla byn Lannavaara som sedan 1986 har varit centrum för liknande utbildningar.

Delar av de teoretiska momenten kommer att ges via distansutbildning. Den tar du del av hemifrån via dator med internetuppkoppling.

Inom utbildningen kommer du ges möjlighet att testa dig mot en internationell examen via Gem-A som utfärdar ett internationellt gemmologi certifikat  välkänt över hela världen.

Utbildningen ger dig som har intresse inom området goda grundläggande kunskaper och möjligheter till intressanta framtida arbeten inom t.ex. formgivning, design av ädelstenar och smycken.

 

Delar av kursinnehållet:

- Grundläggande geologi

- Praktiska mineralexkursioner

- Metallbearbetning, tillverkning av smycken

-Stenslipning, tillverkning med olika tekniker och stenmaterial

-Gemmologi

- Design

Efter kursens avslutande den18 juni har du möjlighet att via Gem-A testa dig mot ett internationellt gemmologicertifikat. För dig som önskar genomföra provet är testdagen 21 juni.

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs:

Kursdeltagaren förväntas efter avslutad utbildning ha en baskunskap i hur man slipar samt bearbetar olika stenar på olika sätt, kännedom kring de vanligaste stenarna (geologi), grundläggande kunskaper i guldsmide samt goda kunskaper i gemmologi.

 

Internatboende:

Som studerande erbjuds du möjlighet till internatboende i Lannavaara under kursens praktiska delar. Distansmoment bedrivs hemifrån under perioden 2 november 2020 till 18 april 2021.

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
Kursdeltagaren förväntas efter avslutad utbildning ha en baskunskap i hur man slipar samt bearbetar olika stenar på olika sätt, kännedom kring de vanligaste stenarna (geologi), grundläggande kunskaper i guldsmide samt goda kunskaper i gemmologi.