Grundutbildning inom stenbearbetning, metallbearbetning och gemmologi

Ansök nu

Grundutbildning inom stenbearbetning, metallbearbetning och gemmologi

Malmfältens folkhögskola


Ansök nu

Har du ett intresse av ädelstenar, silver, smycken och gemmologi? Tycker du om att arbeta praktisk med tillverkning och hantverk? Då är det här utbildningen för dig!

Kurstyp: Profilkurs

Studietakt: 100%

Längd: 1 år

Ansök senast: löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Du har ett intresse för sten, metall och gemmologi. Det är meriterande om du har kunskap i Engelska (delar av utbildningen ges på engelska) samt tidigare erfarenheter av hantverk. Löpande antagning till 15 platser, dock längst 3 veckor in på kursstart.

Kostnader: Total kostnad 10.000kr (materialkostnad, litteratur, webbaserat utbildningsmaterial samt elevförsäkring under verksamhetsförlagd tid i Lannavaara). Studentboende under studietiden i Lannavaara finns att hyra för 2200kr/månad.

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 30 aug 2021 - 17 jun 2022

Plats för kursen: Kristallen i Lannavaara samt distansstudier hemifrån.

Kontakt:
Jenny Söderström

Telefon: 0981-31060
E-post:
jenny@kristallen.com


Fler kurser inom: Hantverk , Konsthantverk , Smide / Silver , Silver , Smycken

Vår utbildning är en för Sverige unik utbildning där hantverkskunskaper kombineras med teoretiska kunskaper. Det är en ettårig folkhögskoleutbildning som ges i samverkan med Kristallen i Lannavaara AB.

De praktiska momenten i utbildningen ges på plats i den lilla byn Lannavaara som sedan 1986 har varit centrum för liknande utbildningar.

Delar av de teoretiska momenten kommer att ges via distansutbildning i huvudsak under vårterminen. Den tar du del av hemifrån via dator med internetuppkoppling.

Inom utbildningen kommer du ges möjlighet att testa dig mot en internationell examen via Gem-A som utfärdar ett internationellt gemmologi certifikat  välkänt över hela världen.

Utbildningen ger dig som har intresse inom området goda grundläggande kunskaper och möjligheter till intressanta framtida arbeten eller utbildningar inom t.ex. ädelstens- och smyckesbranschen.

 

Delar av kursinnehållet:

- Grundläggande geologi

- Praktiska mineralexkursioner

- Metallbearbetning, tillverkning av smycken

-Stenslipning, tillverkning med olika tekniker och stenmaterial

-Gemmologi

Efter kursens avslutande den17 juni har du möjlighet att via Gem-A testa dig mot ett internationellt gemmologicertifikat. För dig som önskar genomföra provet är testdagen måndag den 20 juni i Lannavaara.

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs:

Kursdeltagaren förväntas efter avslutad utbildning ha en baskunskap i hur man slipar samt bearbetar olika stenar på olika sätt, kännedom kring de vanligaste stenarna (geologi), grundläggande kunskaper i guldsmide samt goda kunskaper i gemmologi.

 

Internatboende:

Som studerande erbjuds du möjlighet till internatboende i Lannavaara under kursens praktiska delar. Kostnad 2200kr/månad.

Distansmoment bedrivs från hemort november 2021 till april 2022.

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
Kursdeltagaren förväntas efter avslutad utbildning ha en baskunskap i hur man slipar samt bearbetar olika stenar på olika sätt, kännedom kring de vanligaste stenarna (geologi), grundläggande kunskaper i guldsmide samt goda kunskaper i gemmologi.

Länk till kursen på skolans webbplats
https://www.malmfaltensfolkhogskola.se/